02 weken zwanger

2 weken zwanger2 weken zwanger en nog 266 dagen te gaan – Om bevruchting te laten plaatsvinden moeten er allerlei zaken precies kloppen, in dit geval is timing echt essentieel. Om je kansen te vergroten, moet je ernaar streven om te vrijen tussen pakweg 72 uur voor en 24 uur na je eisprong. (Je probeert je in te stellen op de levensduur van zowel de spermacel, die tot 72 uur leeft, als die van de eicel die niet langer dan 24 uur na de ovulatie leeft.) Dit is niet het moment om te gaan twijfelen: Zeg tegen je partner dat hij zijn agenda leeg houdt, zodat jullie beiden voldoende tijd hebben om te vrijen.

Je lichaam deze week

In het begin van 2 weken zwanger (vaak rond de 14-de dag van een cyclus van 28 dagen), vindt je eisprong plaats. Dat betekent dat een van je eicellen uit zijn follikel barst en in een eileider terechtkomt. In de 12 tot 24 uur daarna zal die eicel worden bevrucht, als tenminste een van de circa 250 miljoen spermacellen die je partner ejaculeert erin slaagt om de hele weg van je vagina naar de eileider af te leggen en de eicel binnen te dringen.

Slechts circa 400 spermacellen zullen de zware, tien uur durende reis naar de eicel overleven, en slechts een ervan zal erin slagen het omhullende membraan te doorboren. (De gelukkige winnaar heeft slechts ongeveer 20 minuten nodig om zijn weg naar binnen te vinden.) In de volgende 10 tot 30 uur versmelt de kern van de spermacel met die van de eicel, waarbij het genetisch materiaal van beide wordt gecombineerd. Als de spermacel een Y-chromosoom bevat, wordt je baby een jongen; bevat hij een X-chromosoom, dan draag je een meisje.

Gedurende de drie- tot vierdaagse tocht van je eileider naar je baarmoeder, zal de bevruchte eicel (nu een zygoot genoemd) zich splitsen in 16 identieke cellen. Als ze eenmaal de baarmoeder is binnengegaan, wordt de zygoot een morula genoemd. Een dag of twee later, zal ze zich gaan nestelen in de voedzame binnenwand van je baarmoeder en haar verbazingwekkende groei en transformatie voortzetten.

Tegen die tijd is je zich ontwikkelende baby alleen nog maar een kleine bol van cellen die officieel wordt aangeduid als een blastocyste: Deze heeft een inwendige celmassa die uitgroeit tot het embryo zelf (een met vloeistof gevulde holte die zal uitgroeien tot de vruchtwaterzak) en een uitwendige celmassa die zal uitgroeien tot de placenta, het pannenkoekvormige orgaan dat je baby van de noodzakelijke zuurstof en voedingsstoffen voorziet en afvalstoffen afvoert.

De eicel die tijdens de ovulatie vrijkomt, is de grootste cel in het menselijk lichaam. Spermacellen daarentegen zijn de kleinste cellen van het lichaam.

Tips tegen de ongemakken:

Je lichaam voorbereiden

Als je probeert zwanger te raken en je bent nog niet gestopt met drinken, roken en het gebruik van medicijnen (ook als het om vrij verkrijgbare middelen gaat), dan is het nu het moment om het wel te doen omdat je je lichaam in optimale conditie wil hebben om kinderen te maken. (Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, informeer dan bij je arts of je deze mag blijven gebruiken.)
En vergeet ook niet een dagelijks multivitaminepreparaat te nemen dat ten minste 400 microgram foliumzuur bevat om zo het risico op aangeboren afwijkingen bij je baby te verminderen.

Uitgelegd

Waarom moet ik voor de bevruchting stoppen met drinken en roken?

Het drinken van alcohol en het roken van sigaretten kan je kansen op bevruchting verminderen. En alles wat je na de bevruchting drinkt of rookt, kan je baby bereiken en mogelijk schadelijk zijn voor zijn ontwikkeling. De meeste vrouwen realiseren zich pas na vier of vijf weken dat ze in verwachting zijn, dus wacht niet met stoppen. Van roken is aangetoond dat het de kansen op een miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot.

‘Dankzij ovulatietests weet ik elke maand precies wanneer ik ovuleer, maar tot dusver is nog niets gebeurd. Ik vind het vreselijk elke maand te moeten wachten en in onzekerheid te verkeren.’ – Gonnie

‘We werken aan onze tweede! Ik heb uitgezocht wat mijn beste ovulatietijd is, en hopelijk sla ik mijn volgende menstruatie over. We zullen zien!’ – Reina

Partnerpraat

Hoe vaak moet je seks hebben?

Wanneer het je doel is om zwanger te worden, is er niet zoiets als te veel seks. Het is een mythe dat een man zijn sperma moet ‘bewaren’ voor het juiste moment. Het is waar dat je moet vrijen tijdens of net voor de ovulatie (na de ovulatie is de bevruchtingsperiode voor die cyclus voorbij), maar je hoeft dit niet tot op het uur uit te kienen.

Sperma kan in je lichaam minstens twee dagen in leven blijven. De truc is om het sperma startklaar te hebben op het moment dat de eicel zich langs de eileider naar beneden beweegt. Het gemakkelijkst is het om gedurende de middelste periode van je cyclus om de andere dag seks te hebben. Als je je kansen nog verder wilt verhogen, zorg dan dat je gedurende de twee dagen voor de ovulatie elke dag seks hebt. Hoe weet je wanneer je gaat ovuleren? Hiervoor zijn drie eenvoudige methoden:

  • Houd een grafiek bij van je lichaamstemperatuur.
  • Houd je afscheiding in de gaten (een eiwitachtige consistentie is een teken van ovulatie).
  • Gebruik een ovulatietest.
  • Sommige stellen beginnen meteen met de gezinsvorming. Andere stellen het krijgen van kinderen uit omdat ze eerst veel tijd voor elkaar willen hebben. Hoe zit dat bij jou?

Activiteit 2 weken zwanger:

Maak seks plezierig

Plan een datum met je partner en zeg tegen hem dat de kansen om een kind te verwekken toenemen als je een orgasme hebt. Sommige studies tonen aan dat een orgasme helpt om sperma in je baarmoederhals naar binnen te trekken. Ontspan je dus zoveel mogelijk en neem de tijd om in de stemming te komen voor een zo plezierig mogelijk vrijuurtje. Neem een warm bad, steek geurkaarsen aan of zet romantische muziek aan. Twee mooie 2 weken zwanger om aan jullie kindje te werken.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *