33 weken zwanger

33 weken zwanger33 weken zwanger en nog 49 dagen te gaan – Je baby weegt na 33 weken zwanger rond de 4 pond en is 43 centimeter lang, vanaf de bovenkant van zijn hoofd tot aan zijn hielen. Dankzij zijn recente gewichtstoename ziet hij er steeds minder uit als een gerimpeld buitenaards wezen. De meeste beenderen van je baby worden nu harder, maar zijn schedel is nog steeds erg plooibaar. Feitelijk bestaat de schedel uit verschillende delen met ruimten ertussen. Door deze flexibele structuur kan het hoofdje van je baby zo worden samengedrukt dat het door je relatief nauwe geboortekanaal past.

De druk op het hoofd is tijdens de bevalling zo intens dat veel baby’s worden geboren met een eivormig hoofd. Dit is volkomen onschuldig, normaal en tijdelijk. Het hoofd van je baby krijgt snel een rondere aanblik, maar zijn schedelplaten zullen pas volledig samengroeien als hij tussen de 9 en 18 maanden oud is.

Je lichaam na 33 weken zwanger

Je kunt wat pijn voelen na 33 weken zwanger en zelfs gevoelloosheid in je vingers, polsen en handen. Als je hetzelfde hebt als veel zwangere vrouwen, zullen de symptomen zich meestal ’s nachts voordoen, of als je net wakker bent ’s morgens. Net als veel andere weefsels in je lichaam kunnen die in je polsen opzwellen, wat de druk in de carpale tunnel kan verhogen. Dit is een beenachtig kanaal in je pols. De zenuwen die door deze ‘tunnel’ lopen, raken bekneld, wat gevoelloosheid, tintelingen, pijnscheuten, brandende of doffe pijn kan veroorzaken.

Veel verloskundigen bevelen massage van het perineum (het gebied tussen je vagina en anus) aan om inscheuren tijdens de bevalling te helpen voorkomen. Niet iedereen voelt zich er gemakkelijk bij om dit te doen en het helpt misschien niet in alle gevallen, maar als je het eens wilt proberen, moet je daar nu mee beginnen. Het gaat als volgt:

  • Was je handen en ga dan op een warme, comfortabele plek zitten, waarbij je half achteroverliggend je benen spreidt. Doe vitamine E-olie (van vitamine E-capsules) of pure plantaardige olie op je vingers en duimen en rond je perineum.
  • Plaats je duimen 2,5 tot 4 centimeter (of net voorbij het eerste kootje) in je vagina. Duw naar beneden richting het rectum en tegelijkertijd naar buiten tegen de zijkanten aan. Blijf voorzichtig maar stevig rekken tot je een licht brandend gevoel of tintelingen krijgt. Houd deze positie ongeveer 2 minuten vast, totdat het tintelen begint af te nemen.
  • Masseer langzaam en voorzichtig het onderste deel van je vaginale kanaal van voor naar achter, waarbij je je duimen tegen het vaginale kanaal kromt en dit weefsel voorzichtig naar voren trekt, net zoals het hoofd van je baby zal doen tijdens de bevalling. Houd dit 3 tot 4 minuten vol.
  • Wees voorzichtig, want een krachtige aanraking kan blauwe plekken of zwellingen veroorzaken in dit gevoelige weefsel. Zorg dat je tijdens de massage geen druk uitoefent op de urethra (urinebuis). Dit kan irritatie of infectie veroorzaken.
Een Russische vrouw is recordhouder van het krijgen van de meeste kinderen. Tussen 1725 en 1765 was ze 27 keer zwanger en kreeg ze in totaal 69 kinderen.

Tips tegen de ongemakken:

Polsverlichting

Om de pijn van het carpaal-tunnelsyndroom zo beperkt mogelijk te houden:

  • Verander je slaaphouding als je ’s nachts pijnscheuten voelt en probeer je arm te ondersteunen met een of twee kussens.
  • Slaap niet op je handen. Als je bij het ontwaken last hebt van pijn of gevoelloosheid probeer je handen dan voorzichtig te schudden tot het weggaat.
  • Als je met de computer werkt, pas dan de hoogte van de stoel zo aan dat je armen, als je typt, van je elleboog tot je vingertoppen recht liggen. Probeer eens een speciaal ergonomisch toetsenbord en neem regelmatig pauzes om je handen te strekken.
  • Vermijd taken waarvoor krachtige, herhalende handbewegingen nodig zijn. Als je zulke bewegingen toch moet maken voor je werk, probeer dan pols- of handspalken te dragen (verkrijgbaar bij zorgwinkels en sommige grote supermarkten).
  • Overweeg yoga te gaan doen, want dat kan de pijn helpen verlichten en de polskracht versterken.
  • Praat met je huisarts of verloskundige als niets van het bovengenoemde helpt.

Uitgelegd na 33 weken zwanger

Waarom is het nu moeilijker om adem te halen?

Je hebt meer zuurstof nodig omdat je baby groeit, maar die groeiende baby drukt ook je longen samen, waardoor het moeilijk voor je wordt om diep adem te halen. Af en toe of licht ademtekort is een normaal zwangerschapssyndroom, maar als je serieus buiten adem raakt tijdens je dagelijks werk of als ademhalen pijnlijk is, moet je dit melden aan je verloskundige of huisarts.

‘Ik ben 33 weken zwanger en heb al Braxton-Hicks-contracties sinds de vierde maand. In sommige nachten heb ik ze regelmatig, om de vijf minuten, en dat enkele uren lang. Het lijkt erop dat ze vaker komen als ik overdag te veel heb gedaan of als ik erg gestresst ben. Ik heb verschillende ontspanningstechnieken toegepast en dat lijkt te helpen.’ – Claudia

Activiteit van de week:

Was de kleertjes en het beddengoed van je baby.

Ken je nog al die schattige pakjes die je gekocht hebt of die je hebt gekregen tijdens je babyshower? Alles wat in de buurt komt van de huid van je baby moet je wassen, om alle irriterende stoffen uit het textiel te verwijderen. De mildste wasmiddelen zijn degene die voor baby’s zijn gemaakt en degene met op het etiket ‘hypoallergeen‘ of ‘voor de gevoelige huid’.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *