14 weken zwanger

14 weken zwanger14 weken zwanger en nog 182 dagen te gaan – Welkom in het tweede trimester! Dit is een grote mijlpaal in je zwangerschap omdat deze het einde markeert van een kritieke ontwikkelingsperiode van jou en je baby. Nu zijn alle elementaire structuren van het lichaam van je baby, zowel interne als externe, gevormd. Natuurlijk zijn ze nog steeds erg klein. Van top tot teen is je baby, in 14 weken zwanger, slechts 9 cm lang, ongeveer de lengte van een citroen, en weegt circa 40 gram.

Het lichaam van je baby groeit sneller dan zijn hoofd, dat nu op een duidelijker gevormde nek rust. Aan het eind van deze week zullen zijn armen gegroeid zijn en in verhouding zijn tot de rest van zijn lichaam. (De benen van je baby moeten echter nog wat groeien.) Over het hele lichaam begint zeer dun haar te groeien, lanugo genoemd. Zijn lever begint deze week gal af te scheiden, een teken dat hij al goed functioneert, en zijn milt begint bij te dragen aan de vorming van rode bloedcellen.

Je baby produceert en loost, na 14 weken zwanger,  ook urine in het vruchtwater, een normaal proces dat hij volhoudt tot aan de geboorte. Je kunt de bewegingen van je baby nog steeds niet voelen, maar zijn handen en voeten (nu iets meer dan een centimeter lang) zijn flexibeler en actief. Dankzij impulsen vanuit de hersenen worden zijn spieren getraind als hij loenst, fronst en grijnst. Je baby kan nu iets vastpakken en op zijn duim zuigen.

Je lichaam deze week

Je kunt enigszins opgelucht ademhalen omdat je kans op een miskraam nu aanzienlijk lager is dan in het eerste trimester. Je zult ook merken dat symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en gevoelige borsten minder worden. (Als je er nog steeds last van hebt, houd dan nog even vol. Verlichting zal niet lang meer op zich laten wachten.)

Veel zwangere vrouwen zeggen dat ze zich in hun veranderende lijf veel energieker en prettiger voelen. Een andere mijlpaal om te vieren als je voor het eerst moeder wordt, is dat je buik te zien is! (Als het niet je eerste kind is, was dit vermoedelijk al eerder het geval.) Hoewel de bovenkant van je baarmoeder slechts iets boven het schaambeen ligt, is die groei voldoende om je buik iets naar voren te duwen.

Eindelijk is daar dan het langverwachte zichtbare bewijs van de zwangerschap waar jij en je partner op gewacht hebben! Neem de tijd om te plannen, te dagdromen en van deze fantastische tijd te genieten. Het is normaal om je af en toe zorgen te maken, maar probeer je te richten op het zorgen voor jezelf en voor je baby, en heb er vertrouwen in dat jijzelf en je lichaam voldoende zijn toegerust op wat je te wachten staat.

In Belgie wordt 7 a  8 procent van de baby’s te vroeg geboren (met 36 weken of eerder). Een nog kleiner percentage wordt te laat geboren (na 42 weken).

Tips tegen de ongemakken:

Manieren om zorgen en ongerustheid weg te nemen

  • Bedenk dat vrouwen al miljoenen jaren baby’s krijgen en dat je lichaam weet wat het moet doen.
  • Zorg dat je opgaat in iets wat je graag doet. Lees een goed boek, ga breien of koken, alles waardoor je de tijd uit het oog verliest en je gedachten verzet, is prima.
  • Zoek steun bij anderen. Praat met je partner of met vrienden.
  • Lichaamsbeweging en lange wandelingen zijn heerlijk en zwangerschapsyoga is bijzonder ontspannend.
  • Ga je te buiten aan een   of vraag je partner om dit te doen. Het is voor hem een goede gelegenheid om iets leuks voor jou en de baby te doen.
  • Als de spanning invloed heeft op je relaties of je werk, of als je daardoor niet in slaap kunt komen, doe dan jezelf (en je baby) een plezier en praat er met je arts over.

Uitgelegd

Waarom heb ik meer vaginale afscheiding dan normaal?

Het is gebruikelijk om tijdens de zwangerschap meer reukloze of licht ruikende melkachtige afscheiding te hebben (die je daarvoor slechts af en toe had) vanwege het stijgende oestrogeengehalte en de verhoogde bloedstroom naar je vagina en baarmoederhals. Deze afscheiding bestaat uit secreties uit je baarmoederhals en vagina, oude cellen uit je vaginawand en normale vaginaflora.

‘Ik ben helemaal vol van liefde voor mijn baby. Ik ben 14 weken zwanger, ben nooit eerder zwanger geweest en ook mijn man heeft geen kinderen van zichzelf, dus is het voor ons allebei een avontuur! En een geweldig avontuur!’ – Nicole

Activiteit 14 weken zwanger:

Plan een laatste uitje met een goede vriendin

Het moederschap kan een grote invloed hebben op je relaties, en jonge moeders zullen tot de ontdekking komen dat afspraken met vriendinnen onderaan hun prioriteitenlijstje komen te staan. Doe wat je kunt om deze banden te versterken en geniet van elkaars gezelschap. Een lekker weekend samen weg is ideaal, maar als dat niet mogelijk is, plan dan een dagje winkelen, roddelen, elkaar optutten of wat je maar leuk vindt om te doen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *