De bevalling in vijf fasen

bevallingDit is een beknopt overzicht van de bevalling, hier ingedeeld in vijf fasen. Hou er rekening mee dat elke bevalling anders is, de duur van de verschillende fasen en hoe deze ervaren worden is immers sterk persoonsgebonden. Zeker de duur in uren van elke fase is enkel en alleen ter illustratie.

Je kan een bevalling op heel wat manieren omschrijven, wij kozen voor een indeling in 5 fasen van de bevalling.

Fase Ontsluiting Duur Omschrijving
1. Voorfase geen ontsluiting tot 3 centimeter enkele uren tot enkele dagen Je hebt af en toe weeën, deze zijn meestal niet erg belastend en je hoeft er je gewone activiteiten niet voor te onderbreken. Drink en eet voldoende, in kleine porties, en spaar je energie voor de bevalling die gaat komen.
Ook als je in het hospitaal bevalt zit je deze periode best thuis uit, vertrek naar de kraamkliniek wanneer je regelmatig (om de 5 minuten) weeën hebt of wanneer je water breekt.
2. Ontsluitingsfase tot 7 centimeter 5 tot 6 uur (langer bij een eerste zwangerschap) Regelmatig pauzes tussen de weeën door, deze fase van de bevalling duurt lang maar is meestal vrij goed uit te houden.
3. Overgangsfase tot 10 centimeter (volledige ontsluiting) 1 tot 2 uur Dit is de zwaarste fase van de bevalling omdat de baby indaalt tot het diepste bekkenpunt, ook de weeën zijn heftig en frequent. Het is normaal dat je af en toe de controle verliest en het niet meer ziet zitten. Gelukkig is de geboorte in zicht.
Aan het einde van deze fase zal je een drang voelen om te persen, maar dit mag nog niet want dan zou je de bekkenbodemspieren beschadigen.
4. Persfase en geboorte een half uur Je duwt wee na wee de bekkenbodemspieren open, het meepersen is inspannend maar de geboorte is in het vooruitzicht.
Het hoofdje komt af en toe tevoorschijn maar schiet telkens een stukje terug, als dat niet meer gebeurt dan zegt men dat het hoofdje ‘staat’. Dan moet je niet meer persen tot het hoofdje geboren is, daarna volstaat vaak maar één perswee voor de geboorte.
De vroedvrouw vangt het kindje op, de navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt.
Wanneer je van plan bent borstvoeding te geven dan begin je daar onmiddelijk na de bevalling mee, ook al heeft het kindje geen honger.
5. Nageboorte 10 minuten Ongeveer 10 minuten na de geboorte wordt de moederkoek uitgestoten, dit wordt door de meeste vrouwen ervaren als een vervelende noodzaak.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *