Zwangerschapsmasker of melasma

Bij zwangerschapsmasker ontstaan in het gelaat donkerbruine vlekken met een grillige vorm. Meestal concentreren de vlekken zich op de wangen, het voorhoofd, rond de ogen en op de bovenlip. Deze pigmentatiestoornis, die ook wel melasma wordt genoemd, kan tijdens de zwangerschap ontstaan door hormonale veranderingen in combinatie met blootstelling aan zonlicht.

Zwangerschapsmasker kan ingedeeld worden volgens de diepte van het overmatige pigment:

  • Oppervlakkige type: pigment zit vooral in de opperhuid, na de bevalling verdwijnen de pigmentvlekken meestal vanzelf.
  • Diepe type: pigment zit dieper, in de lederhuid.
  • Gemengde type: pigment zit zowel in de opper- als in de lederhuid, dit type komt het meest voor.
De pigmentvlekken zijn niet kwaadaardig maar omdat deze vlekken erg onestetisch zijn stelt zwangerschapsmasker voor veel vrouwen toch een probleem.

zwangerschapsmaskerOorzaken zwangerschapsmasker

Bij blootstelling aan zonlicht wordt in de huid (melanine) pigment geproduceerd. Men vermoedt dat factoren zoals stress en verhoogde hormoon waarden de productie van pigment extra stimuleren. Hierdoor kan tijdens de zwangerschap de pigment productie verstoord raken waardoor zwangerschapsmasker ontstaat.

Factoren die het risico op melasma nog vergroten zijn je huidtype (bleke huid), gebruik van kunstmatige UV-straling (zonnebank) en bepaalde medicijnen of cosmetica.

Behandeling zwangerschapsmasker

Er bestaat nog geen oorzakelijke behandeling voor zwangerschapsmasker, wel bestaan er heel wat symptomatische behandelingen. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen, het verdwijnen van de pigmentvlekken en het voorkomen dat de vlekken terugkomen.

Hoe voorkomen dat zwangerschapsmasker verergert?

Hoe voorkomen dat de vlekken terugkomen? Als je een bleke huid hebt, of als je reeds zwangerschapsmasker hebt gehad, blijf dan zeker niet te lang in de zon zitten en gebruik zonnecrèmes met een hoge beschermingsfactor van minimaal 25. Ga zeker niet naar de zonnebank want kunstmatige UV straling heeft nog een sterker effect dan zonlicht.

Hoe kunnen de pigmentvlekken behandeld worden?

Vaak worden huidblekende crèmes met 2 tot 5 procent hydrochinon gebruikt. Hydrochinon remt de aanmaak van pigment. Het effect van deze crèmes toont zich na een behandeling van 4 tot 8 weken. Als gevolg van de behandeling kunnen in de huid puntvormige, witte vlekjes ontstaan.

Haal nooit huidblekende crèmes bij de drogist maar raadpleeg steeds een arts of apotheker. Soms worden crèmes met te hoge hydrochinon concentraties verkocht, teveel hydrochinon kan irritaties en zelfs gitzwarte vlekjes in de huid veroorzaken.

Je kan ook een peeling laten doen om zwangerschapsmasker te doen verdwijnen. Hierbij wordt een chemische stof die de celdeling doet versnellen aangebracht op de huid, de huidcellen gaan zich hierdoor sneller vernieuwen. De huid gaat afschilferen waardoor overmatig pigment wordt afgevoerd.

Een andere mogelijkheid is lasertherapie, daarbij wordt met laserstralen het overmatig pigment in de huid verwijderd. Helaas is lasertherapie slechts in een klein aantal gevallen voldoende efficient. Vaak geeft lasertherapie een minder goed resultaat dan andere behandelingen en komen de verwijderde pigmentvlekken snel weer terug.

Bij donkere huidtypes is lasertherapie af te raden omdat het dan zelfs een averechts effect kan hebben, en een verdonkering van de vlekken kan veroorzaken.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *