CMV besmetting tijdens de zwangerschap
Cytomegalovirus of CMV besmetting tijdens de zwangerschap is één van de belangrijkste oorzaken van niet-erfelijke doofheid en mentale handicaps. Volwassenen en kinderen met een normaal ontwikkeld immuunsysteem ondervinden weinig of geen hinder van een CMV besmetting, het ongeboren kind heeft helaas nog geen eigen bescherming tegen dit virus.
CMV wordt overgedragen via lichaamsvocht zoals speeksel en het virus wordt zo vlot doorgegeven in onder andere kinderdagverblijven en kleuterklassen.
Wanneer je met kinderen werkt of reeds kinderen hebt tijdens je zwangerschap neem je best enkele extra voorzorgsmaatregelen om de kans op CMV besmetting te verminderen. Omwille van dit virus worden kleuterleidsters en kinderverzorgsters in Vlaanderen tijdens de zwangerschap verplicht thuisgezet.
Indien je met kinderen werkt kan je, indien je werkgever hiervoor openstaat, vragen om tijdelijk een andere job uit te oefenen.
« Listeria tijdens de zwangerschap | Neurale buisdefecten »

CMV besmetting voorkomen
Besef dat je regelmatig in contact komt met CMV, jezelf opsluiten van de buitenwereld heeft dus absoluut geen zin. Schenk extra aandacht aan persoonlijke hygiëne, vooral handhygiëne is zeer belangrijk. Was dus regelmatig je handen met zeep en draag eventueel een flesje desinfecterende handgel bij je.Indien je met kinderen werkt kan je, indien je werkgever hiervoor openstaat, vragen om tijdelijk een andere job uit te oefenen.
CytoMegaloVirus of CMV is één van verschillende virussen en bacteriën waarmee je besmetting tijdens de zwangerschap moet voorkomen. CMV is dus niet de enige boosdoener…
- Listeria, is een bacterie die je zowat overal terugvindt. Deze bacterie kan een miskraam veroorzaken.
- Toxoplasma gondii veroorzaakt de kattenziekte, ook wel toxoplasmose genoemd. Toxoplasmose kan ernstige mentale achterstand, oogafwijkingen en zelfs een miskraam veroorzaken.
- Rubella of rode hond komt dankzij een goed vaccinatieprogramma steeds minder voor. Rode hond tijdens de zwangerschap vormt een ernstig risico op onder andere doofheid en mentale achterstand.
CMV besmetting tijdens de zwangerschap
Een CMV besmetting wordt meestal ontdekt door een toevallig bloedonderzoek dat uitgevoerd wordt tijdens de zwangerschap, want echt specifieke symptomen zijn er niet. Je voelt je wat meer vermoeid, hebt last van een droge keel, eventueel lichte koorts en gezwollen klieren. Geen symptomen waar je je onmiddelijk zorgen om gaat maken. Wanneer je tijdens de zwangerschap met CMV besmet wordt is er ongeveer 30 procent kans dat het virus de foetus bereikt. Wanneer de foetus besmet wordt spreekt men van een perinatale CMV besmetting, waarmee men duidt op een besmetting vóór de geboorte. Onderzoek geeft aan dat bij perinatale besmetting er een kans is van 10 procent dat er bij het pasgeboren kind symptomen zijn. Het risico op volgende complicaties, vanaf de geboorte, is het grootst bij CMV infectie in de eerste helft van de zwangerschap.- problemen met de ogen
- laag geboortegewicht
- kleinere hoofdomtrek
- leverproblemen
- epileptische aanvallen
- overlijden
Prima werk.