Vlokkentest

De vlokkentest of chorionvillusbiopsie is een prenataal onderzoek waarmee chromosoomafwijkingen kunnen opgespoord worden. Afwijkingen die men ermee kan aantonen zijn onder andere het syndroom van Down, bepaalde spier- en stofwisselingsziekten te wijten aan afwijkingen in het DNA.

De vlokkentest is niet geschikt voor het opsporen van neurale buisdefecten zoals open ruggetje (spina bifida), om deze aan te tonen moet je een vruchtwaterpunctie laten doen.

De vlokkentest wordt enkel uitgevoerd indien er een verhoogd risico is op genetische afwijkingen. Bijvoorbeeld wanneer u reeds een kind met een erfelijke aandoening heeft, of wanneer door een ander onderzoek (echografie) een verhoogd risico op dergelijke aandoeningen blijkt.

Het voordeel van de vlokkentest is dat die vrij vroeg tijdens de zwangerschap (vóór 12 weken) kan gebeuren en snel een resultaat oplevert. Zo kunnen de ouders eventueel nog kiezen voor een zwangerschapsonderbreking.

Hoe gebeurt een vlokkentest?

Er worden placentavlokken (chorionweefsel) afgenomen van de placenta. In deze vlokken bevinden zich voldoende levende, delende cellen. Met deze cellen kan op korte tijd een chromosoompatroon worden opgesteld. Afname van het placenta weefsel kan gebeuren via de vagina of via de buikwand.

vlokkentestBij afname via de vagina (transcervicaal) wordt onder toezicht van een echografie, met behulp van een eendenbek een fijn buisje in de baarmoeder gebracht. Het buisje wordt tot aan de placenta gebracht om weefsel af te nemen. Dit duurt slechts een kwartiertje.

Na het onderzoek kan je last hebben van bloedverlies, dit gaat soms over in een roze-bruinachtige afscheiding die enkele dagen tot zelfs weken kan aanhouden. Deze afscheiding is afkomstig van de baarmoedermond die makkelijk gaat bloeden tijdens de zwangerschap, je hoeft hier niet ongerust om te zijn. Contacteer wel je arts wanneer je na het onderzoek koorts maakt, wanneer het bloedverlies vermeerdert of wanneer je buikkrampen krijgt.

Bij afname via de buikwand (transabdominaal) wordt, onder toezicht van een echografie en via de buikwand, een naald ingebracht die rechtstreeks materiaal afneemt van de placenta. Soms wordt er plaatselijke verdoving gebruikt. De eigenlijke afname duurt meestal niet langer dan een minuut. Na het onderzoek kan je enkele dagen buikpijn hebben, normaal is er geen bloedverlies.

Een vlokkentest wordt niet gedaan bij een meerlingenzwangerschap, omdat het onmogelijk vast te stellen is van welk kind placentaweefsel wordt afgenomen.

Je moet meestal één week tot 10 dagen wachten op het resultaat. De betrouwbaarheid van het resultaat is minder groot dan bij de vruchtwaterpunctie. In 1 tot 2 percent van de zwangerschappen wordt een chromosoomafwijking ontdekt die mogelijk enkel in de placenta aanwezig is. Dan kan alsnog een vruchtwaterpunctie uitgevoerd worden.

Wat zijn de risico’s bij een vlokkentest?

De vlokkentest houdt een risico op miskraam in: 1 tot 2 percent bij de cervicale vlokkentest (via de vagina), bij de transabdominale vlokkentest (via de buikwand) is het risico iets lager. Het risico op miskraam is dus iets hoger dan bij een vruchtwaterpunctie. Staar je niet blind op deze cijfers, een deel van de misgelopen zwangerschappen zou ook zonder vlokkentest niet goed zijn gegaan en het mislopen wordt dan ten onrechte toegeschreven aan de vlokkentest.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *