40 weken zwanger

40 weken zwangerNa 40 weken zwanger kan je baby kan elk moment geboren worden – Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen hoe groot je baby wordt, maar de gemiddelde pasgeboren baby weegt rond de zeven pond en is zo’n 51 centimeter lang. Het grootste deel van zijn lichaam wordt gevormd door zijn hoofd, maar de nog steeds plooibare schedel zorgt voor de flexibiliteit die nodig is om hem door het geboortekanaal te persen.

Je baby blijft nog dagelijks groeien; zijn nagels en haar worden ook steeds langer. Veel ouders zijn er verbaasd over hoe lang en scherp de nageltjes van hun baby zijn vanaf het allereerste begin. Ze meteen knippen (vraag een de kraamverzorgster om hulp) kan voorkomen dat hij zijn gezichtje krabt.

Je lichaam na 40 weken zwanger

Ondanks de medische vooruitgang is nog altijd niet precies te zeggen wanneer een vrouw gaat bevallen. De baby is misschien niet zo laat als je denkt, vooral als je niet honderd procent zeker was van het moment waarop de conceptie heeft plaatsgevonden. Maar zelfs als de uitgerekende datum wel betrouwbaar is, hebben sommige vrouwen toch nog verlengde zwangerschappen en deskundigen weten niet precies waarom.

Het duurt nog een paar weken voordat de zwangerschap als serotien (of overdragen) wordt beschouwd. Maar om er zeker van te zijn dat je baby het nog goed maakt, zal je huisarts deze week, of uiterlijk aan het begin van week 41, een speciale test willen uitvoeren, die bekend staat als biofysisch profiel om je baby te controleren. (Als je zwangerschapscomplicaties hebt, is zo’n test waarschijnlijk al eerder gedaan.) Een biofysisch profiel bestaat uit een uitgebreid echo-onderzoek waarmee gekeken wordt naar de bewegingen van je baby, het ademhalen en de spierspanning (of hij zijn handen opent en sluit of zijn ledematen strekt en buigt) en de hoeveelheid vruchtwater die hem omgeeft. (Dit is belangrijk, want het geeft aan hoe goed de placenta de baby onderhoudt.) De test kan ook een ongeveer twintig minuten durende controle van de hartslagfrequentie omvatten.

In een ander geval wordt misschien een aangepast biofysisch profiel gemaakt, waarbij de hartslagfrequentie wordt gemeten met een foetale monitor en een echoscopische beoordeling wordt gemaakt van de hoeveelheid vruchtwater. Deze tests worden normaal gesproken twee keer per week uitgevoerd. Als de foetale test niet geruststellend is, je hebt bijvoorbeeld te weinig vruchtwater, wordt de bevalling zo snel mogelijk ingeleid. Als er een ernstig probleem is, krijg je wellicht onmiddellijk een keizersnede.

Je arts zal ook meteen controleren in hoeverre je baarmoedermond ‘gerijpt’ is. Zijn positie, hoe soepel hij is, hoe verstreken (uitgedund) en hoe ver ontsloten (geopend) hij is kunnen allemaal bepalend zijn voor wanneer en hoe je bevalling wordt ingeleid. Als de bevalling niet uit zichzelf op gang komt na 40 weken zwanger, wordt deze ergens tussen week 41 en 42 ingeleid.

De kans dat je op een dinsdag bevalt, is veertien procent hoger dan op welke andere dag van de week dan ook, en het minst waarschijnlijk is een geboorte in het weekend.

Tips tegen de ongemakken:

Hoe voorkom je dat je knettergek wordt?

Hierbij een paar manieren om de tijd door te komen totdat de bevalling begint na 40 weken zwanger:

 • Ga lunchen met een goede vriend of vriendin.
 • Voorzie je geboortekaartjes alvast van adressen en postzegels (je hebt daar amper de tijd voor als de baby er eenmaal is)
 • Ga niet ver van huis. Je wilt niet meemaken dat de weeen beginnen, terwijl je aan de andere kant van de stad zit.
 • Bereid maaltijden en vries ze in, zodat je ze kunt opwarmen om te eten als je baby er is.
 • Zorg voor voldoende voorraad aan batterijen voor camera’s, eventueel filmrolletjes of fotopapier (als je je digitale foto’s thuis wilt uitprinten).
 • Ga een eindje lopen of ga zwemmen. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is dat lichaamsbeweging je bevalling op gang kan brengen, zweren veel vrouwen dat dat bij hen wel het geval was.
 • Moe van al die mensen die vragen of het al zover is? Laat het antwoordapparaat vanaf nu de berichten opnemen en praat alleen met degenen met wie je wilt praten.

Uitgelegd

Waarom begint de bevalling?

Wat er precies voor zorgt dat een bevalling begint, is een van de grote mysteries van de medische wetenschap. ‘Dat is een vraag die goed is voor een Nobelprijs’, zegt dr. Mark Taslimi, hoogleraar verloskunde en gynaecologie. ‘De huidige theorie is dat stresshormonen worden afgescheiden door de bijnieren van de baby, waardoor een chemische verandering in de placenta optreedt die zorgt voor onwillekeurige samentrekkingen van de baarmoeder, die overgaan in de bevalling’, voegt hij eraan toe. Deze regelmatige, veelvuldige weeen en opening van de baarmoedermond die hierdoor ontstaan, geven aan dat de bevalling is begonnen.

‘Mijn arts heeft het over inleiden! Ik voel me net zo ongemakkelijk als iedere voldragen aanstaande moeder, maar ik heb besloten die kleine binnen in me te laten kiezen wanneer hij er klaar voor is op deze wereld te komen. Ik hoop dat hij zo gezond is als een vis als hij met veel kabaal naar buiten komt!’ – Marleen

Gezond blijven:

Rek jezelf naar ontspanning

Nu je baby iedere dag kan komen, moet je geen zware rek- en strekoefeningen meer gaan doen, maar als je alleen maar wat rondhangt, kan je lichaam stijf en pijnlijk worden. Hierbij een veilige manier om je lichaam te rekken en je geest te ontspannen:

 • Zoek een rustig plekje en ga op je zij liggen met je ruggengraat in de lengte uitgestrekt. Je kunt je hoofd en nek ondersteunen met een kussen.
 • Buig je knien lichtjes, waarbij je je heupen boven elkaar houdt. Om te zorgen dat je niet omrolt, plaats je je bovenste arm voor je op de grond.
 • Als je eenmaal in deze houding ligt, sluit je je ogen en adem je rustig en natuurlijk in en uit. Laat alle gedachten die bij je opkomen toe en laat ze weer wegdrijven.
 • Probeer iedere keer dat je uitademt een lichaamsdeel te ontspannen: gezicht, schouders, ribben, buik, benen, vingers. Geniet van deze momenten van vredige rust. Die zullen de komende dagen ver te zoeken zijn!

Activiteit in 40 weken zwanger:

Neem het er nog even van.

Huur een paar films, lees een boek, ga even lekker zitten met een stapel tijdschriften of een nieuwe cd, of neem wat hazenslaapjes mee als je kunt, zelfs een kopje thee kan helpen. Als je nog moet werken, vraag dan of je minder uren mag maken of dat je vanaf nu vanuit huis mag werken. Je nadert de eindstreep en je verdient het om het wat rustiger aan te doen! Als je blijft hollen en rennen tot aan de bevalling, ben je gevloerd tegen de tijd dat je baby komt.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *