Zwangerschapstest

Zonder een zwangerschapstest te ondergaan, kan je nooit honderd procent zeker zijn dat je zwanger bent. Natuurlijk geeft jouw lichaam de eerste signalen, maar defenitief uitsluitsel verkrijg je door het aanschaffen van een dergelijke test. Online kan je voordelig zo’n zwangerschapstest aanschaffen en heb je die snel in de bus.

zwangerschapstestIs een zelf uitgevoerde zwangerschapstest betrouwbaar?

Wanneer je menstruatie een paar dagen uitblijft, is het mogelijk te contoleren of je zwanger bent. Als je ‘s morgens moet braken, als je borsten zwellen of als je draaierig bent, is de kans groot dat je in verwachting bent.

Je kunt de test zelf uitvoeren, maar je kunt de test ook bij je huisarts of bij een verloskundige laten uitvoeren. Er bestaan verschillende merken zwangerschapstesten. Het hangt van het merk af na hoeveel dagen overtijd de test betrouwbaar is. Meestal is dit vanaf de eerste tot de vijfde dag dat je overtijd bent. Je kunt de test natuurlijk ook later in de zwangerschap uitvoeren.

De test spoort in de urine het zwangerschapshormoon HCG op, dat geproduceerd wordt vanaf de in-nesteling. Is er in de urine voldoende van dit zwangerschapshormoon aanwezig, dan kan het door de test opgespoord worden.

Bij de meeste testen wordt dit aangetoond door een kleurverandering. Het is belangrijk dat de verschillende stappen van de test in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Je kunt hierbij gebruikmaken van de gebruiksaanwijzing bij de zwangerschapstest.

Kan je bij een negatieve zwangerschapstest toch in verwachting zijn?

Als je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt, is de kans op een verkeerde uitslag erg klein. Het kan onder andere voorkomen als er wat eiwit of bloed in de urine zit, als de urine niet genoeg geconcentreerd is, of als je te vroeg in de zwangerschap een test uitvoert.

Als je vermoedt dat je in verwachting bent, en de urinetest is negatief, dan kan de huisarts de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon HCG in je bloed laten opsporen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *