Thuisbevalling: hoe gaat dat?

In Nederland kan je, bij een normaal verlopende zwangerschap, kiezen uit een thuisbevalling of een poliklinische ziekenhuisbevalling. Nederland is een van de weinige Westerse landen waar vrouwen kunnen kiezen tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen.

Deze keuze komt echter steeds vaker onder druk te staan, onder andere door een stijging van de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen en door een toename in het aantal meerlingenzwangerschappen als gevolg van vruchtbaarheidsbehandelingen.

thuisbevallingDe thuisbevalling

In Nederland kan je kiezen voor een thuisbevalling wanneer de zwangerschap normaal verloopt en de bevalling zich aandient tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ook moet je een ziekenhuis binnen een straal van 30 minuten rijden hebben.

De thuisbevalling heeft als voordeel dat je je niet moet verplaatsen tijdens de weeën, ook is het prettig dat je in een vertrouwde omgeving blijft. Maar een goede voorbereiding is wel erg belangrijk. “Waar gewoond wordt, kan geworpen worden.” is een veel gehoorde uitspraak bij verloskundigen. Hiermee bedoelen ze dat, ook al is je slaapkamer niet echt groot, je zonder probleem bij je thuis kan bevallen.

Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden:

 • Op de verdieping waar je bevalt moet stromend water zijn.
 • Je moet gemakkelijk vervoerd kunnen worden vanuit de kamer waar je bevalt. Stel dat er complicaties zijn en je moet naar het ziekenhuis, dan is het niet handig als je eerst 5 trappen of een wenteltrap naar omlaag moet.
 • Het bed waarin je bevalt moet op klossen staan (minimum 80 cm werkhoogte) zodat de verloskundige tijdens de bevalling gemakkelijk en zonder overbelaste rug haar werk kan doen.
Vanaf 7 maand tref je dus best al enkele voorbereidingen:

 • Haal op tijd een kraampakket in huis en zorg voor de noodzakelijke aanvullingen om thuis te bevallen.
 • Je bed op klossen zetten (minimum 80 cm). De benodigde klossen kun je lenen bij thuiszorg. Ook limonadekratten worden hiervoor vaak gebruikt.
 • Zorg dat het onder je bed leeg is, dan kan de verloskundige er materiaal kwijt dat ze dan snel bij de hand heeft.
 • Het is raadzaam een ‘vluchtkoffertje’ klaar te zetten met alle noodzakelijke spulletjes en papieren om snel naar het ziekenhuis te vertrekken als dit nodig zou zijn
Overleg samen met je verloskundige hoe de kraamkamer verder moet ingericht worden.

Verloop van de bevalling

Je belt de verloskundige wanneer je gedurende een uur om de 5 minuten weeën hebt, of wanneer de vliezen breken. Ook bij hevige pijn of bloedverlies bel je best even de verloskundige. Wanneer je weeën beginnen tref je best al wat voorbereidingen, zodat het vervolg vlot kan verlopen:

 • Zorg dat je kraampakket in de kraamkamer binnen handbereik ligt.
 • Zorg dat het kraambed is opgemaakt.
 • Zet twee emmers met vuilzak en de ondersteek onder het bed klaar.
 • In de kraamkamer en de babykamer sluit je alle ramen en zet je de verwarming hoog.
 • Leg de gevulde waterkruiken samen met de babykleertjes en 3 stoffen luiers onder de dekens van het wiegje net voor je de ziekenhuis belt.
In sommige gevallen moet je toch naar het ziekenhuis vertrekken:

 • Het kindje heeft een onregelmatige hartslag.
 • Het vruchtwater is groen, dit wil zeggen dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft. Omwille van het verhoogd risico op complicaties wordt meestal naar het ziekenhuis gegaan.
 • De vliezen zijn langer dan 24 uur gebroken en de geboorte is nog niet in het vooruitzicht. De kans op infecties wordt groter wanneer dit te lang duurt, in het ziekenhuis kan men met medicatie de bevalling verder laten doorzetten.
 • Je bent erg verzwakt tijdens de bevalling, bv. door teveel bloedverlies.
 • De conditie van het kindje is niet goed na de geboorte.
 • De placenta laat niet los, en moet door een gynaecoloog verwijderd worden.

Wat is er mogelijk qua pijnstilling?

Een warm bad of douche kan de weeën verlichten, door de warmte zal je ook ontspannen. Ook een warmwaterkruik kan wonderen doen.
Je kan ook een bevallingsbad huren, bv. bij de de Waterooievaar of De Oerbron. Je kan dit gebruiken enkel tijdens de weeën of je kan kiezen voor een onderwater geboorte. Indien je voor een heuse onderwaterbevalling gaat zorg dan wel voor het juiste materiaal en voor een verloskundige die hiermee ervaring heeft. Ook moet je voldoende plaats en een stevige vloer hebben om het bad te kunnen zetten.

Massage kan helpen tijdens de weeën. Je partner, kraamhulp of doula kan tijdens een wee sterk drukken op de plaats die het meeste pijn doet (dit is meestal net boven je staartbeen). Geef goed aan waar er gedrukt moet worden, wanneer de wee start en eindigt.

TENS (Transcutane Electro Neuro Stimulatie) is een techniek waarbij de pijnprikkels die van je zenuwen naar je hersenen lopen geblokkeerd worden door stroomstootjes. Hiervoor worden 4 elektroden onderaan je rug, aan beide kanten van de ruggengraat aangeplakt. Een klein apparaatje geeft dan stroomstootjes doorheen de elektroden. Je kan het apparaatje en de elektroden kopen of huren, bespreek dit tijdig met je verloskundige wanneer je deze techniek wil gebruiken. Meer lezen over TENS

Meer alternatieve technieken zoals hypnose en aromatherapie, of zelfs accupunctuur zijn mogelijk mits je iemand kent die ervaring heeft met deze technieken of een cursus gaat volgen.

Epidurale verdoving is niet mogelijk bij een thuisbevalling. Thuis mag immers geen medicatie ter bestrijding van de pijn gegeven worden, omdat deze medicatie ook naar de baby gaat en het dan belangrijk is om de conditie van de baby continu op te volgen, wat enkel in een ziekenhuis kan.

« | »

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *