Eerste symptomen van een zwangerschap

Er zijn heel wat symptomen van een zwangerschap in je lichaam die erop kunnen wijzen dat er een kindje aankomt:

  • Je menstruatie blijft uit;
  • Je had een korte menstruatie, met weinig bloedverlies;
  • Tijdens de zwangerschap veranderen je borsten: ze worden zwaarder, soms ook tintelend, kloppend en ze kunnen zelfs pijn doen. De tepels en het omringde gebied worden donkerder en lijken groter. De aders op je borsten worden duidelijk zichtbaar;
  • Je voelt je ziek zonder echte ziekte verschijnselen;
  • Je voelt je misselijk (vooral ‘s ochtends);
  • In het begin van je zwangerschap verandert je eetgewoonte vaak: je krijgt tegenzin in bepaald voedsel, zoals bijvoorbeeld koffie, alcohol of
    specerijen, of je krijgt plotseling trek in zure of zoete lekkernijen;
  • Sommige vrouwen hebben een vreemde metaalachtige smaak in hun mond;
  • Veel vrouwen ervaren een uitgesproken vermoeidheidsgevoel en hebben daardoor in het begin van de zwangerschap een grote behoefte aan slaap.

symptomenDeze eerste symptomen van een zwangerschap zijn niet bij elke vrouw even duidelijk. De uiteindelijke zekerheid dat je zwanger bent, wordt geleverd door een zwangerschapstest, uitgevoerd met urine of met bloed.

Moderne zwangerschapstesten maken het mogelijk je zwangerschap vast te stellen wanneer je nog maar enkele dagen over tijd bent. Deze nieuwe diagnosetechniek stelt je in staat het begin van je zwangerschap en de eerste symptomen veel bewuster mee te maken.

Ook kun je je partner er vroeger bij betrekken. Uit de bevruchting van een eicel door een zaadcel onstaat er in je baarmoeder een nieuw leven. In ongeveer 266 dagen ontwikkelt zich uit deze bevruchte eicel een volledige baby met alles erop en eraan. Niettegenstaande dat jouw baby er een uit de duizenden is, is hij nu al uniek.
Het erfelijke materiaal dat hij bij het begin van het leven van jou en je partner meekregen heeft, is een combinatie van eigenschappen die bij geen enkel ander kind op dezelfde wijze voorkomen. Hieruit onstaat een uniek individu: jouw baby.

Een zwangerschap is een familliegebeurtenis. Er wordt dan ook veel belang gehecht aan het actief beleven van de zwangerschap door het hele gezin. Daarom verlang je ook uitgebreide informatie. Een goede relatie met de begeleider van je zwangerschap stelt je in staat al je vragen ter sprake te brengen. Zo kun je deze periode actief en bewust meemaken en de komst van je baby in het gezin goed voorbereiden.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *