Een origineel kraamfeest

Enkele weken na de geboorte kan je een kraamfeest organiseren om zoon of dochter aan vrienden en familie voor te stellen. Iedereen wordt samen ontvangen bij je thuis of in een feestzaal, hierdoor wordt het aantal kraamvisites een beetje verminderd.

Andere benamingen voor kraamfeest zijn geboortefeest, geboortereceptie en babyborrel.

kraamfeestPraktisch

Een kraamfeest wordt meestal 6 tot 8 weken na de geboorte of de uitgerekende datum ingepland. Hou er wel rekening mee dat hoe langer na de geboorte, hoe meer mensen er reeds thuis op bezoek komen om daarna nog eens naar het feest te komen.

Wacht niet te lang met het organiseren, zeker wanneer je een traiteur wil inschakelen of het feest op verplaatsing wil geven. Als je vóór de geboorte een datum vastprikt kan de aankondiging ook nog mee met de geboortekaartjes. Je kan de uitnodiging voor het kraamfeest op het geboortekaartje drukken of, indien je niet iedereen die een geboortekaartje krijgt wil uitnodigen, op een apart kaartje dat je erbij stopt.

De combinatie van kraam- en doopfeest is populair. De doop zelf vindt dan plaats in beperkte kring maar wordt dan gevolgd door een meer uitgebreid kraamfeest of babyborrel.

Wat betreft locatie en inkleding zijn er heel wat mogelijkheden, enkele voorbeelden:

  • Je kan het kraamfeest gewoon bij je thuis of bij de grootouders organiseren. Indien je het low-budget wil houden dan volstaan hapjes of een verrassingsbrood, wat frisdrank en pils. Vergeet niet dat bij een kraamvisite de mensen ook niet meer dan een nootje en een glas cola krijgen, dus vraag je even af of meer nodig is.
  • Indien je budget dit toelaat kan je ook een traiteur inschakelen, en als het seizoen meezit er een heus tuinfeest van maken.
  • Een café of clubruimte bieden dezelfde mogelijkheden als thuis, de kost aan drank en eventueel hapjes zal iets hoger liggen maar je bespaart jezelf een hoop afwas en opruim achteraf.
  • De meeste restaurants, feestzalen en traiteurs verzorgen dergelijke feesten en bieden specifieke formules aan: wat dacht je van een wafel of pannenkoeken buffet, of zelfs een heel diner.

Om te doen

Enkele leuke extra’s om er een origineel kraamfeest van te maken.

  • Versiering: balonnen, vlaggetjes, enkele baby foto’s op A3 formaat.
  • Kraamgastenboek: laat iedereen hierin een boodschap schrijven, dat is meteen een leuke herinnering voor je kindje.
  • Serveer drankjes in papflessen in plaats van in gewone glazen.
  • Kinderhoekje: als er veel kinderen op bezoek komen kan je een kinderhoekje voorzien, met eventueel zelfs een balonnenclown of goochelaar.
  • Originele koffietassen: laat tassen maken met daarop een foto van je baby, schenk hierin de koffie uit. De gasten krijgen daarna een tas mee naar huis, zo spaar je zelf ook wat afwas uit.
  • Taartmes: snij de taart met hetzelfde mes dat je gebruikte om de bruidstaart aan te snijden, een leuke traditie om achteraf verder te zetten bij verjaardagen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *