35 weken zwanger

35 weken zwanger35 weken zwanger en nog 35 dagen te gaan – Je baby wordt groot. Hij weegt nu dik 4,5 pond (ruim twee pakken suiker) en is van hoofd tot hielen 46 centimeter lang. Hij zit natuurlijk nog in je opgekruld: Het wordt nu zo krap in je baarmoeder dat je baby niet echt meer drijft en hij doet waarschijnlijk geen salto’s meer. Maar een krappere behuizing betekent niet dat hij minder gaat bewegen; je baby zou nog net zo vaak moeten schoppen als hij hiervoor deed.

Als je een afname bemerkt na 35 weken zwanger, waarschuw dan je verloskundige of huisarts. De nieren van je baby zijn nu volledig ontwikkeld en zijn lever kan al wat afvalproducten verwerken. Het grootste deel van zijn primaire fysieke ontwikkeling is nu afgerond, de komende paar weken draait alles om gewichtstoename.

Je lichaam na 35 weken zwanger

Je baarmoeder, die zich nu net onder je ribben bevindt, is vijftien keer zo groot geworden als haar oorspronkelijke omvang en het kan zijn dat het voelt alsof je lichaam niet genoeg ruimte meer heeft om alles te herbergen. Als je in je baarmoeder kon kijken, zou je zien dat er nu veel minder vruchtwater en veel meer baby in zit. Je opzwellende baarmoeder drukt ook je inwendige organen samen, wat de reden is dat je waarschijnlijk vaker moet plassen en brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen ondervindt. Als je zulke problemen niet hebt, behoor je tot de weinige gelukkigen.

Je huisarts of verloskundige wil je vanaf nu waarschijnlijk iedere week zien tot aan de bevalling. Ze kan je vragen of je de foetale bewegingen wilt tellen, zodat het activiteitenniveau van je baby kan worden gevolgd. Tussen nu en de 37ste week zal ze ook een uitstrijkje op kweek willen zetten om te controleren of je groep-B-streptokokken (GBS) hebt.

Dit gebeurt door een uitstrijkje te maken van het onderste deel van je vagina en je rectum, het wattenstaafje waarmee dit gebeurt, is net zo groot als een normaal katoenen wattenstaafje en het doet absoluut geen pijn. Groep-B-streptokokken zijn doorgaans onschuldig bij volwassenen, maar als je ze hebt en je geeft ze door aan je baby tijdens de bevalling en de geboorte, kan dat complicaties opleveren (zoals longontsteking, hersenvliesontsteking of een bloedinfectie).

Omdat 10 tot 30 procent van de zwangere vrouwen deze bacterie heeft zonder het te weten, is het belangrijk gescreend te worden. (De bacterien komen en gaan vanzelf daarom word je niet eerder gescreend tijdens de zwangerschap). Als je een GBS-drager bent, krijg je tijdens de bevalling antibiotica toegediend via een infuus, waarmee het risico dat je je baby besmet met 70 procent wordt teruggebracht.

Soms moet de bevalling kunstmatig worden opgewekt (ingeleid), bijvoorbeeld bij een zwangerschap van meer dan 42 weken of bij medische complicaties. Dit heeft echter wel consequenties: de kans op een keizersnede is 3 a 4 keer zo groot als bij een gewone bevalling.

Tips tegen de ongemakken:

Wat te doen als alles zeer doet?

Rond deze tijd kan je over je hele lichaam ongemakken gaan voelen, waarvan je moeilijk kunt aangeven waar ze vandaan komen. Zo ga je hiermee om:

  • Verander van houding als je rechtop zit of in bed ligt. Experimenteer een beetje om te kijken wat voor jou het beste werkt.
  • Wees creatief met kussens, in bed natuurlijk, maar ook in de auto, op de bank of in je bureaustoel. Jezelf ondersteunen met kussens onder je buik kan de pijn in je rug verzachten en ook de druk die je misschien rond je baarmoeder voelt.
  • Probeer je bekken te kantelen. Ga met je rug recht tegen de muur staan en buig je benen een beetje. Duw je onderrug tegen de muur, zodat je gehele rug contact maakt met de muur. Houd dit vijf seconden vast en laat dan los. Of probeer dit te doen op handen en knieen, zodat je geen last hebt van het gewicht van je baarmoeder.
  • Ga een paar minuten liggen. Of het nu je buik, rug of enkels zijn die je dwarszitten, er is niets beters dan rusten op je linkerzijde, terwijl je buik wordt ondersteund door een sweater, een handdoek of een kussen. Doe voor nog wat extra comfort een kussen tussen je benen.

Uitgelegd na 35 weken zwanger

Waarom heb ik het gevoel dat ik waggel?

Als de uitgerekende datum nadert, wordt het kraakbeen in je bekken zachter en begint het uit te zetten, zodat je baby gemakkelijker door het geboortekanaal heen kan. Door dit uitzetten gaan zwangere vrouwen waggelen. Ook het indalen, wanneer je baby voorafgaand aan de geboorte lager in je bekken zakt, kan het waggelen veroorzaken. Sommige vrouwen merken het indalen enkele weken voor de komst van de baby.

‘Voor mijn gevoel is het echt tijd dat de baby komt, maar ik wil niet dat ze zich haast, want ik moet nog wat dingen afmaken.’ – Jessica

Voedingstips:

Smachten naar chocolade? Vijf gezondere manieren om het te krijgen

Probeer in plaats van naar een complete reep chocola te grijpen eens een van deze gezondere alternatieven:

  • Magere chocoladepudding. Een goede bron van calcium verstopt in een heerlijke traktatie.
  • Light chocolade-ijs. Net zo fris en wel gezonder dan roomijs.
  • Magere warme chocolademelk. Bevredig je chocoladebehoefte met dit heerlijke alternatief voor koffie.
  • Chocolade sojamelk. Dit wordt soms in drinkpakjes verkocht, ideaal voor als je onderweg bent en je krijgt ineens enorme trek in chocolade.
  • Chocoladesaus. Doop aardbeien of banaan in een eetlepel of twee of giet wat over bessen heen.
  • Chocoladerozijnen. De rozijnen bevatten ijzer en vezels, maar de chocolade die hierbij gebruikt wordt, bevat soms ongezonde transvetten. Lees de etiketten om chocoladerozijnen zonder transvetten te vinden.

Activiteit van de week:

Laat je haar doen na 35 weken zwanger

Vraag je kapper om een gemakkelijk kapsel dat er ook goed uitziet als je het even snel moet doen. (Je hebt niet altijd tijd om het te fohnen of in model te brengen.) Vraag ook om een kapsel dat mooi kan uitgroeien. Hetzelfde geldt voor je haarkleur. Het kan wel weer een tijdje duren voordat je terug kunt komen voor een opknapbeurt.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *