Meer over TENS pijnstilling

TENS pijnstilling staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, letterlijk vertaald zenuwprikkeling met elektrische stroom die door de huid gaat. Deze behandelmethode wordt toegepast bij allerhande soorten chronische en accute pijn, en wordt sinds de jaren ’70 ook gebruikt voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Hoewel er voor TENS pijnstilling geen onderbouwde wetenschappelijke basis is wordt deze techniek toch frequent toegepast en zelfs door heel wat verzekeraars vergoed. De meeste vrouwen die TENS gebruikten tijdens een bevalling willen dit volgende keer opnieuw gebruiken.

Een belangrijk voordeel van TENS pijnstilling is dat het ook bij een thuisbevalling kan worden toegepast en dat er geen risico’s zijn voor het kind.

Werking en toepassing van TENS pijnstilling

Meestal is een TENS apparaat niet veel groter dan een walkman, en is het voorzien van 4 elektroden of pads die je op de huid moet aanbrengen. De meeste apparaten werken op batterijen en laten dus toe dat je mobiel blijft, wat handig is wanneer je je naar de kraamkliniek moet verplaatsen.

Voor pijnstilling tijdens de bevalling worden de elektroden op de rug, meestal aan weerszijden van de ruggengraat aangebracht.

TENS pijnstillingHet TENS apparaat geeft via de 4 elektroden op je rug (ongevaarlijke) stroomstootjes, zo worden de zenuwen geprikkeld. Men neemt aan dat door de stroomstootjes de pijnsignalen naar de hersenen geblokkeerd worden en dat de aanmaak van endorfines gestimuleerd wordt. Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers die door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Tijdens de bevalling mag je het TENS apparaat vaak zelf bedienen, je kan het dan activeren door eenvoudigweg op een knopje te duwen en je kan dan ook de intensiteit aanpassen (hoe hoger de intensiteit, hoe sterker het pijnstillend effect).

Op het internet vind je verschillende TENS apparaten te koop of te huur aangeboden. Alvorens hier op in te gaan laat je je best adviseren door een dokter of verloskundige, om zeker te zijn dat je over een veilig en geschikt toestel beschikt tijdens de bevalling. Vraag raad aan je dokter of verloskundige over het gebruik van TENS en lees steeds zorgvuldig de handleiding van het toestel.

Vrouwen die ervaring hebben met TENS zeggen al eens dat ze tijdens de bevalling met deze techniek het gevoel van controle hadden omdat ze zelf konden beslissen over hun pijnbestrijding. Ook gewoon het feit dat je bij elke wee ‘iets te doen hebt’ (je moet op een knopje duwen of de intensiteit regelen) maakt voor sommige vrouwen dat de weeën makkelijker voorbij gaan.

Bijwerkingen en risico’s

TENS mag niet gebruikt worden bij mensen met een pacemaker, ook tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap mag deze techniek niet toegepast worden.

Mogelijke bijwerkingen zijn irritaties en een verminderd gevoel van de behandelde huidoppervlakte. Daarom wordt meestal afgeraden om de elektroden op beschadigde huid of moedervlekken aan te brengen.

Ook tijdens de bevalling is het niet de bedoeling dat je de elektroden (of pads) aanbrengt op de zwangere buik. Meestal wordt voor het opvangen van weeën aangeraden om de elektroden op de rug aan weerszijden van de ruggengraat aan te brengen. Plaats ook geen elektroden in de buurt van het hart, de ogen, de slapen of de keel.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *