05 weken zwanger

5 weken zwanger5 weken zwanger en nog 245 dagen te gaan – Je baby heeft na 5 weken zwanger ongeveer de grootte van een sesamzaadje en lijkt meer op een kikkervisje dan op een mens. De grote ontwikkeling deze week: de hersenen van je baby beginnen te groeien! Ze ontwikkelen zich vanuit de neurale buis (een structuur waaruit ook het ruggenmerg, de zenuwen en de ruggengraat voortkomen). Als je het advies hebt gekregen om foliumzuur te nemen om neuralebuisdefecten te voorkomen, kun je nu zien waarom het zo belangrijk is.

Je baby bestaat na 5 weken zwanger uit drie lagen: het ectoderm, het mesoderm en het endoderm, waaruit later zijn organen en weefsels zullen worden gevormd. De neurale buis van je baby ontwikkelt zich in de toplaag, de ectoderm.

Uit deze laag ontstaan ook de huid, de haren, nagels, tandglazuur en borst- en zweetklieren. In de middelste laag, het mesoderm, beginnen zich het hart en de bloedsomloop te vormen. Uit het mesoderm worden ook je baby’s spieren, kraakbeen, bot, en subcutaan (onderhuids) weefsel gevormd. Uit de derde laag, het endoderm, ontstaan de longen, de ingewanden en de rudimentaire urinewegen, evenals de schildklier, de lever en de alvleesklier.

Ondertussen zijn de primitieve placenta en de navelstreng, die je baby van voeding en zuurstof voorzien, al druk aan het werk.

Je lichaam na 5 weken zwanger

De buitenwereld ziet geen tekenen van de dramatische ontwikkelingen die binnenin jou plaatsvinden behalve wellicht dat je dat glaasje wijn bij je eten afslaat. Het is verstandig om tijdens de hele zwangerschap geen alcohol te nemen, omdat niemand precies weet hoeveel  of hoe weinig alcohol al schadelijke effecten voor je baby kan veroorzaken. Je kunt ook een beetje groen om de hals zien.

Als je net zo bent als andere vrouwen, komen na 5 weken zwanger al de eerste zwangerschapskwaaltjes de vermoeidheid, de misselijkheid (en niet alleen ’s ochtends) en het vaak plassen om de hoek kijken. Hoewel de meeste vrouwen wel rekenen op misselijkheid, kan het vaak moeten plassen (soms ieder uur, ook ’s nachts) als een verrassing komen. Net zoals bij de meeste veranderingen in deze fase, ligt ook hier de schuld bij de zwangerschapshormonen. Helaas kun je van dit symptoom je hele zwangerschap door last houden, maar het gaat weer over nadat je baby geboren is.

De cel die gecreerd werd door de versmelting van eicel en zaadcel zal zich delen in meer dan 100 miljard andere cellen om je baby te vormen.

Tips tegen de ongemakken:

Het toiletbezoek beperken

Voel je de aandrang om te plassen, te plassen en nog eens te plassen? Probeer de volgende tips:

  • Vermijd diuretica zoals koffie, thee en andere cafeinehoudende dranken.
  • Ga tijdens het plassen voorover zitten zodat je je blaas helemaal leegt.
  • Drink na het avondeten niet te veel om middernachtelijk toiletbezoek te voorkomen.
  • Overweeg het dragen van verband om urineverlies te absorberen.

Uitgelegd

Waarom blijft mijn basale lichaamstemperatuur hoger na de bevruchting?

Net als bij vrijwel alle andere zwangerschapssymptomen, zijn de hormonen verantwoordelijk. Na de ovulatie wordt er progesteron geproduceerd, waardoor je basale lichaamstemperatuur met een halve graad tot een graad stijgt. Als je zwanger raakt, blijft het progesteronniveau hoog om een gezonde placenta en baarmoeder te behouden, zodat je temperatuur iets verhoogd blijft. Als er geen zwangerschap is, neemt het progesteronniveau af in voorbereiding op de volgende menstruatie, waardoor ook je basale lichaamstemperatuur daalt.

‘Ik heb vanochtend een test gedaan en het was een vage streep maar een streep is een streep!’ – Tanja

Activiteit in 5 weken zwanger:

Kies een arts of verloskundige en maak een afspraak.

Schrijf ter voorbereiding op wat de eerste dag van je laatste menstruatie was (noodzakelijk om te bepalen wanneer je uitgerekend bent) en begin een lijst met vragen op te stellen. Vraag verwanten van beide kanten naar de medische geschiedenis van je familie  je zorgverlener zal willen weten of er chronische ziekten of erfelijke afwijkingen in een van jullie families voorkomen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *