08 weken zwanger

8 weken zwanger8 weken zwanger en nog 224 dagen te gaan – Je baby is na 8 weken zwanger 1,5 cm lang, ongeveer de lengte van een bruine boon. Hij beweegt zich constant heen en weer, hoewel het nog een paar weken duurt voor je deze bewegingen in de baarmoeder kunt voelen. Zijn embryostaart is aan het verdwijnen en zijn ogen worden vrijwel volledig door de oogleden bedekt. De vingers en tenen zijn nog wel met een dun vlies bedekt en worden langer. Ook zijn armen worden langer, en de handen zijn nu gebogen bij de pols.

Zijn knie- en ellebooggewrichten zijn net gevormd, zodat hij ze beide kan buigen, en zijn voeten kunnen al zo lang zijn dat ze voor zijn lichaam tegen elkaar aan komen. Nu zijn romp rechter wordt, komt zijn hoofd meer rechtop te staan. De luchtwegen lopen van zijn keel tot aan de vertakkingen van de zich ontwikkelende longen.

Ook de zenuwcellen in zijn hersenen gaan zich vertakken om onderlinge verbindingen te vormen en zo primitieve zenuwbanen te vormen. Hoewel je misschien al aan het dagdromen bent over het geslacht van je kind, hebben de externe geslachtsorganen zich, na 8 weken zwanger, nog onvoldoende ontwikkeld om te onthullen of je een jongen of een meisje krijgt.

Je lichaam na 8 weken zwanger

Hoewel je nog niet veel bent aangekomen, zijn delen van jou wel degelijk aan het groeien, zoals je borsten. De meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ook een grotere cupmaat. (De groei wordt toegeschreven aan verhoogde bloedstroom en weefseltoename naarmate de klieren en andere structuren in je borsten zich gereedmaken om je hongerige pasgeborene te voeden.) Veel zwangere vrouwen zijn verrast over hoe sterk hun borsten groeien in het eerste trimester.

Wacht omwille van het comfort niet te lang met de aanschaf van een nieuwe beha. Sommige van de andere veranderingen die je nu zult merken: aversie tegen bepaalde voedingsmiddelen en scherpe geuren (je neus is nu gevoeliger), en een diepe vermoeidheid omdat je lichaam overuren maakt om een nieuw mensje te maken.

Ook slaapproblemen en bezorgdheid over je zwangerschap, om nog maar niet te spreken over misselijkheid en overgeven, kunnen je energie opslorpen. Het goede nieuws is dat de meeste vrouwen zich na het eerste trimester weer beter voelen.

Je hebt minder dan 2 procent kans om op een natuurlijke manier tweelingen te krijgen. Als je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat, kan die kans wel 20 procent zijn.

Tips tegen de ongemakken:

Vermoeidheid en uitputting de baas blijven

    Ga vroeg naar bed. Als je het idee hebt dat je je ogen na 8 uur ’s avonds niet meer open kunt houden, verzet je er dan niet tegen. Je hebt nu je rust nodig, dus kruip er vroeg in.

  • Doe overdag een hazenslaapje. Zelfs 15 minuten kan al genoeg zijn om de dag door te komen. Menig werkende moeder is heimelijk naar haar auto geslopen voor een kort dutje.
  • Neem een dag vrij. Als je werkt, meld je dan een dagje ziek. Als je een huismoeder bent, vraag dan je partner, een vriendin of een familielid om je kinderen een dag mee te nemen.
  • Eet meer fruit, groenten, zuivel, volkorenproducten en magere vleessoorten. Een evenwichtig voedingspatroon geeft je meer energie.
  • Neem lichaamsbeweging. Hoe moeilijk het ook lijkt, als je een paar keer een blokje om gehold hebt, zul je verrast zijn over hoeveel beter je je kunt voelen.

Uitgelegd

Waar komt die ochtendziekte vandaan?

Deskundigen weten niet zeker waarom zoveel vrouwen in het begin van de zwangerschap te kampen hebben met misselijkheid, maar de schuld ligt waarschijnlijk bij de hormonen. In het eerste trimester schieten de hormoonspiegels omhoog.
Omdat veel vrouwen zich beter gaan voelen op het moment dat de hormoonspiegels zich in het tweede trimester gaan stabiliseren, geloven sommige deskundigen dat de dagelijkse hormoonfluctuaties in de eerste paar maanden, en niet de hormonen zelf, verantwoordelijk zijn voor zwangerschapsmisselijkheid, die wel de hele dag kan duren. Deze misselijkheid kan zich op verschillende manieren uiten: van een vreemde smaak in je mond tot de hele dag door kokhalzen en overgeven, en alles ertussenin.

‘Ik merkte dat mijn navel naar voren kwam. Het ziet er vreemd uit. Mijn man vindt het leuk om ermee te spelen.’ – Karin

Gezond blijven:

De beste tijd om te sporten

Plan je lichaamsbeweging op het moment van de dag dat je je het meest energiek voelt, en je waarschijnlijk de meeste vrije tijd hebt. Onderzoek heeft uitgewezen dat je lichaamsbeweging beter volhoudt als je het ’s ochtends doet. Aan het eind van de dag moet je boodschappen doen, tijd aan je gezin besteden of ben je gewoon te moe. Als je ’s ochtends vroeg oefeningen doet, spaar je ook een extra douche uit. Je kunt gewoon uit bed springen, je gymkleren aanschieten en je gang gaan. Wanneer je klaar bent neem je een douche en begin je aan je dag.

Wat je ook beslist, probeer je oefeningen te doen voordat je een grote maaltijd naar binnen werkt. Van oefeningen doen met een volle maag kun je misselijk worden en daar heb je wellicht al ervaring mee! Als je ’s ochtends vroeg oefeningen doet, kun je echter het beste wel iets kleins eten voor je begint.

Activiteit in 8 weken zwanger:

Zorg voor een voorraad vlekkenwater.

Zwangerschap brengt snelle lichaamsveranderingen met zich mee en in de komende paar weken zullen je bosten en buik groter worden en ‘lichaamsrollen’ maken die er eerder niet waren. Kleine beetjes die je morst en die eerst op de servet op je schoot terechtkwamen, zullen al snel op je borst blijven hangen. Als je baby groter wordt, wordt het ook steeds lastiger om over je bord te buigen. Omdat nog niemand een modieus zwangerschapsslabbetje heeft ontwikkeld, kun je beter een voorraad vlekkenwater in huis halen zodat je er klaar voor bent.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *