APGAR score

De APGAR score wordt gebruikt om kort na de geboorte op een snelle manier een totaalbeeld van de gezondheid van de pasgeboren baby te verkrijgen. APGAR score staat voor Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration.

Er wordt een score van 0, 1 of 2 gegeven op elk van de volgende criteria:

  • Appearance (huidskleur)
  • Pulse (polsslag)
  • Grimace (reactie op prikkels)
  • Activity (spierspanning)
  • Respiration (ademhaling)
Meestal wordt zo een totaalscore tussen 7 en 10 punten bekomen. Wanneer de baby minder dan 4 punten scoort is onmiddelijke hulp vereist. Het nadeel van de APGAR score is echter wel dat die zeer globaal is en dus weinig specifieke informatie geeft.

Detail informatie over hoe de score voor verschillende criteria gegeven wordt vind je in onderstaande tabel.

Afkorting Beschrijving 0 punten 1 punt 2 punten
A Huidskleur bleek, blauw blauw enkel aan de uiteinden geheel roze
P Hartslag geen < 100 / min > 100 / min
G Reactie op prikkels (reflexen) geen weinig reactie felle reactie (huilen)
A Spierspanning of beweging slap weinig beweging actieve beweging van de ledematen
R Ademhaling geen onregelmatig goed
De Apgar test wordt meestal twee keer bij de pasgeboren baby bepaald: een keer 1 minuut na de geboorte en opnieuw bij 5 minuten na de geboorte. In sommige gevallen zal de verloskundige, als er bezorgdheid is over de toestand van de baby of als de score op 5 minuten te laag is, de test voor de derde keer afnemen na 10 minuten na de geboorte.

apgar scoreSommige baby’s hebben bij de geboorte extra medische zorg nodig om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder. Pasgeborenen met een lage eerste Apgar score kunnen het later prima doen.

Het is belangrijk voor de nieuwe ouders om de Apgar score in perspectief te zien. De test is ontworpen om zorgverleners te helpen bij het beoordelen van de algehele lichamelijke conditie van de pasgeborene zodat ze snel kunnen bepalen of het kind directe medische zorg nodig heeft.

De Apgar score is niet bedoeld om de gezondheid van een baby op lange termijn te voorspellen. Maar heel weinig baby’s scoren een perfecte 10 omdat hun handen en voeten meestal blauw blijven totdat ze zijn opgewarmd.

 

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *