29 weken zwanger

29 weken zwanger29 weken zwanger en nog 77 dagen te gaan – Je baby groeit nu snel. Na 29 weken zwanger weegt hij ongeveer een half pond meer dan vorige week (bijna 2,5 pond in totaal) en is 38 cm lang van top tot teen. Zijn spieren en longen zijn nog steeds aan het rijpen, en zijn hoofd wordt groter om plaats te bieden aan zijn groeiende hersenen, waar biljoenen neuronen zich ontwikkelen.

Met deze snelle groei is het niet verwonderlijk dat de voedselbehoefte van je baby tijdens dit trimester zijn hoogtepunt bereikt. Om jezelf en je baby goed doorvoed te houden, heb je veel eiwit, vitamine C, foliumzuur, ijzer en calcium nodig. (Dagelijks wordt ongeveer 200 milligram calcium afgezet in het skelet van je baby, dat nu uithardt.)

Je lichaam na 29 weken zwanger

Je zou de bewegingen van je baby nu sterk moeten kunnen voelen. Let op de schoppen en porren en laat het je huisarts weten als je een afname van de activiteit bemerkt. Ze kan je vragen om bij te houden hoe vaak je baby beweegt om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Je zou ten minste tien bewegingen in twee uur moeten voelen.

Het kan zijn dat twee oude bekenden, brandend maagzuur en verstopping, rond 29 weken zwanger, de kop weer opsteken. Het zwangerschapshormoon progesteron ontspant glad spierweefsel in je hele lichaam, met inbegrip van je spijsverteringskanaal. Deze ontspanning, in combinatie met het voller worden van je buik, vertraagt je spijsvertering, wat gasvorming kan veroorzaken, vooral na een grote maaltijd. Een ander probleem dat je kunt toeschrijven aan je groeiende baarmoeder (en verstopping) is aambeien. Aambeien, wat gewoon opgezwollen bloedvaten in je rectale gebied zijn, komen veel voor tijdens de zwangerschap en verdwijnen meestal snel na de bevalling.

De oudste vrouw die beviel van een baby was de 66-jarige Adriana Iliescu. Haar zwangerschap was het resultaat vanvruchtbaarheidsbehandelingen.

Tips tegen de ongemakken:

Hulp bij aambeien

Probeer deze tips om de ongemakken van aambeien te verlichten:

 • Leef regelmatig. Eet een vezelrijk dieet, drink veel water (minstens acht glazen per dag) en probeer regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
 • Houd ‘het’ niet op. Ga direct als je aandrang voelt, probeer niet te forceren en blijf niet te lang op de wc zitten.
 • Doe je oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Ze verhogen de bloedcirculatie in je rectale gebied en versterken de spieren rond je anus (daarmee neemt de kans op aambeien af).
 • Probeer langdurig staan of zitten te vermijden.
 • Neem een warm zitbad. Laat je onderkant dagelijks ongeveer tien tot twintig minuten weken.
 • Koelen: Sommige vrouwen hebben baat bij koude kompressen.
 • Veeg je voorzichtig af. Gebruik zacht, ongeparfumeerd, wit toiletpapier of vochtige doekjes.
 • Vraag je huisarts om veilige plaatselijke verdovingsmiddelen of medicinale zetpillen.

Uitgelegd

Waarom wordt mijn haar voller?

Je verbeeldt het je niet, je haar is voller dan normaal, rond 29 weken zwanger, omdat zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je lichaam haren die je normaal verliest langer vasthoudt. Het is niet zo dat je meer haren of dikkere haren krijgt, je verliest minder haar. Er zijn drie verschillende fasen van haargroei: groei, rust en uitval. Tijdens de zwangerschap en een aantal maanden daarna, maakt je lichaam alleen de groei- en rustfase door. Vervolgens begint een paar maanden na de bevalling de uitvalfase en valt het haar dat je negen maanden lang hebt vastgehouden uit. Deze haaruitval na de bevalling kan verontrustend zijn, maar het is volkomen normaal.

‘Dit is het mooiste dat me ooit kon overkomen. Mijn kleine meisje beweegt zo veel, maar elke schop is het waard.’ – Jenny

Activiteit rond 29 weken zwanger:

Doe nu wat belangrijke boodschappen.

Hier zijn een paar dingen die je de eerste weken, wanneer het bijna onmogelijk is om boodschappen te doen, nodig zult hebben:

 • Luiers en billendoekjes. De gemiddelde pasgeboren baby gebruikt ongeveer 12 luiers per dag.
 • Babyverzorgingsproducten, zoals een nagelknipper, een thermometer, een neusreiniger en een speen.
 • Babyvriendelijk wasmiddel.
 • Maandverband voor jezelf. (Na de bevalling heb je een paar weken lang bloedverlies.)
 • Bedankkaartjes en postzegels.
 • Papieren doekjes en papieren borden voor gemakkelijk opruimen na de maaltijd.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *