Aromatherapie bij de bevalling

Aromatherapie staat letterlijk voor behandeling met geuren, het is een alternatieve geneeswijze die gebruik maakt van etherische oliën en andere natuurlijke geurextracten. Aromatherapie wordt gebruikt bij zowel thuisbevalling als ziekenhuisbevalling en kan op verschillende manieren bijdragen tot een vlot verloop van de bevalling door pijnverlichting, bevorderen van ontsluiting, extra energie te geven.

Met advies van een aromatherapeut kan je een prettige, zachte, geurige omgeving creëeren, kompleet met zachte belichting en muziek. Vaak wordt een speciale aromalamp gebruikt die de etherische oliën verdampt. Afhankelijk van de gebruikte oliën kunnen deze helpen om angst en stress te verminderen, om je te ontspannen tussen de weeën door of om je lichaam te stimuleren om endorfines te produceren die voor een natuurlijke pijnverlichting zorgen.

Aromatherapie wordt onder meer aangeboden in de geboortekliniek van Den Haag.

aromatherapie

Aromalampen vind je in alle prijsklassen
en uitvoeringen.

Hoe kan aromatherapie toegepast worden?

Je kan etherische oliën verdampen in een aromalamp. Een aromalamp verdampt de oliën door warmte van elektriciteit of kaarsen, je vindt deze in alle mogelijke prijsklassen en uitvoeringen. In het kader rechts vind je enkele voorbeelden.

Massage-olie bevat meestal één of meerdere etherische oliën, zo combineer je de weldaad van een massage met het gunstige effecte van de gebruikte oliën. Er bestaat specifieke wee-opwekkende, pijnverlichtende of rustgevende massage-olie voor tijdens de bevalling.

Tijdens de bevalling worden vaak kompressen gebruikt, meestal zijn dit hydrofiele doeken die in warm of koud water worden gedompeld. Je kan aromatherapie toepassen door aan het water waarin je de kompressen dompelt etherische oliën toe te voegen. Om te ontspannen of om weeën op te wekken worden warme kompressen gebruikt, tegen misselijkheid of vermoeidheid werken koude kompressen het best.

Bijzonder geschikt voor een onderwaterbevalling of wanneer je gebruik maakt van een weeënbad is badolie met erin verwerkt pijnverlichtende of ontspannende etherische oliën.

Welke etherische oliën zijn geschikt bij een bevalling?

Er kunnen verschillende etherische oliën gebruikt worden bijaromatherapie tijdens de bevalling, we sommen de meest gebruikte met hun specifieke werking voor je op:

  • Lavendel : pijnstillend, werkt ook kalmerend en relaxerend.
  • Geranium : werkt pijnstillend (vooral in combinatie met lavendel) en verbetert de bloedcirculatie, zou ook de ademhaling vergemakkelijken.
  • Jasmijn : deze olie moet je vermijden tijdens de zwangerschap omdat ze samentrekkingen van de baarmoeder stimuleert, Jasmijn is dus weeën-opwekkend en wordt soms ook met een kompres gebruikt om de nageboorte te versnellen.
  • Scharlei : ook met deze olie moet je opletten tijdens de zwangerschap, maar eens de arbeid begonnen is kan het een goede weeën-opwekker zijn. Scharlei vermindert ook angst en kan je tijdens de bevalling uit ‘een dipje’ halen.
  • Mandarijn : heeft een kalmerende werking en brengt je in een meer positieve stemming.
Je kan vooraf bereide combinaties van etherische oliën verkrijgen onder de vorm van massage-olie of badolie, zo kan je aromatherapie vrij gemakkelijk zelf toepassen. Gebruik uiteraard enkel producten die bereid werden door een gekwalificeerde aromatherapeut en die specifiek vermelden dat ze geschikt zijn voor gebruik tijdens zwangerschap of bevalling. Dergelijke producten vind je onder andere op deze website.

Is aromatherapie veilig?

Over het gebruik van aromatherapie tijdens de zwangerschap lopen de meningen sterk uiteen. Sommigen promoten het gebruik van etherische oliën vanaf de bevruchting tot aan de bevalling, anderen raden het gebruik van aromatherapie helemaal af.

Wanneer je aromatherapie wil gebruiken tijdens zwangerschap of bevalling informeer je dan bij een aromatherapeut, veiligheid moet immers op de eerste plaats komen. Veel etherische oliën zijn vrij verkrijgbaar voor thuisgebruik, denk eraan dat deze niet allemaal veilig zijn voor gebruik tijdens de zwangerschap of voor je pasgeboren baby. Een aromatherapeut vind je onder andere via deze website.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *