Vruchtbare periode berekenen

Hier kan je jouw vruchtbare periode berekenen. Tijdens deze periode, vaak het vruchtbaarheidsvenster genoemd, heb je meest kans om zwanger te worden. Om de berekeningsmodule toe te laten je volgende eisprong te bepalen moet je de gemiddelde lengte van je cyclus en de eerste dag van je laatste ongesteldheid ingeven.

Bereken hier je vruchtbare periode

Duur van je cyclus:

 

Eerste dag van je laatste menstruatie:

 

Hoe gebruiken

  • Eerste dag van je laatste ongesteldheid. Dit is de eerste dag van je laatste menstruatie, de datum waarop je huidige cyclus begon.
  • Gemiddelde lengte van je cyclus. Dit is de lengte van je menstruele cyclus, neem best een gemiddelde over de laatste maanden. Indien je twijfelt vul dan 28 dagen in, dat is het gemiddelde bij de meeste vrouwen.
  • Opgelet! Deze berekening vervangt geen bezoek aan de gynaecoloog en geeft enkel een indicatie van je vruchtbare periode. Deze tool is zeker niet geschikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen!

vruchtbare periodeWat bepaalt de vruchtbare periode?

De vruchtbare periode tijdens de cyclus, het zogenaamde vruchtbaarheidsvenster, is de periode van enkele dagen voor tot net na de eisprong. Deze hangt af van hoelang een eicel bevrucht kan worden na de eisprong en van de tijd die zaadcellen kunnen overleven in vagina en baarmoeder.

  • Zaadcellen kunnen maximaal 5 dagen overleven in vagina en baarmoeder. Dit is in het ideale geval: gezonde zaadcellen en goede zuurtegraad van het baarmoederslijmvlies.
  • Na de eisprong, dus 14 dagen voor het einde van de cyclus, kan de eicel gedurende 12 tot 24 uur bevrucht worden. Daarna verschrompelt de eicel en is het weer een maandje wachten tot de volgende ovulatie .
Er bestaan ovulatietests waarmee je vrij exact kan bepalen wanneer de eisprong plaatsvindt. Vrouwen met een onregelmatige cyclus hebben met dergelijke ovulatietesten heel wat meer kans om zwanger te worden.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *