31 weken zwanger

31 weken zwanger31 weken zwanger en nog 63 dagen te gaan – Je baby is nu zo’n 40 centimeter lang. Hij weegt bijna drie pond en heeft een nieuwe groeispurt voor de boeg. Hij kan zijn hoofdje naar beide kanten draaien. Hij begrijpt uiteraard nog niet dat deze beweging ‘nee’ betekent, maar je zult er versteld van staan hoe snel hij dat gebaar (en andere gebaren) oppikt als hij eenmaal geboren is. Door de vetlaag die hij de laatste weken heeft opgespaard, zijn zijnn armpjes en beentjes mooi gevuld.

Je lichaam na 31 weken zwanger

Het kan zijn dat er onlangs wat colostrum, of ‘voormelk’, uit je borsten lekte. Sommige aanstaande moeders hebben last van dit lekken, anderen niet. Hoe dan ook kan je er verzekerd van zijn dat je borsten doen wat ze moeten doen om klaar te zijn voor het voeden van je baby.

Heb je gemerkt dat de spieren in je baarmoeder zich af en toe aanspannen? Sommige vrouwen voelen deze willekeurige samentrekkingen (genaamd Braxton-Hickscontracties) in de tweede helft van de zwangerschap. Ze duren 30 tot 60 seconden, ze zijn niet-ritmisch en onregelmatig en ze zouden op dit moment van je zwangerschap niet vaak moeten voorkomen en niet pijnlijk moeten zijn.

Maar je baby wordt tot week 37 nog als prematuur beschouwd. Als je regelmatig weeen krijgt, zelfs als ze geen pijn doen, kan dat duiden op een voortijdige bevalling. Waarschuw onmiddellijk je huisarts als je een verhoogde of veranderde vaginale afscheiding hebt (met name als het waterig, slijmerig of roze is of als er wat bloed bij zit), pijn in de onderbuik of menstruatieachtige pijn, meer dan vier weeen per uur, een verhoogde druk in het bekkengebied, of pijn in de onderrug, zeker als je dat daarvoor niet had.

Twee zevenlingen (zeven baby’s dus!) werden geboren in respectievelijk 1997 en 1998, waarmee het wereldrecord werd geevenaard van meeste overlevende kinderen bij een geboorte.

Tips tegen de ongemakken:

Omgaan met het lekken en groeien van je borsten

Je borsten maken zich na 31 weken zwanger klaar voor de productie van melk voor je baby. Op de volgende manier kun je deze fase doorkomen:

 • Bescherm je kleren door katoenen zoogkompressen te dragen (verkrijgbaar bij de meeste zwangerschapswinkels en grote supermarkten). Deze kleine absorberende kussentjes met cupvorm zijn er in wasbare en wegwerpvorm en kunnen onzichtbaar in je beha worden geschoven om zo het vocht op te vangen.
 • Als je huidige beha te strak zit en je bent van plan borstvoeding te gaan geven, denk er dan eens over een zwangerschapsbeha te kopen en te dragen. Over een paar weken heb je er in ieder geval een nodig en de stof is vaak dikker dan van een gewone beha, zodat het lichte en incidentele lekkages kan absorberen. Koop een zwangerschapsbeha die minstens een cupmaat groter is dan je huidige cupmaat, om zo de groei op te vangen die plaatsvindt als je melk gaat produceren.

Uitgelegd

Waarom lekken mijn borsten?

Vocht dat uit je borsten lekt, in welke vorm dan ook, is een teken dat je lichaam zich voorbereidt op het voeden van je baby. Wat je ziet is colostrum, een geelachtige, vettige substantie, die je baby zal voeden voordat de echte melk komt, enkele dagen na de geboorte.

Je lichaam begint in de laatste paar maanden van je zwangerschap colostrum te produceren en lekkage is een teken dat alles volgens plan verloopt, zegt Katy Lebbing, lactatiedeskundige van La Leche League International. ‘Als je geen lekkage hebt, is dat ook normaal’, zegt ze. ‘Het is gewoon de natuurlijke manier waarop je lichaam alles doet.’

‘Ik voel me ontzettend moe. Ik sta ’s morgens op, maak het huis aan kant, werk een lading was weg en tegen die tijd moet ik even gaan zitten om te pauzeren.’ – Janine

Voedingstips rond 31 weken zwanger

Drie perfecte zwangerschapsdiners

Weet je al wat je vanavond eet? Deze dinerideen hebben de ideale mix van voedingsstoffen en smaak voor zwangere vrouwen.

 • Roerbakken – Maak een groot roerbakgerecht met kip, garnaal of tofu. Om het supersnel te maken, koop je zakken met voorgesneden diepvriesgroenten en verhit je het in een koekenpan met zoutarme sojasaus of olijf-, pinda- of sesamolie. Serveren met zilvervliesrijst.
 • Kippenborst – Bak of braad een stuk kippenborst van 125 tot 150 gram (marineren in citroensap en oregano voor wat extra pit). Doe er een of twee bakjes van je favoriete gestoomde groenten bij en een gebakken zoete of gewone aardappel met daarop yoghurt en salsa of magere kaas.
 • Kip Quesadilla – Vul eenn volkoren tortilla met 30 tot 60 gram 30+-kaas en 30 tot 60 gram kip, garnaal of tofu. Voeg salsa of partjes tomaat toe, sla en enkele eetlepels vetvrije gebakken bonen voor extra vezels! Serveren met een handjevol ongezouten tortillachips.

Activiteit met 31 weken zwanger:

Pak een tas in voor het ziekenhuis.

Naast extra kleren en een tandenborstel, kun je bijvoorbeeld het volgende inpakken:

 • Een foto of een voorwerp om op te focussen tijdens de bevalling
 • Fruitkoeken voor de nodige energie en kauwgom of pepermunt tegen slechte adem
 • Je favoriete kussen, comfortabele sokken en slippers
 • Boeken of tijdschriften. Geen zware kost, je kunt je daar toch niet op concentreren
 • Een zwangerschapsnachthemd en -beha
 • Een kledingsetje voor je baby voor als je naar huis gaat
 • Een fototoestel of videorecorder, volle batterijen en – mocht dat nodig zijn – een filmrolletje

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *