Ben je klaar voor een tweede kindje?

Wanneer ben ik klaar voor een tweede kindje? Dit is een erg persoonlijke vraag, ten eerste moet je het gevoel hebben dat je klaar bent voor je tweede kindje maar overdenk toch zeker het volgende:

tweede kindjeHoe oud is je jongste kindje? Hoe zelfstandig is het reeds? Moet je ’s nachts nog vaak op, speelt of eet je kindje nog helemaal niet zelfstandig dan kan je misschien best nog even wachten. Om je lichaam te laten recupereren raden dokters aan van minstens één jaar tussen twee zangerschappen te wachten.

Kan je financieel een tweede kindje aan? Denk aan extra kosten zoals verzorging, een tweede kinderkamer en de opvang. Zullen beide kindjes enkele maanden samen naar de opvang gaan, reken erop dat twee kindjes in de opvang een flinke hap uit je budget nemen.

Hoeveel tijd heb je nog over? Sta je er alleen voor of heb je heel wat hulp van je partner? Ziet je partner een tweede kindje zitten en is hij/zij bereid hier extra tijd voor op te geven? Bekijk eventueel ook wat de financiele gevolgen zijn indien je half-time of 4/5 zou gaan werken, soms kan dit voordeliger uitkomen.

Hoe is je relatie? Geloof niet in het fabeltje dat een kind je als koppel dichter bij elkaar brengt, als het moeilijk gaat is eerder het tegendeel waar.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *