09 weken zwanger

9 weken zwanger9 weken zwanger en nog 217 dagen te gaan – Je baby is na 9 weken zwanger bijna 2,5 cm lang, bijna zo groot als een druif, en weegt circa 4 gram, maar hij is klaar voor een snelle gewichtstoename nu zijn fysieke bouw in grote lijnen aanwezig is. Hij begint er ook steeds menselijker uit te zien. Zijn embryostaart is na 9 weken zwangerhelemaal verdwenen en de ontwikkeling van zijn lichaamsdelen, met inbegrip van organen, spieren en zenuwen, komt in een stroomversnelling.

Zijn ogen worden volledig bedekt door de oogleden en zijn dichtgeplakt. Ze gaan pas met 27 weken open. Je baby heeft oorlellen en tegen het eind van de week zal het binnenwerk van zijn oren compleet zijn. Ook zijn bovenlip is volledig gevormd en zijn mond, neus en neusgaten beginnen zich duidelijker af te tekenen.

Zijn vingertoppen zijn iets vergroot op de plaats waar de vingerafdruk zich ontwikkelt. Je baby kan nu al zijn ledematen bewegen. Wat zijn hart betreft, het is inmiddels verdeeld in twee boezems en twee kamers, en de kleppen beginnen zich te ontwikkelen. De uitwendige geslachtsorganen van je baby zijn inmiddels aanwezig, maar het duurt nog enkele weken voor je kunt onderscheiden of het een jongetje of een meisje is.

Je lichaam na 9 weken zwanger

Je ziet er misschien nog niet zwanger uit, hoewel sommige vrouwen, met name zij die eerder zwanger zijn geweest, zeggen dat ze zich rond het middel iets dikker voelen. Emotioneel gezien kun je je nog steeds alle kanten op geslingerd voelen, het ene moment opgetogen over de baby en het volgende moment doodsbang voor het ouderschap. Gun jezelf de tijd. Vrijwel alle aanstaande ouders maken zich zorgen over hoe een jonge baby hun levens zal veranderen, maar de overgrote meerderheid zegt dat het ouderschap een van de beste dingen is die hun is overkomen.

Je kunt ook wat extra last hebben van gasvorming of opgeblazen zijn. Dat komt voornamelijk omdat het extra progesteron dat je vroeg in de zwangerschap produceert, overal in je lichaam glad spierweefsel ontspant, met inbegrip van het maagdarmkanaal. Deze ontspanning vertraagt je spijsvertering, wat kan leiden tot meer gasvorming, opgeblazenheid, boeren en winden, en je over het geheel minder lekker voelen, met name na een grote maaltijd.

De gemiddelde leeftijd van een moeder bij de geboorte van haar eerste kind ligt in Vlaanderen op 28 jaar, behoorlijk hoog dus. De gemiddelde leeftijd waarop een man voor de eerste keer vader wordt, ligt rond de 35.

Tips tegen de ongemakken:

Hulp bij opgeblazenheid en indigestie

  • Draag losse, gemakkelijke kleding; geen dingen die bij je taille of je buik strak zitten.
  • Kauw geen kauwgum en zuig niet op harde zuurtjes.
  • Neem geen kauwgum of zuurtjes die met sorbitol gezoet zijn.
  • Lichaamsbeweging: zelfs een korte wandeling kan je trage spijsvertering op gang brengen.
  • Neem kleine maaltijden en drink niet te veel tijdens het eten.
  • Eet altijd zittend en kauw langzaam en grondig.

Uitgelegd

Hoe bepalen artsen de uitrekendatum en hoe betrouwbaar is die?

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, zullen de meeste artsen en verloskundigen je uitrekendatum bepalen door bij de eerste dag van je laatste menstruatie 40 weken op te tellen. Maar uitrekendatums zijn berucht om hun onbetrouwbaarheid, dus is het zinvoller om je bevallingsdatum als een schatting te beschouwen. Sommige artsen maken de berekening op een iets andere manier: ze trekken van de eerste dag van je laatste menstruatie drie maanden af en tellen er zeven dagen bij op. Als alternatief kan een vroege echo een tamelijk nauwkeurige verwachte bevalingsdatum  opleveren omdat er in het eerste trimester weinig spreiding in de foetale ontwikkeling is en het dus gemakkelijk te bepalen is hoe ver je baby is.

‘Gisteren had ik een pan op het vuur staan en haalde die eraf, maar ik heb per ongeluk de vlam nog bijna drie uur lang laten branden. Ik moet echt mijn hersens bij elkaar zien te houden, anders laat ik nog een keer het huis afbranden!’ – Christa

Activiteit na 9 weken zwanger:

Begin een dagelijks ritueel om contact te leggen met je baby.

Diane Sanford, klinisch psycholoog en gespecialiseerd in zwangerschap en postpartumgedrag, stimuleert vrouwen om per dag een periode van 5 a 10-minuten te reserveren om over hun baby na te denken. Voor veel aanstaande moeders werkt net na het opstaan en voor het slapengaan het beste. Ga op deze momenten rustig zitten en laat je handen rusten op je buik.

Concentreer je op je ademhaling en begin dan na te denken over je baby (je verwachtingen en dromen, je ideeen over het ouderschap enz.). Het is een goede manier om het hechtingsproces in gang te zetten en het helpt je een idee te vormen over wat voor ouder je wilt zijn.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *