CMV besmetting tijdens de zwangerschap

Cytomegalovirus of CMV besmetting tijdens de zwangerschap is één van de belangrijkste oorzaken van niet-erfelijke doofheid en mentale handicaps. Volwassenen en kinderen met een normaal ontwikkeld immuunsysteem ondervinden weinig of geen hinder van een CMV besmetting, het ongeboren kind heeft helaas nog geen eigen bescherming tegen dit virus.

CMV besmettingCMV wordt overgedragen via lichaamsvocht zoals speeksel en het virus wordt zo vlot doorgegeven in onder andere kinderdagverblijven en kleuterklassen.

Wanneer je met kinderen werkt of reeds kinderen hebt tijdens je zwangerschap neem je best enkele extra voorzorgsmaatregelen om de kans op CMV besmetting te verminderen. Omwille van dit virus worden kleuterleidsters en kinderverzorgsters in Vlaanderen tijdens de zwangerschap verplicht thuisgezet.

CMV besmetting voorkomen

Besef dat je regelmatig in contact komt met CMV, jezelf opsluiten van de buitenwereld heeft dus absoluut geen zin. Schenk extra aandacht aan persoonlijke hygiëne, vooral handhygiëne is zeer belangrijk. Was dus regelmatig je handen met zeep en draag eventueel een flesje desinfecterende handgel bij je.
Indien je met kinderen werkt kan je, indien je werkgever hiervoor openstaat, vragen om tijdelijk een andere job uit te oefenen.

CytoMegaloVirus of CMV is één van verschillende virussen en bacteriën waarmee je besmetting tijdens de zwangerschap moet voorkomen. CMV is dus niet de enige boosdoener…

  • Listeria, is een bacterie die je zowat overal terugvindt. Deze bacterie kan een miskraam veroorzaken.
  • Toxoplasma gondii veroorzaakt de kattenziekte, ook wel toxoplasmose genoemd. Toxoplasmose kan ernstige mentale achterstand, oogafwijkingen en zelfs een miskraam veroorzaken.
  • Rubella of rode hond komt dankzij een goed vaccinatieprogramma steeds minder voor. Rode hond tijdens de zwangerschap vormt een ernstig risico op onder andere doofheid en mentale achterstand.
Een aantal ernstige infectieziektes zoals HIV (AIDS) en Hepatitis vormen uiteraard ook een risico voor het ongeboren kind. Tijdens de zwangerschap is dus zeker voorkomen beter dan genezen.

CMV besmetting tijdens de zwangerschap

Een CMV besmetting wordt meestal ontdekt door een toevallig bloedonderzoek dat uitgevoerd wordt tijdens de zwangerschap, want echt specifieke symptomen zijn er niet. Je voelt je wat meer vermoeid, hebt last van een droge keel, eventueel lichte koorts en gezwollen klieren. Geen symptomen waar je je onmiddelijk zorgen om gaat maken.

Wanneer je tijdens de zwangerschap met CMV besmet wordt is er ongeveer 30 procent kans dat het virus de foetus bereikt. Wanneer de foetus besmet wordt spreekt men van een perinatale CMV besmetting, waarmee men duidt op een besmetting vóór de geboorte.

Onderzoek geeft aan dat bij perinatale besmetting er een kans is van 10 procent dat er bij het pasgeboren kind symptomen zijn. Het risico op volgende complicaties, vanaf de geboorte, is het grootst bij CMV infectie in de eerste helft van de zwangerschap.

  • problemen met de ogen
  • laag geboortegewicht
  • kleinere hoofdomtrek
  • leverproblemen
  • epileptische aanvallen
  • overlijden
Soms treden problemen maar op latere leeftijd op, 10 tot 15 procent [2] van de kinderen bij wie geen symptomen te zien waren kort na de geboorte ontwikkelt later gehoorproblemen. Meer zeldzaam als gevolg van CMV zijn gezichtsproblemen en leerstoornissen. Gehoorproblemen, in het ergste geval doofheid, zijn de meest voorkomende gevolgen van een perinatale CMV infectie.

Indien tijdens de zwangerschap CMV infectie werd vastgesteld dan zal kort na de geboorte een urinestaal genomen worden, hieruit kan men opmaken of het virus je kindje besmet heeft. Wanneer uit het resultaat van de test een besmetting blijkt, dan is extra opvolging noodzakelijk om problemen met het gehoor tijdig op te merken.

Uit onderzoek blijkt dat CMV verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van de gevallen van doofheid of slechthorendheid. Gehoorverlies veroorzaakt door CMV is meestal progressief wat betekent dat het kan verergeren met de leeftijd. Hierdoor kan een gehoorprobleem zich maar manifesteren op latere leeftijd, een goede opvolging tijdens de eerste levensjaren van je kind is dan ook zeer belangrijk. Vraag dus zeker raad aan je kinderarts.

« | »

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *