06 weken zwanger

6 weken zwanger6 weken zwanger en nog 238 dagen te gaan – Loopt je hart over van liefde voor je baby? Nou, jouw hart is niet het enige dat groter wordt. Ook het hart van je baby groeit al na 6 weken zwanger, en de scheiding tussen de linker- en de rechterkamer wordt gevormd. Maar het meest opwindende is dat zijn kleine hart nu klopt (met een snelheid van 100 tot 130 slagen per minuut) en bloed door zijn lichaampje pompt.

De cellen waaruit alle lichaamsdelen en stelsels van je baby worden opgebouwd, beginnen zich razendsnel te delen nu zijn lichaam vorm begint te krijgen. Rond dit moment is je baby ongeveer zo groot als een bruine boon (4 tot 5 millimeter doorsnee).

Als je door de wand van de baarmoeder zou kunnen kijken, zou je een verhoudingsgewijs heel groot hoofd zien met donkere vlekken waar de ogen en neusgaten van je baby moeten komen. Ondiepe kuiltjes aan de zijkanten van zijn hoofd markeren de zich ontwikkelende oren, en zijn armen en benen lijken uitpuilende stompjes.

Handen en voeten zien eruit als peddels, met een dik vlies tussen de zich ontwikkelende vingers en tenen, maar de laatste zullen al gauw hun afzonderlijke vorm krijgen. Onder de opening die later de mond van je baby zal worden, zijn er kleine plooien waar zich uiteindelijk de nek en de onderkaak zullen ontwikkelen. (Binnenin beginnen zich ook net de tong en de stembanden te vormen.)

De ingewanden van je baby beginnen zich in 6 weken zwanger te ontwikkelen en er verschijnen kleine ademhalingswegen waar de longen gaan komen. Je baby begint ook spiervezels op te bouwen en, halverwege deze week, begint hij zijn armpjes en beentjes te bewegen. Wees geduldig. Waarschijnlijk zul je pas in je tweede trimester iets van de gymnastische toeren van je baby gaan merken.

Je lichaam na 6 weken zwanger

Je zult, als het nu al niet het geval is, merken dat je al gauw last zult krijgen van zwangerschapsbuien, zodat je de ene dag in de put zit en je je de andere dag opgetogen kunt voelen. Dit lijkt verontrustend met name als je jezelf graag goed in de hand hebt maar wat je doormaakt is volkomen normaal en zal waarschijnlijk de hele zwangerschap blijven duren. Op en neer gaan de stemmingen worden gedeeltelijk veroorzaakt door fluctuerende (en in veel gevallen) zeer hoge hormoonspiegels. Maar los van de hormonen, binnenkort gaat je hele leven veranderen en wie zou zich daar niet emotioneel onder voelen?

Spotting (kleine bloedvlekjes in je onderbroek of op het toiletpapier na het plassen) of bloedverlies is niet ongewoon in het begin van de zwangerschap, maar het kan soms ook het eerste teken van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn. Als je last hebt van spotting of bloedverlies, ga dan naar je huisarts.

De doorsnee 40 weken zwangerschap zijn gelijk aan ofwel negen maanden van 30 dagen ofwel tien maanden van 28 dagen.

Tips tegen de ongemakken:

Omgaan met stemmingswisselingen

  • Houd jezelf voor dat wisselende emoties er nu eenmaal bijhoren.
  • Neem maatregelen om stress te verminderen  lichaamsbeweging, slaap, van je af praten en gezond eten zijn allemaal zaken die kunnen helpen.
  • Vertel je partner en je vrienden wat er aan de hand is. Als ze weten wat de oorzaak is, zijn ze minder geneigd om dit persoonlijk op te vatten.
  • Probeer gespannen situaties met humor te doorbreken.
  • Praat met je huisarts als je je erg bezorgd of depressief voelt.

Uitgelegd

Waarom is de kans op een miskraam het grootst in het eerste trimester?

De meeste miskramen zijn het gevolg van chromosoomafwijkingen die dermate ernstig zijn dat ze groei en ontwikkeling in de weg staan. Dit is een natuurlijke selectie en het percentage geboorteafwijkingen onder levende baby’s is deels zo laag omdat veel problematische zwangerschappen al eindigen in de eerste weken van de ontwikkeling. Over het geheel genomen eindigt 15 procent van de bekende zwangerschappen in een miskraam, waarvan 80 procent in het eerste trimester.

‘Ik zag mijn baby met zes weken voor het eerst op de echo. Ik werd er meteen verliefd op. Het is een gevoel dat alleen een moeder kan hebben!’ – Melissa

Activiteit in 6 weken zwanger:

Zorg voor geheugensteuntjes voor het innemen van je zwangerschapsvitaminen

Doe je vitaminen in een pillendoos met vakjes voor elke dag van de week. Als je niet meer weet of je je vitamine genomen hebt, controleer dan het bijbehorende vakje. Zet de pillendoos naast je tandenborstel zodat je hem ziet en er elke avond aan denkt als je je tanden gaat poetsen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *