Wat is Tog Waarde bij baby dekens?

Wellicht is het je wel eens opgevallen, maar het kan zo maar zijn dat je het nog nooit bent tegengekomen. De TOG waarde bij baby beddengoed. In Nederland is deze waarde inmiddels een verplichting geworden. Alle leveranciers van Baby Beddengoed zijn verplicht om een TOG waarde te vermelden op hun wiegdeken of ledikantdeken. Maar ook op bijvoorbeeld baby slaapzakken, inbakerzakken, etc.

Eigenlijk alles waar een baby mee ingepakt wordt tijdens het slapen heeft een verplichting voor het geven van de TOG-waarde. Het is een veiligheidsnorm van het VBKV de vereniging van baby en kleutervak binnen Nederland.

TOG WaardeDe TOG Waarde (Thermal Overall Grade) is een indicatie cijfer die een vermelding geeft voor warmte weerstand en isolatie van Baby beddengoed en textiel artikelen. Het is natuurlijk al algemeen bekend dat de warmtestuwing een flink risico is bij baby’s tot 1 jaar, het is een veroorzaker van wiegendood.

De TOG Waarde is een index cijfer en wordt gemeten bij kamertemperatuur. De waarde ligt altijd tussen de 0-4 komt het boven de 4 uit dan is er een risico op warmtestuwing. Zo is de waarde van een Little Dutch dekentje bijvoorbeeld 1.6. dit is een prima waarde. De gebreide dekentjes van Jollein Little Naturals hebben een waarde van 0.9, deze zijn dan ook wat luchtiger. Natuurlijk verandert het allemaal weer zodra je een dekentje dubbel vouwt (bijvoorbeeld in de reiswieg), maar dat zijn logische dingen.

Je vindt de waardes voor babytextiel op de producten zelf. Indien je iets online koopt is de webshop ook verplicht de waarde te vermelden bij het product. Kun je de waarde niet vinden, neem dan even contact op met de shop of het merk waar het dekentje van is.

Uiteraard blijft het ook een zaak voor de ouders en verzorgers om te kijken naar de persoonlijke omstandigheden van hun kindje en gezond verstand komt hier dan ook bij kijken. Is het hartje zomer dan hoeft je kindje niet zwaar ingepakt in dekentjes in bed te liggen, maar vriest het buiten hard en is de kamertemperatuur hierdoor ook wat lager? Dan is een warme deken best een goed idee.

Heeft je baby bijvoorbeeld koorts dan is een warme deken of slaapzak geen goed idee. Je moet je baby dan ook regelmatig controleren, zeker wanneer deze ziek zijn. Hiervoor zijn er speciale thermometers te krijgen voor in het oor. Je controleert hiermee heel eenvoudig de temperatuur van je kindje.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dreumes enZo.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *