Babynamen

Dus je bent op zoek naar een voornaam? Hier kan je op verschillende manieren ons aanbod van babynamen doorzoeken.

Praktische tips wanneer je op zoek gaat naar een voornaam

Een geschikte voornaam vinden is gezien het grote aanbod niet eenvoudig, daarom vind je hier alvast enkele praktische tips:

 1. Wacht niet tot het einde van de zwangerschap om op zoek te gaan naar een voornaam. Zo voorkom je dat je heel snel een naam moet gaan verzinnen als je kindje te vroeg geboren wordt.
 2. Bedenk eerst aan welke voorwaarden de naam vooral moet voldoen. Zoek je een korte of eerder een lange naam? Populair of eerder alternatief? Hecht je belang aan de betekenis?
 3. Hou rekening met de achternaam.
  • In het algemeen combineer je een lange achternaam beter met een korte voornaam, en omgekeerd.
  • Vermijd dat de voornaam eindigt met dezelfde klank als die waarmee de achternaam begint.
  • Bij een veel voorkomende achternaam kies je best een minder populaire voornaam. Zo kan je in de toekomst heel wat verwarring tussen personen voorkomen.
  • Niemand loopt graag rond met de initialen W.C. of T.V.

  Als je een naam gevonden hebt, dan is de beste controle van voor- en achternaam regelmatig samen hardop te zeggen en daarbij op de klank en het ritme te letten.

 4. Een voornaam is voor het leven, meestal toch. Denk dus bij je keuze niet enkel aan het schattige baby’tje of de kleuter die net naar school gaat, maar denk ook aan de volwassen man of vrouw met dezelfde voornaam. Verkleinvormen zoals Anneke zijn leuk als koosnaampje maar niet alle volwassen zijn even gelukkig met een verkleinvorm als voornaam.
 5. Kies beter geen populaire voornaam met alternatieve spelling, let ook op met alternatieve voornamen die moeilijk uit te spreken of te spellen zijn. Er is niets zo vervelend als een leven lang je voornaam te moeten corrigeren op fouten in schrijfwijze of uitspraak.
 6. Bedenk hoe de naam in praktijk zal gebruikt worden: zal hij vaak verkeerd uitgesproken of afgekort worden? Zijn er makkelijk spotrijmpjes op te maken?
 7. Ga samen met je partner op zoek naar een voornaam, betrek er best geen andere personen bij.
 8. Wanneer er geen klik is of indien de naam onprettige gevoelens oproept dan ga je best op zoek naar een andere voornaam.
 9. Indien je voor een unisex of alternatieve naam kiest, vermeld dan zeker op het geboortekaartje of het om een jongen of een meisje gaat.

Voornamen zoeken

Zoek voornamen voor meisje jongen unisex

die beginnen met

die eindigen op

Enkel namen met minimum en maximum karakters

Enkel zoeken naar namen in thema / taal