36 weken zwanger

36 weken zwanger36 weken zwanger en nog 28 dagen te gaan – Je baby wordt nog steeds zwaarder, zo’n 30 gram per dag. Hij weegt nu iets meer dan 5,5 pond en is bijna 49 centimeter lang. Hij raakt nu het grootste deel van het donzige haar kwijt dat zijn lichaam bedekte, evenals de vernix caseosa, de vettige substantie die zijn huid heeft beschermd tijdens de onderdompeling in het vruchtwater. Je baby slikt deze beide substanties in, samen met andere uitscheidingen, en ze blijven tot de geboorte in zijn darmen. Dit zwartachtige mengsel, meconium genaamd, wordt zijn eerste ontlasting.

Aan het eind van deze week wordt je baby als voldragen beschouwd. Baby’s die worden geboren tussen week 37 en week 42 worden als voldragen beschouwd; een baby die voor de 37ste week wordt geboren, is prematuur en na 42 weken wordt hij als ‘te laat’ gezien. Hij ligt nu zeer waarschijnlijk met het hoofdje naar beneden en dat is het beste voor een soepele bevalling. Maar als hij volgende week nog niet met zijn hoofd naar beneden ligt, kan de vroedvrouw voorstellen een ‘uitwendige kering’ te doen. Daarmee wordt bedoeld dat ze handmatig zal proberen de baby te draaien door hem te duwen vanaf de buitenkant van je buik.

Je lichaam na 36 weken zwanger

Terwijl je baby blijft groeien en je inwendige organen blijft samendrukken, merk je misschien dat je wat minder hongerig bent dan een paar weken geleden. Wat vaker kleine maaltijden kun je meestal wat beter verwerken in deze periode. Als je baby lager in je bekken komt te liggen, krijg je misschien minder last van brandend maagzuur en wordt het ademhalen weer gemakkelijker. Dit zakken van je baby ‘het indalen’ zal waarschijnlijk gebeuren voor de bevalling begint, als dit je eerste baby is. Het indalen kan de druk in je onderbuik verhogen en het lopen lastiger maken. Sommige vrouwen zeggen dat het aanvoelt alsof ze een bowlingbal tussen hun benen dragen of alsof hun baby eruit dreigt te vallen. (Geen zorgen, dat gebeurt niet!)

Voel je je afwezig? Vergeetachtigheid is normaal tijdens het laatste trimester. Je kunt overweldigd zijn of doodgewoon in de war door de grote veranderingen in je leven die je staan te wachten en ook uitgeput, omdat je ’s nachts niet meer lekker kunt slapen.

Het kan zijn dat je iets vaker last hebt van Braxton-Hickscontracties oftewel harde buiken na 36 weken zwanger. Dit is een goed moment om met je huisarts of verloskundige te bespreken wanneer je haar precies moet bellen als je denkt dat de bevalling is begonnen. Als algemene regel geldt dat je moet bellen als je ongeveer een uur lang om de vijf minuten weeen hebt.

Als je deze week tekenen hebt die erop wijzen dat de bevalling begint, bel dan meteen, je baby wordt tot de 37ste week nog steeds als prematuur beschouwd. Je moet ook direct bellen als je vliezen breken (of als je zelfs maar denkt dat je vruchtwater verliest), als je een vermindering van activiteit van je baby bemerkt, of als je vaginale bloedingen hebt, koorts, zware hoofdpijn, buikpijn of veranderingen van je gezichtsvermogen.

Een op de driehonderd vrouwen in de VS is volgens een onderzoeksrapport in een auto bevallen.

Tips tegen de ongemakken:

Omgaan met vergeetachtigheid

Probeer deze eenvoudige geheugentrucjes na 36 weken zwanger:

  • Blijf kalm. Hoe meer je je opwindt, hoe moeilijker het wordt om je dingen te herinneren.
  • Neem een kleine laptop (of tablet) mee, zodat je snel even kattenbelletjes kunt noteren voor afspraken en andere dagelijkse dingen.
  • Zet een gedetailleerde dagkalender op een plaats waar je verschillende keren per dag langs komt.
  • Hou een lijstje bij van wat je nog allemaal moet doen voordat je met zwangerschapsverlof gaat of voordat je gaat bevallen.
  • Bewaar dingen die je vaak gebruikt, zoals sleutels of bankpasjes, steeds op dezelfde plaats.
  • Vereenvoudig je dagelijks leven. Probeer je activiteiten te beperken, zodat je meer tijd per dag hebt om te ontspannen en na te denken.

Uitgelegd

Waarom heb ik last van brandend maagzuur?

Net als dat je heupen en bekken slapper en wijder worden tijdens je zwangerschap, wordt ook de klep die het maagzuur normaal gesproken buiten de slokdarm houdt slapper en wijder. Dat leidt tot brandend maagzuur als deze zuren terugvloeien naar het spijsverteringskanaal, zegt dr. Mark Taslimi, professor verloskunde en gynaecologie. Doordat je baby en baarmoeder groter worden, drukken ze tegen je maag en dat kan het probleem nog verergeren. Als je last hebt van brandend maagzuur, probeer dan in een gehoekte houding te slapen en probeer niet voorover te buigen; als het probleem niet verdwijnt, vraag dan je huisarts of verloskundige om een recept voor maagzuurremmers die veilig zijn tijdens de zwangerschap.

‘Ik ben nu 36 weken zwanger en ik begin me echt moe te voelen Tot nu ging alles echt goed. Ik ben van plan om door te werken tot twee weken voor mijn uitgerekende datum, maar ik hoop dat ik dat red!’ – Christine

Gezond blijven:

Oefeningen om de rugpijn te verminderen

Het extra gewicht van je buik trekt de natuurlijke ronding van je ruggengraat uit haar fatsoen en dat zorgt voor rugpijn. Om de pijn te helpen verlichten (en allereerst om het te voorkomen) moet je je onder- en bovenrug te versterken. Hier is een veilige rekoefening die daarbij kan helpen.

Aangepaste ‘kattenrug’-oefening

  1. Zet een stoel met zijn rug tegen de muur en ga er recht voor staan, met je heupen precies boven je voeten.
  2. Buig je knieen een beetje en plaats je handen op de zitting van de stoel zodat je polsen in lijn zijn met je schouders en buig vanuit je heupen zodat je met je borst richting de stoel beweegt. Je kin moet naar je borst gericht zijn. Het is de bedoeling dat je met je rug een neutrale houding aanneemt, niet helemaal plat. (Het gebruik van een stoel neemt de druk op je bekken weg, geeft steun en helpt je je evenwicht te bewaren.)
  3. Houd je buik in. Kantel dan je bekken naar voren door je stuitje naar onder te trekken, waardoor je een C-bocht vormt met je rug.
Om het te varieren, begin je in de neutrale positie zoals hierboven genoemd. Til een arm naar de zijkant zodat hij parallel loopt met de vloer en draai dan voorzichtig naar die kant. Probeer met je borst te bewegen, niet met je bekken. Dit is een geweldige manier om te draaien zonder dat je druk uitoefent op je ruggengraat. Drie of vier draaiingen in beide richtingen zouden goed moeten aanvoelen.

Activiteit na 36 weken zwanger:

Maak een telefoonboom

Stel een lijst samen van alle personen waarvan je wilt dat ze te horen krijgen dat je baby is geboren, met hun telefoonnummers of e-maildressen, en geef deze aan een vriendin die het nieuws kort na de geboorte kan verspreiden. Op die manier hoef je maar een telefoontje te plegen. Voeg minstens een persoon van je werk toe aan je lijst, zodat ook daar het nieuws kan worden bekendgemaakt. Vraag je partner of doula om de telefoonboom te regelen; zij kunnen hem in werking stellen en problemen oplossen als die zich voordoen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *