38 weken zwanger

38 weken zwanger38 weken zwanger en nog 14 dagen te gaan – Je baby is nu echt mollig geworden. Hij weegt nu ergens tussen de 5,5 en 7 pond en zal zo tussen de 48 en 51 centimeter lang zijn. Hij heeft een stevige grip, die je binnenkort zelf kunt voelen als hij je pink pakt met zijn handje! Zijn organen zijn volgroeid en liggen op hun plaats, maar de longen en hersenen blijven groeien tijdens de kinderjaren – hoewel ze nu al wel voldoende ontwikkeld zijn om te kunnen functioneren.

Wil je weten welke kleur ogen je baby heeft? Dat kun je misschien niet direct zeggen. Als hij met bruine ogen wordt geboren, blijven ze waarschijnlijk wel bruin. Als hij met staalgrijze of donkerblauwe ogen wordt geboren, kunnen ze blauw blijven, maar ze kunnen ook groen, lichtbruin of bruin worden tegen de tijd dat hij 9 maanden is. Dat komt doordat de iris (het gekleurde deel van het oog) van een kind meer pigment kan krijgen in de maanden na de geboorte, maar ze worden niet ‘ichter’ of blauwer. (Groene, lichtbruine en bruine ogen hebben meer pigment dan grijze of blauwe ogen.)

Je lichaam na 38 weken zwanger

De komende paar weken worden een kwestie van wachten. Gebruik deze tijd om je babykamer in orde te maken of om dingen te doen waar je voorlopig niet aan toe komt nadat je baby is geboren. Doe af en toe een dutje en probeer een beetje bij te lezen.

Het opzwellen van je voeten is normaal in deze laatste weken, maar als je merkt dat je handen of je gezicht gaan opzwellen, je plotseling zwaarder wordt, je aanhoudende of zware hoofdpijn hebt, je blik wazig wordt of je vlekken ziet en of je pijn krijgt in je bovenbuik bel dan direct je huisarts, want dit zijn symptomen van een ernstige aandoening genaamd pre-eclampsie (of zwangerschapsvergiftiging).

Voor vrouwen die voor het eerst moeder worden, duren de bevalling en de geboorte gemiddeld 15 uur, hoewel dat enorm varieert van vrouw tot vrouw.

Tips tegen de ongemakken:

Verwen jezelf na 38 weken zwanger

Gebruik deze laatste weken (dagen?) voor je baby komt om je zelf te verwennen en voor te bereiden:

  • Neem een prenatale massage om geest en lichaam die oppepper te geven die ze nodig hebben.
  • Als massage je te veel gedoe lijkt, laat dan je nagels doen. Het is nu sowieso te lastig om zelf je teennagels te knippen.
  • Lees een roman of ga naar de film, twee dingen waar je geen tijd meer voor hebt als de baby is geboren.
  • Ga lekker uit dineren met je liefje. De kans is groot dat je het na de geboorte van je baby voorlopig met gemakkelijke, snelle maaltijden en afhaalmaaltijden moet stellen.

Uitgelegd

Waarom breken mijn vliezen?

Het membraan dat je vruchtwater omgeeft, bestaat uit een laag van staafvormige collageencellen, die verzwakt kan worden door hormonen, de druk van je baarmoeder of de kracht van barensween, zegt dr. Mark Taslimi, professor verloskunde en gynaecologie. Als de laag het uiteindelijk begeeft, zijn je vliezen gebroken. Als je vliezen eenmaal zijn gebroken, is de kans groot dat je snel gaat bevallen, hoewel bij sommige vrouwen de bevalling begint voordat de vliezen zijn gebroken.

‘Ik heb al 27 uur valse weeen! Hoewel de weeen om de twee of drie minuten kwamen, was er geen ontsluiting van de baarmoedermond. Mijn baarmoedermond is de afgelopen 14 tot 16 uur zes keer gecontroleerd! Maar er gebeurt nog niets.’ – Anne

Activiteit na 38 weken zwanger

Spijker je kennis bij over babyverzorging.

Als je dat nog niet gedaan had, is het nu het perfecte moment om van zwangerschap op baby over te schakelen. Je hebt niet zoveel tijd meer als eerst om te lezen als je baby is geboren, dus probeer nu zoveel mogelijk te weten te komen over de eerste paar weken.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *