Pretecho: kijken naar je baby

Kan je geen 9 maanden wachten om je kindje van top tot teen te bekijken? Dan heb je vast al aan een pretecho gedacht. Maar zijn de fotostudio’s en echobureaus wel veilig? En wat mag je verwachten, voor welke prijs?

Het beste tijdstip voor een pretecho

Het ideale tijdstip voor een pretecho hangt af van het soort echografie dat je wenst. Voor 3D beelden ga je best later in de zwangerschap, vanaf 25 weken, terwijl vóór 20 weken je kindje mooi in één 2D beeld wordt getoond.

Enkele andere factoren die het resultaat van de pretecho beinvloeden zijn

 1. de hoeveelheid vruchtwater is bepalend voor de kwaliteit van de pretecho, drink daarom voldoende water tijdens de dagen voor de echografie;
 2. zwaarlijvigheid kan de oorzaak zijn van een wazige echo;
 3. ligging en beweeglijkheid van je kindje, helaas onmogelijk te voorspellen.

Kostprijs en verwachtingen

De meeste echobureaus bieden pakketten aan, afhankelijk van de prijs kunnen verschillende zaken in zo’npretecho pakket zitten:

 • een kort intake gesprek, geef tijdens dit gesprek zeker aan of je al dan niet het geslacht wil kennen;
 • echo in 2D, dit is de meest gebruikelijke zwart-wit echo die ook in het ziekenhuis wordt getoond;
 • echo in 3D, hierbij zie je duidelijk de vorm van de handjes, van het gezichtje en krijg je echt detailopnames te zien;
 • echo in 4D, dit is eigenlijk een filmpje van 3D beelden waarin je je kindje ziet bewegen;
 • fotomapje of individuele foto’s;
 • één of meerdere uitvergrote foto’s;
 • DVD of CD met foto’s en/of video opnames;
 • bepaling van het geslacht.
pretechoVoor een 2D sessie met enkele foto afdrukken betaal je 20 tot 50 euro afhankelijk van het aantal afdrukken en of je de foto’s op CD mee naar huis krijgt. Voor een 3D sessie betaal je toch al gauw 100 euro, of zelfs wat meer indien je enkele mooie afdrukken in kleur en een uitgebreide echo op DVD wil.

Wanneer je kindje niet goed ligt mag je in veel echobureaus een half uurtje wachten om een tweede keer te proberen. Indien het de tweede keer niet lukt mag je in sommige echobureaus op een andere datum aan verminderde prijs of zelfs gratis terugkomen.

Veiligheid

Voor de veiligheid van jezelf en van je kindje moet je vooral één ding goed onthouden: een pretecho geeft geen enkele medische indicatie. Echobureaus hebben vaak goed geschoold personeel wanneer het op medische beeldvorming aankomt, maar deze mensen zijn meestal niet geschoold om een diagnose te stellen.

Echografie wordt reeds decennia lang gebruikt en het is algemeen aanvaard dat aan deze techniek geen risico’s zijn verbonden zolang je er niet in overdrijft.

Veel echobureaus gebruiken naast echografie ook een andere techniek die meestal Doppler (naar het Doppler effect) wordt genoemd, met Doppler kan je het hartje horen. Doppler wordt vaak afgeraden omdat de gebruikte straling veel sterker zou zijn. Dus liever geen Doppler, en zeker niet tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

Wanneer je voor een echobureau kiest is het zeker nuttig van even na te gaan of de pretecho wordt uitgevoerd door gediplomeerde mensen, je verwacht toch een diploma medische beeldvorming of gelijkwaardig voor iemand die dit soort activiteiten uitoefent.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *