11 weken zwanger

11 weken zwanger11 weken zwanger en nog 203 dagen te gaan – Je baby ter grootte van een vijg is na 11 weken zwanger volledig gevormd, met een lengte van 4 cm en een gewicht van 7 gram. Zijn huid is nog steeds doorschijnend, waardoor veel van zijn bloedvaten te zien zijn. Sommige van zijn botten beginnen te harden. Zijn vingers en tenen hebben zich gescheiden en weldra zal hij in staat zijn een vuist te maken en die weer te openen.

Hij is al druk bezig met trappen en rekken, en zijn kleine beweginkjes zijn zo vloeiend dat ze lijken op waterballet. Deze bewegingen zullen toenemen naarmate zijn lichaam verder groeit, zich ontwikkelt en functioneler wordt. Als het middenrif van je baby zich ontwikkelt, kan hij ook de hik gaan krijgen. Omdat hij nog zo klein is zul je pas over ongeveer een maand iets van dit aquajoggen of zijn slikbewegingen binnen de baarmoeder gaan merken.

Je lichaam na 11 weken zwanger

Heb je regelmatig aan lichaamsbeweging gedaan? Zoniet, dan is het nu een goed moment om te beginnen. Lichaamsbeweging bevordert de spankracht van de spieren, de sterkte en het uithoudingsvermogen; drie eigenschappen die je kunnen helpen tijdens de zwangerschap het extra gewicht te dragen, je voor te bereiden op de fysieke spanning van de weeen en je oude figuur terug te krijgen nadat je baby geboren is.

Wat veilig is: Gedurende de hele negen maanden zijn zwemmen en lopen uitstekende keuzes. Wat niet veilig is: elke contactsport of extreme sport, elke activiteit met een hoog risico op vallen of ander letsel en diepzeeduiken. Als je niet zeker bent over de veiligheid van je favoriete activiteiten, praat dan met je arts of verloskundige.

Maak je niet ongerust als je, na 11 weken zwanger,  door misselijkheid geen grote verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen hebt kunnen eten of als je nog niet zoveel bent aangekomen (de meeste vrouwen komen gedurende het eerste trimester tussen 2 en 5 pond aan). Je trek zal waarschijnlijk weldra terugkomen en je zult ongeveer een pond per week aankomen. Blijf in de tussentijd eten wat je kunt en blijf iedere dag je zwangerschapsvitamine slikken om de tekorten aan te vullen.

In Nederland worden er elk uur circa twintig baby’s geboren. Dat is gemiddeld bijna 500 baby’s per dag.

Tips tegen de ongemakken:

Tips voor het innemen van je vitaminen

Veel vrouwen zeggen dat het proberen om iedere ochtend hun zwangerschapsvitamine naar binnen te krijgen bijdraagt tot hun misselijkheid. Als dat ook voor jou geldt, probeer dan de volgende tips:

  • Neem je vitamine met wat eten of net voor het slapen gaan.
  • Halveer je tablet, kleinere stukken zijn gemakkelijker weg te slikken.
  • Neem een zwangerschapsvitamine zonder calcium (calcium is volumineus, waardoor de tabletten groter zijn). Calcium is ook los verkrijgbaar in de vorm van kauwtabletten.
  • Vraag je arts of verloskundige om kauwbare zwangerschapsvitaminen of -tabletten die erg klein zijn of voorzien van een laagje zodat ze makkelijker naar binnen glijden. Al deze mogelijke vormen van vitamines zijn op recept verkrijgbaar.

Uitgelegd

Waarom voel ik pijn in de onderbuik?

Als je baby zich ontwikkelt gaat de baarmoeder uitzetten, wat een spiercontractie veroorzaakt die vergelijkbaar is met een menstruatiekramp of zelfs met een lichte wee. Tegelijkertijd vertraagt het progesteron je spijsvertering, waardoor je je opgeblazen en onprettig voelt. Veel vrouwen hebben last van deze pijnen in de onderbuik, die onschuldig zijn, maar wanneer je echte krampen hebt, vergezeld van een bloeding of krampen die bijzonder ernstig zijn zou het een teken van een miskraam kunnen zijn. Als je ongerust bent, bel dan je arts.

‘Waarom heb ik deze vreselijke weerzin tegen alle soorten vlees? De gedachte, de aanblik en de lucht van vlees maken me misselijk. Ik maak me zorgen dat ik nu niet genoeg eiwit binnenkrijg, omdat ik alleen koolhydraten kan verdragen.’ – Sara

Voedingstips:

Drie perfecte zwangerschapsontbijten

Wanneer je zwanger bent is ontbijten belangrijker dan ooit. Na uren van niet eten hebben je lichaam en je baby hebben energie nodig. Hier volgen enkele snelle en gemakkelijke ontbijtideen:

  • Fruit/eiwit-pap: meng 1 schep vanille-eiwitpoeder met 1 kopje magere melk, 1 kop fruit (vers of uit de diepvries), een halve banaan en 2 theelepels pindakaas. Voeg ijs toe om de gewenste consistentie te bereiken. Serveer met 1 a  2 sneetjes geroosterd volkorenbrood belegd met suikerarme jam.
  • Yoghurt en fruit: Meng 1 kop magere yoghurt of kwark met 1/2 kop zomerfruit, 1/4 kop muesli en 1/4 kop amandelen of walnoten.
  • Burrito-ontbijt: Bak een roerei van 1 ei en 2 eiwitten. Leg dit op een volkorentortilla en bedek het met salsa- of tomatensaus, 1 plak halfvolle kaas of magere vegetarische worst of bacon. Serveer dit met 1 kop aardbeien.

Activiteit 11 weken zwanger:

Leg contact met andere moeders en vergeet je eigen moeder niet.

Vrouwen die de overgang naar het moederschap reeds gemaakt hebben, kunnen goede raad geven, troost bieden en ervaringen met je delen. Je eigen moeder is misschien nog wel je beste steun en toeverlaat. Veel vrouwen vinden dat door de zwangerschap de band met hun eigen moeder hechter wordt. Als je niet weet waar je over moet beginnen, vraag dan je moeder of een andere vrouw om hun beste en slechtste zwangerschapservaringen te vertellen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *