03 weken zwanger

3 weken zwanger3 weken zwanger en nog 259 dagen te gaan – Wat speelt er zich nu allemaal af in je baarmoeder na 3 weken zwanger? Heel wat. Je baby in wording is nog maar een klein bolletje bestaande uit enkele honderden cellen die zich als een razende vermenigvuldigen. Als deze bol met cellen (blastocyste genaamd) zich innestelt in je baarmoeder, zal het gedeelte dat zich tot de placenta ontwikkelt beginnen het zwangerschapshormoon hCG (menselijk choriongonadotrofine) te produceren.

Dit hormoon geeft je eileiders de opdracht te stoppen met het vrijgeven van eicellen en brengt de verhoogde productie van oestrogeen en progesteron op gang, wat voorkomt dat je baarmoeder slijmvlies – en haar kleine bewoner – gaat afstoten en ervoor zorgt dat de groei van de placenta op gang komt.

hCG is tevens het hormoon dat een zwangerschapstest een positieve uitslag geeft; aan het eind van deze week zou je er al een kunnen doen en zou je een positief resultaat krijgen! (Als je test negatief is en je na twee tot drie dagen nog niet ongesteld bent, probeer het dan nogmaals.)

Rond 3 weken zwanger begint het vruchtwater zich te verzamelen rond de bol met cellen in de holte die zal uitgroeien tot de vruchtwaterzak. Deze vloeistof zal in de weken en maanden daarna als beschermkussen fungeren. Op dit moment ontvangt je kleine blastocyste zuurstof en voedingsstoffen (en scheidt ze afvalstoffen uit) via een primitief spijsverteringsstelsel. Dit is opgebouwd uit microscopische tunnels die je zich ontwikkelende baby verbinden met de bloedvaten in je baarmoederwand. Aan het eind van de week hierna zal de placenta voldoende ontwikkeld zijn om deze taak over te nemen.

Je lichaam na 3 weken zwanger

Binnenin jou heeft een gedenkwaardige ontmoeting plaatsgevonden: een zaadcel heeft het buitenste membraan van je eicel weten te doorbreken en deze bevrucht. Enkele dagen na de conceptie nestelt de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies en begint te groeien. Er is een baby-tje aan het groeien! Misschien weet je nog niet dat je zwanger bent, maar aan het eind van deze week zou je licht bloedverlies kunnen hebben.

Mogelijk wordt deze zogeheten ‘innestelingsbloeding veroorzaakt door de eicel die zich in het bloedrijke baarmoederslijmvlies heeft genesteld, maar dat is niet met zekerheid bekend. Het bloedverlies is in elk geval erg licht en de meeste zwangere vrouwen merken het niet eens. Een ander vroeg teken van zwangerschap zijn gevoelige borsten, iets wat het gehele eerste trimester kan aanhouden.

Je borsten kunnen deze eerste weken gezwollen, pijnlijk, tintelend en abnormaal gevoelig voor aanraking zijn. Deze gevoeligheid wordt veroorzaakt door zowel een verhoogde bloedstroom naar je borsten als door veranderingen in je borstweefsel als gevolg van een toename van het oestrogeen- en het progesteronhormoon.

De eerste zwangerschapstest werd geïntroduceerd in 1977. Na het doen van de test moesten vrouwen twee uur wachten op de uitslag.

Tips tegen de ongemakken:

Verlichting voor pijnlijke borsten

  • Draag een goede, ondersteunende beha met name bij het sporten of zelfs  nachts om beter te kunnen slapen.
  • Probeer niet op je buik te slapen.
  • Stop schone, koude koolbladeren in je beha; velen zweren bij dit onschadelijke huismiddel.
  • ls de pijn hevig is, kun je veilig paracetamol nemen, maar neem geen ibuprofen.

Uitgelegd

Hoe kan foliumzuur geboorteafwijkingen voorkomen?

Een hoog foliumzuurgehalte lijkt compensatie te bieden voor voedingstekorten die problemen bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel veroorzaken, met name bij de neurale buis die zich later ontwikkelt tot de hersenen en de ruggengraat. Als vrouwen een te laag foliumzuurgehalte in hun bloed hebben op het moment dat de neurale buis zich in de vierde week na de conceptie aan het ontwikkelen is, lopen ze het risico om een baby te krijgen met een neurale-buisdefect zoals verlamming of spina bifida.

Brood en andere graanproducten worden tegenwoordig verrijkt met foliumzuur, en voedingsmiddelen zoals sinaasappelsap en groenten bevatten veel folaten, maar voor veel vrouwen is het lastig om alleen uit de voeding voldoende foliumzuur binnen te krijgen, reden waarom supplementen worden aanbevolen. Zelfs voordat je zwanger bent moet je al beginnen met een multivitaminepreparaat dat ten minste 400 mg foliumzuur bevat, omdat de helft van alle zwangerschappen ongepland zijn en sommige vrouwen in de korte tijdsperiode waarin de neurale buis wordt gesloten nog niet weten dat ze zwanger zijn.

‘Ik deed een zwangerschapstest maar ik raakte alleen maar meer in verwarring: De test toonde twee roze lijnen, maar de tweede lijn was vaag en trok weg. Ik voel me zwanger. Ik heb krampen en lichte rugpijn. Mijn borsten zijn gevoelig geworden. Het grootste deel van de tijd heb ik geen honger en heb ik ook het gevoel dat ik moet overgeven.’
– Sonja

Voedingstips:

Wat je moet eten als je niets binnen kunt houden?

Als ochtendmisselijkheid je van vrijwel elke maaltijd afhoudt, kun je de volgende dingen proberen:

  • Vermijd gekruid, machtig, gebakken, of vet voedsel. Kies voor mildere kost zoals crackers, lichte broodsoorten, bananen, rijst en appelmoes.
  • Als je geen vast voedsel kunt binnenhouden, probeer dan fijngemaakt ijs, natuurlijke vruchtensappen of bevroren vruchtensapblokjes.
  • Als je ergens zin in hebt, ook als het iets ongewoons is zoals een pizza bij het ontbijt, gewoon doen!
  • Als koolhydraten zoals crackers niets voor jou zijn, neem dan eiwitrijke producten zoals pindakaas, kaas of kip. Sommige kleine studies hebben uitgewezen dat eiwitrijke voedingsmiddelen helpen om misselijkheid te onderdrukken.
  • Denk er eens over om je warme maaltijden op kamertemperatuur of desnoods koud te eten. Dan is de etenslucht, vaak een van de factoren die misselijkheid in de hand werkt, minder sterk.
  • Minstens tweederde van de zwangere vrouwen heeft last van ochtendmisselijkheid. Jij ook?

Activiteit in 3 weken zwanger:

Koop een zwangerschapstest

Zorg dat je een zwangerschapstest hebt liggen voor het geval dat je volgende week niet ongesteld wordt. De meeste thuistests kunnen nauwkeurig een zwangerschap vaststellen in de week nadat je ongesteld had moeten worden – twee weken na je ovulatie. Koop een setje met meerdere exemplaren, zodat je vaker kunt testen. Het beste resultaat krijg je door ’s ochtends vroeg te testen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *