Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes zijn meestal onschuldig maar vaak reden van bezorgdheid tijdens een eerste zwangerschap. Hier vind je de symptomen en mogelijke oorzaken van de belangrijkste zwangerschapskwaaltjes. Verder geven we je enkele eenvoudige tegenmiddeltjes om de moeilijkere momenten van de zwangerschap door te komen.

Overzicht van zwangerschapskwaaltjes

Aambeien

Wat je voelt: Weefsels met bloedvaten in de anus of het rectum zwellen, hierdoor raken ze ontstoken of gaan ze bloeden. Een zwangerschap is een extra risicofactor, vooral vanaf het tweede trimester.

Hoe het komt: Je baby duwt omlaag op het rectum, zo bemoeilijkt de bloeddoorstroming. Op sommige plaatsen raakt bloed opgestapeld waardoor bloedvaten moeten uitzetten.

Tegenmiddeltjes: Eet voldoende vezels en hef vooral geen zware lasten tijdens de zwangerschap. Meestal is geen behandeling nodig tenzij de klachten ernstig of langdurig zijn.

Risico’s: Geen risico’s voor de baby, indien je langdurig last hebt van dit zwangerschapskwaaltjes raadpleeg best je huisarts.

Bandenpijn

Wat je voelt: Stekende pijn in de onderbuik.

Hoe het komt: Oprekking van de banden waarmee je baarmoeder vastzit.

Tegenmiddeltjes: Voldoende rusten, niet teveel rondlopen.

Risico’s: Geen risico’s.

Beenkrampen

Wat je voelt: Kramp in je voet, dijbeen of onderbeen. Je wordt soms ’s nachts wakker met een kramp.

Hoe het komt: Kan eventueel veroorzaakt worden door een tekort aan calcium in je bloed. Indien je er vaak last van hebt dan vraag je best raad aan je huisarts.

Tegenmiddeltjes: Indien veroorzaakt door een tekort aan calcium, dan kunnen supplementen helpen (vraag dit na bij je huisarts). Wanneer je een kramp hebt masseer dan de plaats waar je die hebt. Trek je voet op en duw met je hiel van je weg.

Risico’s: Geen risico’s
zwangerschapskwaaltjes

Blaasontsteking en druk op de blaas

Wat je voelt: Je moet vaker plassen, dit vooral tijdens de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Als je bij het plassen ook een branderig gevoel hebt dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt, contacteer dan je huisarts.

Hoe het komt: Druk van de baarmoeder op de blaas, vooral tijdens de eerste 4 maanden omdat je baarmoeder dan nog laag ligt.

Tegenmiddeltjes: Drink voldoende en vermijd strakke kleding. Op het einde van de zwangerschap verander je tijdens het plassen best een paar keer van houding, zo kan de blaas volledig leeggemaakt worden. Indien je een blaasontsteking hebt, dan schrijft je huisarts een behandeling voor.

Risico’s: Een blaasontsteking laat je uiteraard behandelen, dat je vaker moet plassen houdt geen risico’s in.

Bloedend tandvlees

Wat je voelt: Gevoelig tandvlees dat sneller gaat bloeden.

Hoe het komt: Zwangerschapshormonen maken dat het tandvlees zachter en beter doorbloed is.

Tegenmiddeltjes: Poets met een zachte tandenborstel, masseer tandvlees met je vingers voor het poetsen.

Risico’s: Geen risico’s.

Brandend maagzuur

Wat je voelt: Brandend gevoel, maagzuur. Vooral wanneer je neerligt of zware lasten heft.

Hoe het komt: Vroeg in de zwangerschap doet de verhoogde progesteron spiegel de maagspieren verslappen. Later in de zwangerschap duwt je baby tegen je maag.

Tegenmiddeltjes: Meer regelmatig kleinere maaltijden nemen zodat je maag niet te vol zit. Slaap met een extra kussen zodat je meer omhoog ligt, een glas melk voor het slapen gaan helpt ook maagzuur neutraliseren. Vraag je huisarts om een middel tegen brandend maagzuur dat je veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap.

Risico’s bij deze zwangerschapskwaaltjes: Geen risico’s.

Carpale Tunnelsyndroom

Wat je voelt: Tintelingen of verminderd gevoel vooral in duim en wijsvinger, soms over je volledige hand en onderarm. Je kan ook last hebben van onhandigheid en krachtverlies. Dit kan voorkomen vanaf zeer kort na de bevruchting.

Hoe het komt: Door vochtophoping komt er druk te staan op een zenuw die door je pols loopt.

Tegenmiddeltjes: Indien je teveel last hebt kan spalken of accupunctuur helpen. Tracht met je arm op een kussen te slapen. Doe oefeningen, bijvoorbeeld hou je hand boven je hoofd en beweeg terwijl je vingers.

Risico’s: Geen risico’s.

Duizeligheid

Wat je voelt: Je bent duizelig wanneer je te snel opstaat of wanneer je te lang rechtstaat.

Hoe het komt: Te weinig bloedtoevoer naar de hersenen. De baarmoeder vraagt extra bloedtoevoer nu je zwanger bent.

Tegenmiddeltjes: Tracht niet plots op te staan, sta zeker bij warm weer niet te lang recht. Wanneer je duizelig bent ga dan zitten en buig je hoofd voorover naar je knieen toe of ga liggen met je voeten omhoog.

Risico’s: Geen risico’s bij deze zwangerschapskwaaltjes, voorkom wel dat je valt door op tijd te gaan zitten.

Harde buiken

Vanaf twintig weken zwangerschap kan je buik soms hard aanvoelen, dit is de baarmoeder die samentrekt.Harde buiken worden in de geneeskunde Braxton-Hicks contracties genoemd.

Wat je voelt: Je baarmoeder trekt samen, dit word je gewaar als je buik harder wordt. Dit kan 10 seconden tot één minuut duren.

Hoe het komt: Je baarmoeder is een spier die net zoals andere spieren kan samentrekken, verharden en verslappen. Harde buiken zijn een voorbereiding van de baarmoeder op intense weeën tijdens de bevalling. Harde buiken zijn een normaal fenomeen tijdens de zwangerschap, maar sommige zwangeren hebben er meer last van dan anderen.

Tegenmiddeltjes: Neem bij deze zwangerschapskwaaltjes voldoende rust en vermijd stress. Indien je verloskundige vroegtijdige ontsluiting vaststelt zal deze je meestal verplichte rust voorschrijven en zal je medicatie krijgen om samentrekkingen van de baarmoeder te voorkomen.

Risico’s: Geen risico’s als de harde buiken pijnloos zijn en slechts sporadisch voorkomen. Harde buiken zijn een voorbereiding op weeën en op de ontsluiting, indien je harde buiken hebt vertel dit dan wel aan je verloskundige want het kan een teken van vroegtijdige ontsluiting zijn. Als je last hebt van pijnlijke harde buiken die lang aanhouden, als je het plots warm krijgt en je hartslag versnelt, dan neem je best onmiddelijk contact op met je verloskundige.

Hoge bloeddruk

Staat ook bekend als zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie.

Wat je voelt: Hoofdpijn, braken, vochtophoping in handen, voeten en enkels. Sommige vrouwen ondervinden geen last van een verhoogde bloeddruk, daarom is tijdens de zwangerschap regelmatige controle van de bloeddruk belangrijk.

Hoe het komt: Nog niet duidelijk waarom sommige vrouwen een verhoogde bloeddruk hebben tijdens de zwangerschap. Dit komt vaker voor bij een eerste zwangerschap, bij vrouwen ouder dan 35 en bij meerlingenzwangerschappen.

Tegenmiddeltjes: Strikte opvolging van de bloeddruk, eventueel bloeddrukverlagende middelen of extra rust. Indien de risico’s te groot worden is hospitalisatie nodig en in het slechtste geval keizersnede of vroegtijdig opwekken van de geboorte.

Risico’s: Je baby en vitale organen kunnen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Risico op ontwikkeling van eclampsie, een meer ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Bij vaststelling van te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging moet je niet panikeren, slechts zelden ontwikkelt zich eclampsie (de ernstige vorm). Een goede opvolging is wel heel belangrijk bij deze zwangerschapskwaaltjes.

Hoofdpijn

Wat je voelt: Hoofdpijn

Hoe het komt: Hormonale veranderingen, stress, soms ook door te hoge bloeddruk.

Tegenmiddeltjes: Voldoende water drinken. Tracht je te ontspannen door voldoende te rusten, een lekker warm bad te nemen, maar toch ook voldoende bewegen.

Risico’s: Nee, tenzij dit te wijten is aan te hoge bloeddruk. Laat je bloeddruk daarom regelmatig controleren.

Ochtendmisselijkheid

Wat je voelt: Misselijkheid tijdens de zwangerschap, soms braken. In tegenstelling tot wat de naam ‘ochtendmisselijkheid’ doet vermoeden kan je hier op alle momenten van de dag last van hebben. Je hebt er vooral last van wanneer je een tijdje niet gegeten hebt (dus meestal ’s morgens) en de klachten verminderen vaak na 12 weken.

Hoe het komt: De hoofdoorzaak is een te lage bloedsuikerspiegel maar zwangerschapshormonen hebben ook een directe invloed op je maag.

Tegenmiddeltjes: Meer regelmatig kleinere maaltijden nemen. Verkies voeding rijk aan trage suikers zoals volkoren brood, rijst, ontbijtgranen en drink voldoende. Vermijd gefrituurde gerechten en koffie die de maag extra belasten. Wanneer je vooral ’s morgens last hebt kan je aan je bed een glas water met een beschuit zetten, consumeer deze 15 minuten voor het opstaan.

Risico’s: Er zijn geen risico’s tenzij het braken te ernstig wordt. Wanneer je tijdens 3 opeenvolgende dagen 3 keer of meer moet overgeven dan contacteer je best je huisarts, je loopt immers risico op uitdroging en tekort aan mineralen.

Neusbloedingen of verstopte neus

Wat je voelt: Vaker neusbloedingen of verstopte neus.

Hoe het komt: De slijmhuid zwelt op en er is een betere doorbloeding door hormonale veranderingen.

Tegenmiddeltjes: Snuit je neus voorzichtig.

Risico’s: Geen risico’s.

Pijnlijke borsten

Wat je voelt: Je borsten voelen zwaar en oncomfortabel aan, je hebt tintelingen in je tepels. Dit is vaak een van de eerste tekenen dat je zwanger bent.

Hoe het komt: Je lichaam maakt zich klaar voor het geven van borstvoeding. De melkleiders groeien en verbreden.

Tegenmiddeltjes: Draag een goed ondersteunende BH, ook ’s nachts als dit kan helpen. Wrijf je borsten eventueel in met baby olie.

Risico’s: Geen risico’s.

Rugpijn

Wat je voelt: Een ongemakkelijk gevoel in de onderrug, dit pijnlijk gevoel kan doortrekken tot in de benen. Komt vooral voor in het derde trimester.

Hoe het komt: Progesteron verzacht de ligamenten in je bekken als voorbereiding op de geboorte. Hierdoor wordt extra druk gezet op de heupgewrichten en de rug. Je neemt tijdens de zwangerschap natuurlijk ook wat extra gewicht mee.

Tegenmiddeltjes: Massages en oefeningen kunnen prima helpen, ga eventueel op consultatie bij een kinesist.

Risico’s: Geen risico’s.

Schimmelinfectie

Wat je voelt: Veel witverlies, droog gevoel en jeuk rond de vagina. Soms ook pijn bij het plassen.

Hoe het komt: Veroorzaakt door infectie van Candida albicans, een gist dat steeds in de darmen aanwezig is. Deze infectie komt vaker voor tijdens de zwangerschap omdat er een sterkere doorbloeding is van de vagina waardoor meer suikers beschikbaar zijn om een infectie te voeden.

Tegenmiddeltjes: Vermijd strakke kleding, deze werken infecties alleen maar in de hand. Je huisarts zal een behandeling voorschrijven.

Risico’s: Geen risico’s indien het behandeld wordt.

Slapeloosheid

Wat je voelt: Slapeloosheid kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden.

Hoe het komt: Je baby leeft en groeit 24 uur per dag, hij volgt jouw bioritme nog niet. Soms zit de buik gewoon in de weg of heb je schrik om op je buik te gaan liggen. Ook druk op de blaas maakt dat je vaker naar het toilet moet.

Tegenmiddeltjes: Neem zeker geen slaapmiddel zonder doktersadvies, deze hebben meestal een negatieve invloed op het ongeboren kind. Het klassiek advies voor iemand met slaapproblemen: ga slapen wanneer je moe bent, drink een glas warme melk of neem een warm bad. Wanneer je last hebt van de buik koop dan een zwangerschapskussen, dit kan zeer comfortabel zijn.

Risico’s: Geen risico’s.

Spataders

Wat je voelt: Gezwollen aders net onder de huid, vooral in de benen.

Hoe het komt: Je baby bemoeilijkt de bloeddoorstroming.

Tegenmiddeltjes: Blijf niet te lang rechtstaan, lig met je voeten omhoog. Draag eventueel steunkousen.

Risico’s: Geen risico’s.

Stemmingswisselingen

Wat je voelt: Onverwachte wisselingen in humeur die niet eigen zijn aan je karakter, plotse aanvallen van angst of huilbuien. Kan voorkomen vanaf de bevruchting maar is toch eerder iets van het derde trimester.

Hoe het komt: Je zenuwstelsel wordt beinvloed door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, ook de gemengde gevoelens over je leven dat er binnen enkele maanden helemaal anders zal uitzien kan je uit balans brengen.

Tegenmiddeltjes: Gevoelens van twijfels, angst of triestheid zijn normaal tijdens de zwangerschap. Tracht er niet te lang bij stil te staan.

Risico’s: Geen risico’s bij deze zwangerschapskwaaltjes.

Waterophoping

Wat je voelt: Opgezwollen gezicht, handen en/of voeten.

Hoe het komt: Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de nieren meer zout vasthouden, hierdoor houdt je lichaam ook meer water vast. Anderzijds kan ook hoge bloeddruk vochtophoping in bepaalde weefsels veroorzaken.

Tegenmiddeltjes: Blijf niet te lang rechtstaan, lig met je voeten omhoog. Vermijd al te zoute voeding.

Risico’s: Ja indien deze symptomen gelinkt zijn aan zwangerschapsvergiftiging, laat daarom regelmatig je bloeddruk controleren.

Witverlies

Wat je voelt: Meer witverlies.

Hoe het komt: Veranderingen aan het vaginaal weefsel als voorbereiding op de bevalling.

Tegenmiddeltjes: Geen.

Risico’s: Geen risico’s bij deze zwangerschapskwaaltjes.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *