meer over PCO of Polycysteus Ovarium Syndroom

PCO of Polycysteus Ovarium Syndroom is een aandoening die maakt dat de eierstokken geen of slechts sporadisch eicellen afgeven. De eisprong en de menstruatie blijven gedurende lange tijd uit waardoor de vruchtbaarheid sterk vermindert. Dokters spreken wel eens van het Stein-Leventhal syndroom, dit is de klinische naam voor PCO.

Deze aandoening komt voor bij 5 tot 10 procent van de vrouwen.

Wat is PCO? Symptomen en diagnose

Polycysteus Ovarium Syndroom betekent letterlijk de aanwezigheid van meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium). Deze vochtblaasjes zijn eigenlijk onrijpe follikels of eiblaasjes die de eierstokken gaan opvullen en nooit vruchtbare eicellen zullen opleveren.

Bij PCO raakt de cyclus verstoord waardoor de menstruatie sterk vermindert of zelfs helemaal uitblijft, de cyclus wordt langer en erg onregelmatig. Andere symptomen zijn onder andere acné, vettige huid en overbeharing, deze zijn te wijten aan de afwijkende hormoonwaarden.

Diagnose van PCO gebeurt via een inwendige echoscopie waarbij meerdere vochtblaasjes in de eierstokken worden gezien, en via een bloedonderzoek dat afwijkende hormoonwaarden aantoont.

Oorzaken

PCO wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van mannelijke hormonen in de eierstokken. De verhoogde concentraties van onder andere testosteron gaan de productie van LH (Luteiniserend Hormoon) verstoren, waardoor de verhouding tussen LH en FSH (Follikelstimulerend hormoon) verstoord raakt. De verhouding tussen de hormonen LH en FSH is erg belangrijk voor het rijpingsproces van de eicellen, wanneer je aan PCO lijdt dan is dit rijpingsproces aldus ontregeld en zullen de eicellen minder vaak of niet uitrijpen. Ook zullen resterende eiblaasjes of follikels zich in de eierstokken opvullen met vocht waardoor de cysten ontstaan die PCO karakteriseren.

Wat precies de oorzaak is van de verhoogde productie van mannelijke hormonen is niet zeker, volgende factoren hebben mogelijk een oorzakelijk verband met PCO:

  • Erfelijke factoren die maken dat de eierstokken extra gevoelig zijn aan insuline, en onder invloed van insuline teveel mannelijke hormonen gaan produceren.
  • Overgewicht en daarmee gerelateerd teveel aan insuline in het bloed.
Uit de praktijk blijkt dat niet enkel vrouwen met overgewicht of teveel aan insuline met PCO kampen, er moeten dus nog een aantal onbekende oorzaken zijn.

Meestal wordt PCO behandeld met Clomid.

Meestal wordt PCO
behandeld met Clomid.

Behandeling

Indien je verhoogde insulinewaarden hebt als gevolg van overgewicht, dan wordt meestal eerst aangeraden van af te vallen. Er wordt soms ook insuline regulerende medicatie voorgeschreven, zoals bijvoorbeeld Glucophage (metformine) dat vaak voor de behandeling van suikerziekte gebruikt wordt.
Indien gewichtsverlies of insuline regulerende medicatie niet helpen, dan gaat men in eerste instantie over tot behandeling met Clomiphene citrate, dat op de markt wordt gebracht onder de naam Clomid.

Clomid

Clomid zorgt voor verhoogde FSH waarden om zo de eisprong te stimuleren. Hierdoor wordt ook de kans op een meervoudige eisprong groter, met Clomid verhoogt dus de kans op een meerlingen zwangerschap. Een behandeling van PCO met Clomid verloopt als volgt:

  • Je neemt Clomid vanaf dag 3 of 5 van je cyclus, en dit gedurende 5 dagen.
  • Tijdens de Clomid kuur wordt de eicel rijping gevolgd via bloedonderzoek of echoscopie, zo kan nauwkeurig het tijdstip van de eisprong bepaald worden.

Gonadotrofine injecties

Indien je geen succes hebt met de Clomid behandelingen dan wordt overgestapt op Gonadotrofine injecties. Een behandeling van PCO met Gonadotrofine injecties verloopt als volgt:

  • Je krijgt injecties met FSH toegediend, dit kan je meestal zelf of door je partner laten doen.
  • Rijping van de eicellen wordt regelmatig opgevolgd via echoscopie, eventueel wordt de dosering van FSH aangepast.
  • Wanneer er één tot maximaal drie follikels rijp zijn dan krijg je een HCG injectie toegediend. Deze injectie zal de eisprong opwekken.
  • Ongeveer 40 uur na de injectie vindt de eisprong plaats, de eicel is dan tot maximaal 24 uur vruchtbaar. Aangezien zaadcellen zo’n 48 tot 72 uur overleven kan je dus best vrijen 12 tot 36 uur na de HCG injectie.

Operatieve behandeling

Indien behandeling van PCO met Clomid of Gonadotrofine injecties niet helpt dan kan een Laparoscopische Elektrocoagulatie van de Ovaria (LEO) in sommige gevallen nog helpen. Bij deze kijkoperatie worden een aantal kleine, oppervlakkige gaatjes gebrand in de eierstokken. Hierdoor wordt de aanmaak van hormonen in de eierstokken beinvloed.
Een Laparoscopische Elektrocoagulatie is vrij nieuw en nog maar weinig vruchtbaarheidscentra bieden deze aan, meestal zal je bij het falen van Gonadotrofine injecties doorverwezen worden naar andere vruchtbaarheidstechnieken zoals IVF.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *