10 weken zwanger

10 weken zwanger10 weken zwanger en nog 210 dagen te gaan – Je baby is geen embryo meer na 10 weken zwanger! Hoewel hij nauwelijks de grootte van een pruim heeft, van kruin tot achterwerk ongeveer 2,5 cm lang, en nog geen 7 gram weegt, heeft hij het meest cruciale deel van zijn ontwikkeling afgerond. Dit is het begin van de zogeheten foetale periode, een tijd waarin de weefsels en organen in zijn lichaam snel groeien en rijpen.

De vitale organen van je baby, de lever, de nieren, ingewanden, hersenen en longen,  zijn nu aanwezig en beginnen te functioneren, hoewel deze zich de hele zwangerschap door blijven ontwikkelen. Zijn lever blijft bloedcellen maken, en de dooierzak, die voorheen in deze cellen voorzag, is niet meer nodig en begint te verdwijnen.

Gedurende de drie weken daarna zal de lengte van je baby verdubbelen tot bijna 8 centimeter. Zijn hoofd is nu in verhouding kleiner dan een paar weken geleden, maar nog steeds bijna de helft van de lengte van het gehele lichaam. Zijn voorhoofd stulpt af en toe uit vanwege de zich ontwikkelende hersenen en het bevindt zich hoog op het hoofd; later zal het zakken wat hem een menselijker aanzien geeft.

Elke dag verschijnen er op zijn lichaam meer minutieuze details, waaronder vinger- en teennageltjes en donzig zacht haar. Zijn vingers zijn nu helemaal los van elkaar; zijn armen gebogen bij de ellebogen en licht gekromd; zijn handen zijn gebogen bij de pols en liggen op elkaar over het hart; zijn benen worden langer; en zijn voeten kunnen lang genoeg zijn om elkaar voor het lichaam te raken. Hij is druk bezig vruchtwater weg te slikken en zijn benen te bewegen.

Als je je baby na 10 weken zwanger zou kunnen bekijken, zou je door zijn perkamentdunne huid de contouren van zijn ruggengraat kunnen zien. Vanuit het ruggenmerg beginnen zich ruggenmergzenuwen te ontwikkelen.

Je lichaam na 10 weken zwanger

Bij je volgende zwangerschapscontrole zou je de hartslag van je baby moeten kunnen horen met behulp van een doptone, een stethoscoop voor geluidsgolven die de verloskundige over je buik beweegt. Veel vrouwen zeggen dat het kloppen van het kleine hartje van hun baby klinkt als galopperende paarden en dat het voor de eerste maal horen een van de grootste vreugdes van het eerste trimester is.

Voordat je zwanger werd, was je baarmoeder ongeveer zo groot als een peer. Nu is hij ongeveer zo groot als een grapefruit. Een dergelijke snelle toename in grootte en gewicht kan ertoe leiden dat de banden die je baarmoeder ondersteunen, worden uitgerekt. Pijn in de onderbuik als gevolg van deze oprekking komt zelden voor in het eerste trimester, dus als je daar last van hebt, ga dan naar de dokter, zeker als dit vergezeld gaat van spotting, bloedverlies, koorts, rillingen, vaginale afscheiding, flauwtes, pijn bij het plassen, misselijkheid en overgeven, of als de pijn na een paar minuten rust niet wegtrekt.

Heb je gemerkt dat je meer speeksel produceert dan normaal? Dit is met name een gebruikelijk symptoom bij zwangere vrouwen die een ernstige vorm van ochtendziekte hebben, hyperemesis gravidarum genoemd, of die lijden aan brandend maagzuur. Niemand weet precies waarom dit optreedt; het kan veroorzaakt worden door een feitelijke toename in je speekselproductie, een afname in het slikken (gebruikelijke reactie wanneer je maag in de war is), of een combinatie van beide.

Uit een enquee kwam naar voren dat tijdens de zwangerschap de meeste vrouwen zich te buiten gaan aan zoetigheid (40 %) en aan zoute voedingsmiddelen (35%).

Tips tegen de ongemakken:

Je speekselvloed indammen

  • Poets een paar maal per dag je tanden en gebruik mondwater.
  • Eet vaker, maar dan kleine maaltijden.
  • Drink meer water. Houd een waterfles bij de hand en neem regelmatig kleine slokjes.
  • Zuig op harde zuurtjes of kauw suikervrije kauwgum. Hierdoor zal je speekselproductie niet afnemen, maar wordt het wel makkelijker om het speeksel dat je produceert in te slikken. (Vermijd zure snoepjes en kauwgum die je speekselproductie kunnen stimuleren.)
  • Wanneer al het andere faalt, bedenk dan dat speeksel belangrijk is omdat het de spijsvertering ondersteunt en je gebit en mond beschermt tegen virussen, schimmels en bacterien.

Uitgelegd

Waarom moet ik zo vaak plassen?

Tijdens de zwangerschap zorgen de hormonen ervoor dat de nieren en het uitscheidingsstelsel overuren draaien, wat meer urine creeert, verklaart dr. Gil Gross, bijzonder hoogleraar verloskunde en gynaecologie aan de universiteit van Washington. Tegelijkertijd neemt je bloedvolume drastisch toe, wat tot gevolg heeft dat er meer vloeistof door je lichaam gaat circuleren, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat je vaker naar het toilet moet. Verderop in de zwangerschap zal je uitdijende baarmoeder op je blaas gaan drukken, waardoor je ook het gevoel krijgt dat je de hele tijd moet plassen.

‘Tot dusver ben ik bijna vijf pond afgevallen. Ik ben te ziek geweest om te eten.’ – Kirsten

Activiteit in 10 weken zwanger:

Koop nieuwe behas en nieuw ondergoed.

Als je borsten zeer doen, koop dan een goede ondersteunende katoenen beha. Zwangerschapsbehas kunnen extra steun bieden, dus probeer er een paar uit om te zien of ze je bevallen. Je borsten kunnen een of twee maten groeien, zeker als dit je eerste zwangerschap is, en een verkoopster met kennis van zaken kan je adviseren over de maat. Zwangerschapsslips, -bikinis en zelfs zwangerschapsstrings, als je die graag draagt, kunnen een groter verschil in comfort maken dan je denkt.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *