34 weken zwanger

34 weken zwanger34 weken zwanger en nog 42 dagen te gaan – Je baby weegt nu ongeveer 4,5 pond en is van top tot teen waarschijnlijk bijna 45 centimeter lang. Zijn centrale zenuwstelsel is nog niet volgroeid, maar de longen zijn nu goed ontwikkeld. Dat is in ieder geval prachtig nieuws voor het geval hij besluit te vroeg te komen. Als je erover inzat dat je een voortijdige bevalling zou krijgen, is het goed te weten dat 99 procent van de baby’s van deze leeftijd kan overleven buiten de baarmoeder. Bovendien hebben de meesten geen ernstige lange termijn problemen die gerelateerd zijn aan vroeggeboorte.

Je lichaam na 34 weken zwanger

Het kan zijn dat je je de laatste tijd wat vermoeid voelt en dat is volkomen begrijpelijk als je nagaat welke veranderingen je lichaam heeft ondergaan. Sta jezelf toe vaart te minderen en bewaar wat energie voor de bevalling. Als je langere tijd staande door moet brengen, probeer dan eens een zwangerschapsband ofbuikband; die ondersteunt je buik en helpt het gewicht wat te verdelen.

Het grootste deel van de tijd kunnen je hart- en vaatstelsel en je zenuwstelsel zich aanpassen aan de vele veranderingen die plaatsvinden in je lichaam. Soms lukt dat echter niet en daar kun je dan duizelig van worden. Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd kan door verschillende dingen veroorzaakt worden, inclusief te snel opstaan, een lage bloedsuikerspiegel, ernstige bloedarmoede en oververhitting. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van het zogenaamde ‘vena-cava-inferiorsyndroom‘. Dit syndroom kan ontstaan als je op je rug ligt. Het veroorzaakt een verandering in je hartslag en bloeddruk, waardoor je je duizelig voelt totdat je van positie verandert.

Het kan ook zijn dat je, rond 34 weken zwanger, last van jeukerige rode bulten of striemen op je buik krijgt (die zelfs richting je dijen of billen kunnen uitspreiden). Dit is vrijwel zeker een onschuldige aandoening, die bekendstaat als zwangerschapsjeuk (of afgekort ook wel PUPPP), maar om zeker te zijn, is het beter je huisarts een diagnose te laten stellen. Je moet je huisarts beslist ook inlichten als je jeuk hebt over je hele lijf, zelfs als je geen uitslag hebt. Het kan namelijk duiden op problemen met de lever.

Meer baby’s werden geboren in 1961 (het waren er 4.268.326) dan in welk ander jaar dan ook in de geschiedenis van de V.S. Dit was de piek van de ‘babyboom’ die plaatsvond na de Tweede Wereldoorlog.

Tips tegen de ongemakken:

Tegen ‘het tollen’ na 34 weken zwanger

Om duizeligheid te voorkomen:

 • Spring niet op uit je stoel of je bed. Kom langzaam uit zittende houding omhoog tot stand.
 • Als je lang achtereen op een plek staat, beweeg dan je benen om de circulatie te stimuleren.
 • Voorkom warme, drukke plaatsen en draag verschillende lagen kleding, zodat je iets uit kunt doen als dat nodig is.
 • Neem warme (geen hete) douches of baden en probeer de badkamer koel te houden door een ventilator aan te zetten of door een raam open te zetten.
 • Enige lichaamsbeweging is goed, maar doe niet te veel als je je erg moe voelt.
 • Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt door minstens acht glazen water per dag te drinken, meer zelfs als je lichaamsoefeningen doet of als het heet is.
 • Probeer te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel zakt, door regelmatig over de hele dag kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden. Sla nooit een maaltijd over.
 • Ga ’s nachts op je zij liggen, welke zij dan ook is beter dan op je rug, hoewel je linkerzij het best werkt.
 • Draag steunkousen om de circulatie in de onderste helft van je lichaam te bevorderen.
 • Neem een ijzersupplement of zwangerschapsvitamine met ijzer als je huisarts het voorschrijft na 34 weken zwanger

Uitgelegd

Waarom heeft mijn baby de hik?

Net als onderzoekers niet echt weten waarom volwassenen hikken, kunnen ze ook de oorzaak van foetaal hikken niet verklaren. De hik – een onwillekeurige samentrekking van het middenrif is volkomen normaal in de baarmoeder en geen reden voor bezorgdheid. Het is misschien zelfs iets om verheugd over te zijn. De hik ontstaat namelijk pas als het zenuwstelsel volledig ontwikkeld is in het tweede trimester. Je moet dit eigenlijk zien als een teken dat je baby zich normaal ontwikkelt. Maar maak je geen zorgen als je helemaal geen hikken voelt; sommige moeders in spe merken ze niet op.

‘Het grootste probleem dat ik momenteel heb, is dat mijn baby met zijn hele gewicht op mijn bekkenbeen drukt. Soms is de pijn ondraaglijk. Maar ik kan niets anders doen dan afwachten.’ Jeanne

Activiteit van de week:

Maak een plan voor onvoorziene gebeurtenissen bij de bevalling

Het kan zijn dat je voortijdig moet bevallen eerder dan na 34 weken zwanger of een complicatie hebt waardoor je langer in het ziekenhuis moet blijven dan je had verwacht. Geef minstens een vriend of een van je buren je huissleutels voor het geval je iets nodig hebt en je niet naar huis kunt komen. Maak een lijst van mensen die je zonder al te veel instructies te hoeven geven het volgende kunt laten doen:

 • Oudere kinderen onder hun hoede nemen tijdens de bevalling.
 • Oudere kinderen naar school en buitenschoolse activiteiten brengen en weer ophalen.
 • De hond voeren, de planten water geven, de post halen.
 • Jou vervangen op het werk of bij andere verplichtingen.
 • Houd de namen en nummers van deze personen in je tas of programmeer ze in je gsm, zodat je ze kunt bellen als de ween beginnen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *