08 weken zwanger

Je lichaam na 8 weken zwanger
Hoewel je nog niet veel bent aangekomen, zijn delen van jou wel degelijk aan het groeien, zoals je borsten. De meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ook een grotere cupmaat. (De groei wordt toegeschreven aan verhoogde bloedstroom en weefseltoename naarmate de klieren en andere structuren in je borsten zich gereedmaken om je hongerige pasgeborene te voeden.) Veel zwangere vrouwen zijn verrast over hoe sterk hun borsten groeien in het eerste trimester.Wacht omwille van het comfort niet te lang met de aanschaf van een nieuwe beha. Sommige van de andere veranderingen die je nu zult merken: aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen en scherpe geuren (je neus is nu gevoeliger), en een diepe vermoeidheid omdat je lichaam overuren maakt om een nieuw mensje te maken.
Ook slaapproblemen en bezorgdheid over je zwangerschap, om nog maar niet te spreken over misselijkheid en overgeven, kunnen je energie opslorpen. Het goede nieuws is dat de meeste vrouwen zich na het eerste trimester weer beter voelen.
Je hebt minder dan 2 procent kans om op een natuurlijke manier tweelingen te krijgen. Als je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat, kan die kans wel 20 procent zijn.
Tips tegen de ongemakken:
Vermoeidheid en uitputting de baas blijven
- Ga vroeg naar bed. Als je het idee hebt dat je je ogen na 8 uur ’s avonds niet meer open kunt houden, verzet je er dan niet tegen. Je hebt nu je rust nodig, dus kruip er vroeg in.
- Doe overdag een hazenslaapje. Zelfs 15 minuten kan al genoeg zijn om de dag door te komen. Menig werkende moeder is heimelijk naar haar auto geslopen voor een kort dutje.
- Neem een dag vrij. Als je werkt, meld je dan een dagje ziek. Als je een huismoeder bent, vraag dan je partner, een vriendin of een familielid om je kinderen een dag mee te nemen.
- Eet meer fruit, groenten, zuivel, volkorenproducten en magere vleessoorten. Een evenwichtig voedingspatroon geeft je meer energie.
- Neem lichaamsbeweging. Hoe moeilijk het ook lijkt, als je een paar keer een blokje om gehold hebt, zul je verrast zijn over hoeveel beter je je kunt voelen.
Uitgelegd
Waar komt die ochtendziekte vandaan?
Deskundigen weten niet zeker waarom zoveel vrouwen in het begin van de zwangerschap te kampen hebben met misselijkheid, maar de schuld ligt waarschijnlijk bij de hormonen. In het eerste trimester schieten de hormoonspiegels omhoog.Omdat veel vrouwen zich beter gaan voelen op het moment dat de hormoonspiegels zich in het tweede trimester gaan stabiliseren, geloven sommige deskundigen dat de dagelijkse hormoonfluctuaties in de eerste paar maanden, en niet de hormonen zelf, verantwoordelijk zijn voor zwangerschapsmisselijkheid, die wel de hele dag kan duren. Deze misselijkheid kan zich op verschillende manieren uiten: van een vreemde smaak in je mond tot de hele dag door kokhalzen en overgeven, en alles ertussenin.
‘Ik merkte dat mijn navel naar voren kwam. Het ziet er vreemd uit. Mijn man vindt het leuk om ermee te spelen.’ – Karin