37 weken zwanger

37 weken zwanger37 weken zwanger en nog 21 dagen te gaan – Gefeliciteerd! Je zwangerschap wordt nu als voldragen beschouwd, dat betekent dat je baby qua ontwikkeling gereed is om buiten de baarmoeder te leven. Je baby weegt op dit moment waarschijnlijk ruim 5,5 pond en hij is tussen de 48 en 51 centimeter lang, van top tot teen. Als je pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) hebt, kan je huisarts of verloskundige adviseren de bevalling deze week in te leiden.

Veel baby’s hebben een volle bos met haar bij de geboorte, met lokken van 1,5 tot 4 centimeter lang. Kijk er niet van op als de haarkleur van je baby niet dezelfde is als die van jou. Donkerharige stellen zijn soms helemaal van hun stuk gebracht als hun kinderen bij de geboorte blond of rood haar blijken te hebben, terwijl blonde paren wel eens verrast zijn door Elvis-dubbelgangers. En dan heb je natuurlijk ook nog baby’s die bijna kaal zijn of alleen wat perzikachtig dons hebben.

Je lichaam na 37 weken zwanger

Het is misschien wel moeilijker dan ooit om comfortabel genoeg te gaan liggen om ’s nachts goed te slapen. Uit onderzoeken blijkt dat de slaapkwaliteit in het derde trimester slechter is dan in welke periode dan ook hiervoor. (Als je baby echter eenmaal is geboren, kijk je op deze periode waarschijnlijk met een zekere tederheid terug.)

Het kan dat je nu veel meer last krijgt van Braxton-Hickscontracties (harde buiken) en ze kunnen langer duren en vervelender zijn. Soms, als ze vaker beginnen te komen, denk je misschien zelfs dat de bevalling al begonnen is. Er kan ook meer slijmafscheiding uit je vagina komen. Als je merkt dat het slijm gekleurd is (de slijmprop getint door een klein beetje bloed), komt de bevalling er waarschijnlijk snel aan! (Als je andere bloedinkjes of bloedingen hebt, bel dan onmiddellijk je huisarts.)

Volgens een enquete braken bij 95 procent van de ondervraagde vrouwen de vliezen thuis, bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Tips tegen de ongemakken:

Een nacht lekker slapen na 37 weken zwanger

Lig je niet lekker ’s nachts? Probeer dit dan eens:

  • Prop een kussen tussen je benen en achter je rug.
  • Probeer half-rechtop te slapen, met meerdere kussens onder je hoofd of in een ligstoel.
  • Drink wat minder aan het eind van de middag of ’s avonds als je van je nachtrust wordt beroofd doordat je vaak naar de wc moet.
  • Draag een beha en een zwangerschapsband om je borsten, buik en rug extra te ondersteunen.
  • Als het op je zij liggen te veel druk veroorzaakt op je heupen, kun je misschien een zachte eierdoosvormige schuimrubberen onderlegger kopen. De onderlegger moet op je matras worden gelegd, onder het hoeslaken en de normale matras onderlegger voor extra comfort en luchtcirculatie. De onderleggers zijn verkrijgbaar in allerlei maten.

Uitgelegd

Waarom wil mijn verloskundige me iedere week zien?

In de laatste maand van de zwangerschap is de kans groter dat je een ernstige aandoening ontwikkelt die pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging heet en dat is een van de redenen dat je verloskundige je nu wat vaker wil zien. Ze controleert je bloeddruk om te kijken of deze niet te hoog is, ze kijkt of er overmatig eiwit in je urine zit en controleert je gezicht en handen op bovenmatige zwelling, de drie belangrijkste symptomen voorzwangerschapsvergiftiging.

Ze zal ook je baby extra nauwlettend in de gaten willen houden om er zeker van te zijn dat hij in orde is. De placenta veroudert langzaam tijdens de zwangerschap en kan over het algemeen na 42 weken niet langer meer efficient afvalstoffen afvoeren of glucose naar je baby leiden. Als je verloskundige het gevoel heeft dat je baby risico loopt, kan ze adviseren de bevalling in te leiden.

‘Ik ben 37 weken zwanger en wil overdag nog steeds te veel doen. Ik ben compleet gevloerd aan het eind van de dag, zo erg dat ik dan niets anders wil doen dan uitrusten.’ – Ellen

Activiteit van de week:

Zet het autostoeltje in de auto

Je kunt je baby niet mee naar huis nemen zonder een autostoeltje. Behalve uitneembare autostoeltjes zijn er ook stoeltjes die op een autostoel van de auto moeten worden vastgezet. Doe dit op je gemak. Ze moeten strikt volgens de voorschriften worden gemonteerd, dus wacht niet tot het laatste moment. Sommige autostoeltjesfabrikanten hebben een gratis servicetelefoonnummer, zodat een deskundige je stap voor stap kan vertellen hoe het moet.

« | »

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *