De Shettles methode – bepaal zelf het geslacht van je baby

Je wil het niet toegeven, maar stiekem heb je toch een voorkeur voor een jongen of een meisje? Dat is helemaal niets om je over te schamen, zolang bepaalde ethische grenzen niet overschreden worden. Waar die grenzen liggen, dat is weer een andere vraag.

Verderop lees je over de shettles methode maar of die echt helpt laten we graag aan je eigen beleving over.

Praktijken, zoals die in zogenaamde genderklinieken worden toegepast, lijken ons, tenzij er een gegronde medische reden voor is, toch iets te ver gaan.
De vraag die we ons hier zullen stellen is kunnen we zelf het geslacht van onze baby beinvloeden?

We vatten dus even samen wat bepaalt of je een zoon of een dochter krijgt. En we leggen je uit hoe je zelf het geslacht van je baby zou kunnen beinvloeden… nu ja, verwacht daar maar niet teveel resultaten van.

Wetenschappelijke achtergrond: wat bepaalt het geslacht van je baby?

Tenzij bij genetische afwijking heeft iedereen één paar geslachtschromosomen in elke cel: mannen hebben een X en een Y chromosoom, vrouwen hebben twee X chromosomen. Bij zaadcellen en eicellen is dit anders, elke eicel bevat één X chromosoom en elke zaadcel bevat één X of één Y chromosoom. Wanneer bij de bevruchting zaadcel en eicel samensmelten ontstaat een bevruchte eicel met een volwaardig paar geslachtschromosomen.

De zaadcellen kunnen dus in twee categorieën ingedeeld worden:

  • Die met een Y chromosoom, we zullen dit mannelijke zaadcellen noemen.
  • Die met een X chromosoom, we zullen dit vrouwelijke zaadcellen noemen.
Wanneer de bevruchting van de eicel, die zelf een X chromosoom bevat, gebeurt door een vrouwelijke zaadcel dan zal de bevruchte eicel twee X chromosomen bevatten. Je krijgt dan een dochter.
Wanneer de bevruchting van de eicel gebeurt door een mannelijke zaadcel dan zal de bevruchte eicel een X en een Y chromosoom bevatten. Je krijgt dan een zoon.

Er bestaan laboratorium technieken om mannelijke en vrouwelijke zaadcellen te scheiden. In België en Nederland zijn de zogenaamde genderklinieken, waar deze technieken worden toegepast, verboden.

shettles methode

De missionarishouding zou meer
kans geven op een dochter.

 

Zelf het geslacht bepalen: de Shettles methode

De Shettles Methode werd in 1970 gepubliceerd door Landrum Shettles en gaat uit van het principe dat vrouwelijke zaadcellen een betere overlevingskans hebben maar minder snel zijn dan mannelijke zaadcellen. Sinds 1970 werd slechts weinig bewijs gevonden om dit principe te staven. Volgende aanbevelingen voor meer kans op een zoon of een dochter zijn dan ook twijfelachtig.

Als we de Shettles methode toepassen, voor meer kans op een zoon:

  • Gedurende enkele dagen voor de eisprong niet vrijen, en pas vrijen net voor de eisprong, de mannelijke zaadcellen zullen het snelst de eicel bereiken. Indien je enkele dagen voor de eisprong gevreeën hebt dan zijn de mannelijke zaadcellen het voordeel van de snelheid kwijt, daarnaast zullen de meeste mannelijke zaadcellen het wachten op de eisprong niet overleven.
  • Mannelijke zaadcellen hebben minder overlevingskansen in een zure omgeving dan vrouwelijke zaadcellen. Kies dus het juiste standje: ‘op zijn hondjes’ geeft een diepere penetratie waardoor het sperma dicht bij de baarmoederhals wordt afgezet. Dicht bij de baarmoederhals is de omgeving minder zuur, wat de overlevingskansen van de mannelijke zaadcellen maximaliseert.
  • Mannelijke zaadcellen zijn erg gevoelig aan hoge temperaturen, mannen vermijden dus strakke kledij, sauna’s en hete baden..
  • Vrouwen laten zich best verwennen, want een orgasme bij de vrouw maakt de vaginale omgeving minder zuur, en dus minder ongunstig voor de mannelijke zaadcellen.
Voor meer kans op een dochter:

  • Vrijen enkele dagen voor de eisprong, maar niet vrijen net voor de eisprong. De vrouwelijke zaadcellen overleven de ‘wachttijd’ tot de eisprong beter dan mannelijke zaadcellen.
  • Mannelijke zaadcellen hebben minder overlevingskansen in een zure omgeving dan vrouwelijke zaadcellen. Kies dus standjes zoals de ‘missionarishouding’ waarbij zaadcellen verder van de baarmoederhals worden afgezet. Zo komen zaadcellen in een minder gunstige (zure) omgeving terecht, vrouwelijke zaadcellen zijn dan in het voordeel.
  • Deze tip is minder leuk… vrouwen moeten een orgasme vermijden, een orgasme maakt de vaginale omgeving minder zuur waardoor mannelijke zaadcellen in het voordeel zijn.
Opgelet: een aantal van bovenstaande aanbevelingen verminderen de kans om zwanger te worden in het algemeen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *