Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer ben ik vruchtbaar? Je bent vruchtbaar van enkele dagen voor tot maximaal 24 uur na de eisprong. De vruchtbare periode of het vruchtbaarheidsvenster wordt bepaald door twee factoren:

  • De tijd die zaadcellen kunnen overleven in vagina en baarmoeder. Dit is maximum 5 dagen, maar kan erg verschillend zijn onder invloed van externe factoren en van persoon tot persoon. Je bent dus vruchtbaar vanaf enkele dagen vóór de eisprong, omdat zaadcellen deze periode kunnen overleven.
  • De tijd dat een eicel kan bevrucht worden na de eisprong. Een eicel verschrompelt na 12 tot 24 uur, na de eisprong ben je dus maximaal 24 uur vruchtbaar.
Je vruchtbare dagen liggen dus vast rond je eisprong, om te weten wanneer je vruchtbaar bent moet je zo exact mogelijk weten: wanneer ben ik vruchtbaar?

Vruchtbare periode bepalen

Je lichaam geeft heel wat signalen wanneer je vruchtbaar bent, omdat deze sterk kunnen verschillen van persoon tot persoon zijn deze signalen niet altijd gemakkelijk te herkennen.
De meeste vrouwen hebben meer en soms ook dikkere afscheiding wannneer ze vruchtbaar zijn. Daarnaast worden gedurende de periode rond de eisprong de eierstokken en het omliggende weefsel extra doorbloed. Hierdoor ben je gevoeliger en soms kan het vrijen een onaangenaam of zelfs pijnlijk gevoel geven.

Kan je de eisprong voelen?
Het is niet wetenschappelijk bewezen maar veel vrouwen zeggen dat ze hun eisprong voelen, dit wordt vaak ervaren als een scherpe, stekende pijn. Sommige vrouwen voelen deze ovulatiepijn afwisselend aan de linker en de rechterkant, anderen hebben steeds pijn aan éénzelfde kant of aan beide kanten tegelijk.
De meeste vrouwen voelen de eisprong niet, en andere signalen waarmee je lichaam de vruchtbare periode aangeeft zijn niet altijd even duidelijk.

Gelukkig bestaan er enkele meer exacte manieren om het tijdstip van de eisprong en dus je vruchtbare periode te bepalen. We leggen je uit hoe je de vruchtbare periode kan berekenen, hoe de temperatuurmethode werkt en wanneer ovulatietesten nuttig zijn.

Wanneer ben ik vruchtbaar?: Vruchtbare periode berekenen

Je cyclus start op de eerste dag van je laatste ongesteldheid: een nieuwe eicel zal rijpen en het baarmoederslijmvlies maakt zich klaar voor een eventuele innesteling. De rijping van een eicel kan in duurtijd sterk variëren van vrouw tot vrouw. Indien je een onregelmatige cyclus hebt, dit is wanneer de lengte van je cyclus niet altijd hetzelfde is, dan is het meestal de eicel rijping die varieert in lengte.
Het tweede deel van de cyclus, dat loopt van de eisprong tot je volgende ongesteldheid, duurt bij de meeste vrouwen exact 14 dagen. Met andere woorden: het tijdstip van de eisprong is vrij exact 14 dagen voor het begin van je volgende menstruatie.
Indien je een regelmatige cyclus hebt, kan je de eisprong berekenen met volgende eenvoudige formule:

Datum eisprong = datum begin cyclus + lengte cyclus – 14 dagen

Met onze online rekenmachine kan je op basis van deze formule je vruchtbare periode berekenen.
Helaas werkt deze berekening enkel wanneer je een regelmatige cyclus hebt, indien je een onregelmatige cyclus hebt is het niet mogelijk om je eisprong op deze manier te voorspellen.

Wanneer ben ik vruchtbaar? Temperatuurmethode

De temperatuurmethode is een manier om je eisprong te voorspellen wanneer je een onregelmatige cyclushebt. De temperatuurmethode is gebaseerd op het feit dat kort na de eisprong je lichaamstemperatuur met 0,2 tot 0,5 °C stijgt. Deze kleine stijging, die 2 tot 3 dagen aanhoudt, kan je vaststellen met een digitale koortsthermometer.

wanneer ben ik vruchtbaar

Kort na de eisprong stijgt je temperatuur

Hoe pas ik de temperatuurmethode in de praktijk toe?
Meet elke morgen, steeds op hetzelfde tijdstip, je lichaamstemperatuur. Neem je temperatuur in de mond en gebruik een digitale thermometer met nauwkeurigheid van minstens 0,1 °C. Het resultaat van deze dagelijkse meting zet je uit in een tabel of op een eenvoudige grafiek.
Na een drietal cycli zal je zien dat er regelmaat zit in je lichaamstemperatuur en dat een stijging rond de eisprong merkbaar is. Je bent vruchtbaar vanaf wanneer de piek in temperatuur zich inzet tot ongeveer 24 uur daarna.

Nog enkele praktische tips om de temperatuurmethode met succes toe te passen:

  • Neem je temperatuur ’s morgens, vóór je uit bed komt. Het is belangrijk de temperatuur dagelijks op hetzelfde tijdstip te nemen en wanneer je nog niet gegeten of gedronken hebt wijkt je lichaamstemperatuur minder af.
  • Gebruik een nauwkeurige thermometer, minstens 0,1 °C nauwkeurig, en neem de temperatuur in je mond.
  • Houdt in het achterhoofd dat ziekte, stress en oververmoeidheid je lichaamstemperatuur beinvloeden.
De temperatuurmethode is goedkoop en werkt ook wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Nadeel is wel dat je de eisprong niet kan voorspellen, nadat je de temperatuurstijging opmerkt ben je nog maximaal 12 tot 24 uur vruchtbaar.

Wanneer ben ik vruchtbaar? Ovulatietesten

Rond de eisprong is er een sterke stijging van de concentratie van Lutheiniserened Hormoon (LH). Tijdens deze zogenaamde LH piek is er gedurende één à twee dagen een tot 20-voudige stijging van de LH concentratie. Dergelijke verhoogde concentraties zijn ook meetbaar in je urine en dus geschikt als indicator voor eenvoudige en betrekkelijk goedkope ovulatietesten.

Een ovulatietest is in gebruik vergelijkbaar met een zwangerschapstest, je moet de tester in een urinestaal houden waarop de reactie afhangt van de concentratie aan LH. Een belangrijk verschil met de zwangerschapstest is wel dat je een ovulatietest niet met ochtendurine mag uitvoeren. Lees dus zeker goed de instructies van de fabrikant.

Je start best vanaf enkele dagen vóór de verwachte eisprong met dagelijks een ovulatietest uit te voeren.
Ovulatietesten werken bij iedereen, onafhankelijk van het feit of je cyclus regelmatig of onregelmatig is. Deze testen zijn nauwkeuriger dan de temperatuurmethode maar het nadeel is dat wanneer je dagelijks moet testen de kosten vrij snel oplopen, dit terwijl je lichaamstemperatuur meten nagenoeg gratis is.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *