07 weken zwanger

7 weken zwanger7 weken zwanger en nog 231 dagen te gaan – Je baby is na 7 weken zwanger iets meer dan een centimeter lang, ruwweg de omvang van een framboos, en heeft ellebooggewrichten en duidelijk onderscheidbare, licht met vliezen bedekte vingers en tenen. In zijn verhoudingsgewijs grote hoofd ontwikkelen zich de beide hersenhelften. Zijn tanden en de binnenkant van zijn mond worden gevormd, en zijn oren blijven zich ontwikkelen. De plooien van het ooglid bedekken zijn kleine kijkers en het topje van de neus waar je op zekere dag in zult knijpen, is aan het ontstaan.

Zijn huid is papierdun, en zijn aderen zijn duidelijk zichtbaar. Je kleintje heeft ook een blindedarm en een alvleesklier, die uiteindelijk het hormoon insuline gaat afscheiden om de spijsvertering te ondersteunen. Zijn lever is bezig om rode bloedcellen te produceren, en een lus van je baby’s groeiende ingewanden stulpt zich uit in de navelstreng, die nu duidelijk onderscheidbare bloedvaten heeft voor het transport van zuurstof en voedingsstoffen van en naar zijn kleine lichaam.

Je baby lijkt na 7 weken zwanger nog steeds een kleine staart te hebben (in werkelijkheid een verlengstuk van zijn staartbeen), maar dit zal in de komende weken verdwijnen.

Je voelt hem nog niet draaien, maar je kleine springerige boon beweegt bij vlagen en begint in zijn waterige omgeving rond te gaan.

Je lichaam na 7 weken zwanger

Eten binnenhouden kan vrijwel onmogelijk zijn door ochtendziekte (een verkeerde benaming omdat het op elk moment kan toeslaan). Circa 75 procent van de zwangere vrouwen hebben, gewoonlijk in het eerste trimester, last van misselijkheid, met of zonder overgeven. (Hoe normaal ochtendziekte ook is, er is niets om je zorgen over te maken als het je bespaard blijft. Enkele gelukkige vrouwen met perfect gezonde baby’s komen de zwangerschap door zonder ook maar een greintje misselijkheid.)

De meeste vrouwen met ochtendziekte geven aan dat het in het tweede trimester minder wordt. Als je misselijkheid ernstig is en je 24 uur lang letterlijk niets binnen kunt houden, zelfs geen water, bel dan je arts. Hij zal een middel tegen misselijkheid voorschrijven. Sommige studies wijzen uit dat ook B6-supplementen kunnen helpen.

Heb je nog niemand die je zwangerschap begeleidt? Dan is nu het moment om iemand te zoeken. De belangrijkste mogelijkheden zijn een gynaecoloog, een huisarts, een vroedvrouw of een verloskundige. Gynaecologen en huisartsen zijn arts en doen een deel van alle bevallingen. Verloskundigen zijn geen arts, maar heb een speciale opleiding gevolgd voor het zorgen voor zwangere vrouwen en het doen van bevallingen.

In augustus en september worden er meer baby’s geboren dan in de andere maanden. De maand met de minste geboorten: november.

Tips tegen de ongemakken:

Ochtendziekte de kop in drukken

  • Bewaar naast je bed wat simpele hapjes zoals crackers en eet er een paar voor het opstaan om je maag tot rust te brengen.
  • Neem eiwitrijke voedingsmiddelen (mager vlees, magere yoghurt). Een klein onderzoek lijkt uit te wijzen dat eiwitrijk voedsel misselijkheid effectiever tegengaat dan koolhydraten.
  • Eet verdeeld over de dag meerdere kleine maaltijden en hapjes, zodat je maag nooit leeg is.
  • Vermijd vette, gekruide en zure voedingsmiddelen en voedingsmiddelen waarvan de lucht je misselijk maakt.
  • Probeer gember (verkrijgbaar in diverse vormen) of draag een acupressuurpolsband.

Uitgelegd

Hoe worden tweelingen verwekt?

Twee-eiige tweelingen zijn het resultaat van twee vrijgekomen, bevruchte en geimplanteerde eicellen. Het aantal twee-eiige tweelingen neemt toe, omdat meer vrouwen op latere leeftijd zwanger worden en vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan (beide factoren die, in combinatie met een familiegeschiedenis van tweelingen, de kans op twee-eiige tweelingen vergroten. Eeneiige tweelingen, die zeldzamer zijn, komen voor wanneer een embryo zich deelt in twee afzonderlijke embryos, in het algemeen rond vier tot acht dagen na de bevruchting. Eeneiige tweelingen zijn in wezen spiegelbeeldklonen van hetzelfde vroege embryo.

‘Ik ben zeven weken zwanger en ik heb elk symptoom uit de boeken: van ochtendziekte tot pijnlijke borsten. Is het mogelijk om je nu al kolossaal te voelen?’ – Janneke

Voedingstips:

Hoe zien 300 calorieen eruit?

Veel vrouwen denken dat zwangerschap een eet-maar-raak’-feest is, maar voor het ondersteunen van een gezonde zwangerschap heb je per dag slechts 300 kilocalorieen extra nodig. Jammer genoeg is er niet veel voor nodig om die extra calorieen binnen te krijgen. Hier zijn enkele hapjes van 300 kilocalorieen:

  • 1 grote koek met chocoladeglazuur of 1 beker ijs
  • 1 kop magere yoghurt met 1/2 kop vetarme muesli en 1 stuk (1/2 kop) fruit
  • Een sandwich van pindakaas en honing (1 ½ eetlepel pindakaas en 2 theelepels honing)
  • 1 kop bonen en 1/2 kop rijst

Activiteit na 7 weken zwanger:

Neem een foto van je buik.

Laat deze week iemand een foto van je buik nemen, voordat je zwangerschap zichtbaar wordt. En laat vervolgens elke maand een foto nemen totdat je baby er is. Het is een leuke manier om je voortgang te volgen en tevens een prachtig aandenken.

Tips voor een mooie foto: Draag voor elke foto dezelfde kleren, ga op dezelfde plek en in dezelfde houding staan (zijaanzicht gaat het beste). Ook zwartwitfoto’s en naakt- of halfnaaktfotos kunnen mooi zijn.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *