Voortekenen bevalling aankondigen

Hoe de bevalling zich aankondigt verschilt bij elke zwangerschap, voortekenen die de bevalling aankondigen zijn onder andere voorweeën, harde buiken en het verlies van de slijmprop. Het kan zijn dat je deze voortekenen slechts kort voor de bevalling gewaar wordt, soms kondigt de geboorte zich beetje bij beetje dagen of zelfs weken op voorhand aan.

Enkele weken vóór de bevalling kan je kindje al indalen in je bekken, vaak geeft dit een drukkend gevoel op de vagina en je baarmoeder komt merkelijk lager te liggen. Soms gebeurt het indalen slechts korte tijd voor de bevalling, de indaling is in elk geval een niet onbelangrijk voorteken dat de bevalling nabij is.

bevalling aankondigenVoorweeën, symptomen die de bevalling aankondigen, zijn korte, onregelmatige weeën die niet voor ontsluiting zorgen, ze maken dat de baarmoedermond verweekt als voorbereiding op de bevalling. Voorweeën zijn dus een voorteken van de bevalling.

Ook frequente harde buiken kunnen aangeven dat er iets op gang komt. Wanneer je elk uur meer dan 8 harde buiken hebt die in toenemende mate pijnlijk zijn dan komt de bevalling waarschijnlijk dichterbij. Indien je nog lang geen 40 weken bent neem je bij frequente harde buiken best contact op met je gynaecoloog of verloskundige.

Veel vrouwen verliezen kort voor de bevalling de slijmprop. De slijmprop is anderhalf tot 2 centimeter groot en ziet er uit als een heldere prop met wat bruin-rode sliertjes doorheen. Als je de slijmprop verliest dan betekent dit niet noodzakelijk dat de bevalling is ingezet want sommige vrouwen verliezen de slijmprop tot twee weken voor de bevalling, anderen verliezen hem pas tijdens de bevalling. Toch is de slijmprop verliezen één van de meer duidelijke voortekenen van de bevalling.

Je kan kort voor de bevalling last hebben van diarree, dit is een gevolg van de productie van prostaglandines – stoffen die zorgen voor het samentrekken van de baarmoeder. Verder verliest elke vrouw kort voor of tijdens de bevalling wat bloed, dit bloedverlies kan slijmerig maar ook helder zijn. In de volksmond heet dit bloedverlies voor de bevalling tekenen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *