13 weken zwanger

13 weken zwanger13 weken zwanger en nog 189 dagen te gaan – Je buik zal weldra groot genoeg zijn om aan de wereld te laten zien dat je zwanger bent, maar je baby is nog klein na 13 weken zwanger. In feite is hij van top tot teen nog maar nauwelijks 8 cm lang, ongeveer de grootte van een reuzengarnaal, en weegt hij circa 3 ons. Ondanks zijn kleine afmetingen is hij nu een volledig gevormde baby in je baarmoeder met veel beter kloppende verhoudingen dan enkele weken geleden. In de weken ervoor was zijn hoofd duidelijk te groot voor de rest van zijn lichaam, maar nu is het hoofd nog maar een derde ervan.

Zijn kleine, unieke vingerafdrukken zijn al aanwezig. Zijn nieren en urinewegen zijn functioneel en hij is al begonnen met het uitplassen van het vruchtwater dat hij heeft opgedronken. Als je aan je tweede trimesterbegint, is het grootste deel van de kritieke ontwikkelingsfase van je baby afgerond en neemt je kans op een miskraam drastisch af.

Je lichaam in 13 weken zwanger

Tijd om feest te vieren! Dit is de laatste week van je eerste trimester. Volgende week begin je aan je tweede trimester. Dat is goed nieuws, om twee redenen: Op de eerste plaats neemt risico op een miskraam drastisch af, en ten tweede verdwijnen bij veel vrouwen de vroege zwangerschapskwalen, zoals ochtendziekte. De bevalling duurt nog maanden, maar je borsten kunnen al begonnen zijn colostrum te maken, de voedingrijke vloeistof die je baby de eerste dagen na de geboorte voedt, voordat je melk begint te stromen. Veel stellen merken ook een duidelijke opleving in het libido in het tweede trimester omdat de misselijkheid afneemt en de energie terugkeert. Tenzij je arts je anders heeft geadviseerd, is seks volkomen veilig tijdens de zwangerschap en kunnen jij of je partner de baby op geen enkele manier pijn doen, dus geniet ervan!

Sommige aanstaande vaders beweren dat ze zwaarder worden, neerslachtig zijn en een enkeling voelt zich zelfs misselijk!

Tips tegen de ongemakken:

Overvloedige vaginale afscheiding de baas worden

Het is gebruikelijk om tijdens de zwangerschap wat meer melkachtige wittige vaginale afscheiding dan normaal te hebben, omdat er extra oestrogeen in je bloed circuleert en er meer bloed naar het gebied rond je vagina stroomt. Hier is weinig aan te doen, maar een ongeparfumeerd inlegkruisje kan het vocht absorberen en zorgen dat je je prettig en fris blijft voelen. De volgende tips helpen problemen bij de geslachtsorganen te voorkomen:

  • Veeg altijd van voor naar achter.
  • Draag katoenen ondergoed.
  • Vermijd strakke onderbroeken, nylons, bubbelbaden, intiemsprays, geparfumeerde doekjes of geparfumeerd toiletpapier en zeep met parfum of deodorant. (Artikelen met parfum of deodorant kunnen je huid en je vaginale weefsels irriteren.)
  • Gebruik geen vaginale douches. Deze verstoren niet alleen het natuurlijke chemische evenwicht in je vagina, wat het risico op schimmel en andere infecties verhoogt, maar kunnen tijdens de zwangerschap ook een luchtbel in je bloedsomloop veroorzaken, een uiterst zeldzaam maar gevaarlijk verschijnsel dat kan leiden tot een luchtembolie die gevaarlijk is voor jou en je baby. Als een ander type afscheiding hebt of als het vies ruikt, ga dan naar de dokter, het zou een teken van een infectie kunnen zijn. Als je in een later stadium in je zwangerschap merkt dat je meer afscheiding krijgt, met name als het slijmachtig of waterig is of een spoortje bloed bevat, bel dan je verloskundige of je arts: het zou een teken van vroegtijdige weeen kunnen zijn.

Uitgelegd

Waarom is mijn neus zo opgezwollen?

Hormonen zorgen ervoor, in 13 weken zwanger, dat alle slijmvliezen, zoals die in je neus, meer slijm afscheiden. Tegelijkertijd neemt je bloedvolume toe, waardoor je lichaam opzwelt, met inbegrip van de ademhalingswegen in de neus, de bijholten en de borst. Het is dus niet verrassend dat vrouwen gedurende de hele zwangerschap lopen te sniffen. Zwangerschap is snottertijd. Hoewel verstopte neuzen een typisch zwangerschapssymptoom zijn, moet je wel de huisarts bellen als je koorts of griepachtige verschijnselen ontwikkelt.

‘Mijn huid is zo droog en ik heb zo’n jeuk dat wanneer ik krab, ik door de huid heen ga. Ik ben voortdurend vochtinbrengende creme aan het smeren. Zwangerschap is echt een aanslag op je huid.’ – Miranda

Activiteit 13 weken zwanger:

Deel je opvattingen over het ouderschap met je partner.

Om het gesprek op gang te houden, kun je de volgende creatieve schrijfoefening doen: Elk van jullie maakt twee lijsten, waarvan een met de aanhef ‘Mijn moeder deed altijd…’ en de ander met als titel ‘Mijn moeder zou nooit…’ Doe vervolgens hetzelfde voor ‘Mijn vader deed altijd/Mijn vader zou nooit…’ Wanneer je klaar bent, praat dan over wat je hebt opgeschreven en beslis samen wat voor gedrag je waardeert en wat je graag anders wilt zien als jullie zelf je kind gaan opvoeden.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *