Wat is In Vitro Fertilisatie

Bij In Vitro Fertilisatie of kortweg IVF vindt de bevruchting van één of meerdere eicellen buiten het lichaam plaats, in het laboratorium. De bevruchte eicellen worden dan in de baarmoeder ingeplant. ‘In vitro’ betekent letterlijk ‘in een glaasje’, verwijzend naar een proefbuisje.

We geven je hier een overzicht van wat je zeker moet weten over IVF en enkele handige links waar je meer detail informatie kan vinden over ‘wat is IVF’ en andere vruchtbaarheidsproblemen.

In Vitro FertilisatieWat is IVF?

In vitro fertilisatie (IVF) is de bevruchting van de eicel buiten het lichaam en waarna de bevruchte eicel weer in de baarmoeder ingepland wordt. IVF bestaat dan vervolgens bestaat uit 5 stappen:

  1. Follikelstimulatie
  2. Oogsten van de eicellen
  3. Verzamelen en voorbereiden van de zaadcellen
  4. Bevruchting
  5. Transfer van de embryo’s
In een normale cyclus komt meestal slechts één eicel tot rijping. Voor IVF zijn meerdere eicellen nodig, om de kans op succes te verhogen. Daarom krijg je extra FSH (follikelstimulerend hormoon) waardoor meerdere eicellen tegelijkertijd gaan rijpen, men spreekt van follikelstimulatieovulatie inductie of eenvoudigweg stimulatie van de eierstokken.

Je krijgt naast extra FSH ook nog een GNRH-agonist of GNRH-antagonist om een vroegtijdige eisprong te voorkomen. De evolutie van eicel rijping wordt gevolgd via echografie of door het meten van hormoonwaarden in het bloed.

Wanneer meerdere eicellen klaarzitten wordt de eisprong opgewekt door een HCG injectie, deze inspuiting zorgt binnen de 36 uur voor een eisprong. De eicellen worden dan net voordat de eisprong kan plaatsvinden weggezogen uit de eierstok door middel van een punctie (met een holle naald), aangestuurd via een echografie. Het oogsten van de eicellen gebeurt meestal onder lokale verdoving.

Zaadcellen worden verzameld door ejaculatie, tenzij er specifieke vruchtbaarheidsproblemen zijn bij de man, zoals bijvoorbeeld een blokkering van de zaadleiders of sterk verminderde sperma kwaliteit.

Na het oogsten worden de eicellen voortdurend op 37°C gehouden, elke eicel wordt afzonderlijk geisoleerd in een druppel medium. Vervolgens worden bij elke eicel vele zaadcellen toegevoegd. Men laat eicel met zaadcellen 24 uur samen en bekijkt dan of bevruchting heeft plaatsgevonden.

Deze Engelstalige video toont in enkele minuten wat is IVF of In Vitro Fertilisatie werkt. Informatief en vooral een mooie video.

Alternatief bij IVF wordt ICSI (IntraCytoplasmatische Sperma-Injectie) toegepast, hierbij wordt één zaadcel in een eicel geinjecteerd (volledig kunstmatige bevruchting).
De ontstane embryo’s, de bevruchte eicellen worden gespoeld en in nieuw medium gebracht, de ontwikkeling van de embryo’s wordt dan gedurende enkele dagen opgevolgd.

Twee tot zes dagen na de bevruchting wordt beslist welke embryo’s geschikt zijn en zullen, afhankelijk van de situatie, één of meerdere embryo’s worden teruggeplaatst. Om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor innesteling krijg je progesteron toegediend, omdat bij IVF je lichaam onvoldoende natuurlijke stimulans geeft voor productie van dit hormoon. De transfer van de embryo’s naar de baarmoeder gebeurt met een dunne, flexibele katheter via de vagina. Na de terugplaatsing kan je onmiddelijk naar huis.

Er is pas sprake van een zwangerschap indien een embryo zich innestelt in de baarmoederwand, terugplaatsing gevolgd door innesteling is de meest kritisch fase voor het succes van een IVF behandeling. Gemiddeld wordt 30 tot 35 procent van de koppels zwanger na een terugplaatsing.

De keuze van het aantal embryo’s dat wordt teruggeplaatst, normaalgezien één of twee, wordt meestal bepaald op basis van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de embryo’s. Men wenst het aantal meerlingen zwangerschappen te beperken.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *