15 weken zwanger

15 weken zwanger15 weken zwanger en nog 175 dagen te gaan – Van kruin tot romp is je baby, na 15 weken zwanger, 10 cm lang en weegt ongeveer 70 gram. Hij is bezig het vruchtwater in en uit te ademen, waardoor de longblaasjes zich ontwikkelen. Zijn benen worden nu langer dan zijn armen en hij kan al zijn gewrichten en ledematen bewegen. Dat betekent dat hij ook al meer met zijn handen kan doen. Er beginnen zweetdruppels te verschijnen, en hoewel zijn oogleden dichtgeplakt zitten, kan hij wel licht voelen. Als je met een zaklantaarn op je buik zou schijnen, zou hij vermoedelijk van de lichtbundel af bewegen.

Als je in een van de komende weken een echo laat maken (meestal rond de twintigste week), kun je al zien of het een jongetje of een meisje gaat worden! Wees echter niet teleurgesteld als het nog een mysterie blijft. Of het geslacht bepaald kan worden hangt af van hoe duidelijk het beeld is en van de houding van je baby tijdens de echo; hij kan opgerold liggen of zodanig gedraaid dat hij je nog in spanning houdt.

Inmiddels beginnen ook je baby’s smaakpapillen zich, na 15 weken zwanger, te vormen en sommige onderzoeken suggereren dat hij zelfs kan proeven wat je gegeten hebt. Onderzoekers hebben ontdekt dat de smaken van het voedsel dat zwangere vrouwen gegeten hebben, terechtkomen in het vruchtwater. Ze ontdekten ook dat het eten van gezond voedsel tijdens de zwangerschap ervoor kan zorgen dat je baby zijn hele leven een voorkeur voor dergelijk voedsel houdt.

Je lichaam deze week

Inmiddels ben je waarschijnlijk zo’n vijf pond aangekomen. Als het iets meer of iets minder is, maak je dan niet ongerust. Iedere vrouw komt aan in haar eigen tempo. Hoewel je nu al wel gewend bent aan het zwanger zijn, zul je toch nog af en toe verrast worden door een onverwacht symptoom. Als je neus verstopt zit bijvoorbeeld, kun je dat vermoedelijk toeschrijven aan je zwangerschap. Een verhoogd oestrogeengehalte kan leiden tot een opzwelling van de slijmvliezen en vermoedelijk aanzetten tot de productie van meer slijm. Deze aandoening is zo algemeen dat artsen er zelfs een naam voor hebben bedacht: ‘zwangerschapsrhinitis’. Sommige zwangere vrouwen hebben ook last van neusbloedingen als gevolg van een toegenomen bloedvolume en uitzetting van bloedvaten in de neus.

De kans op een jongen is iets groter dan op een meisje. Gemiddeld worden er in Europa op elke 1.000 meisjes circa 1050 jongens geboren.

Tips tegen de ongemakken:

Middelen tegen een verstopte neus

  • Zet ’s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer. (Een goedkoper alternatief is om met een handdoek over je hoofd boven een pan met stomend heet water te gaan zitten.)
  • Drink veel en zorg dat je hoofd ’s nachts hoog ligt.
  • Spuit of druppel in elk neusgat een neusspray met een gebufferde zoutoplossing of zoutdruppels. Dit moet het gemakkelijker maken om je neus te snuiten.
  • Als je er erg veel last van hebt en niet kunt slapen, vraag je arts dan om een decongestivum. Sommige ervan kunnen veilig tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Uitgelegd

Waarom voel ik me zoveel beter dan in het eerste trimester?

De mate van toename van het hormoon dat verondersteld wordt een rol te spelen bij zwangerschapsmisselijkheid, hCG, begint na de tiende week wat af te nemen. Naarmate het gehalte van dit zwangerschapshormoon zich stabiliseert, neemt de misselijkheid over het algemeen af en ga je je aanmerkelijk beter voelen. Daarnaast schieten in de eerste maanden van de zwangerschap al je hormoonspiegels de hoogte in, waardoor veel vrouwen zich niet lekker en misselijk voelen. Nu je aan het tweede trimester van je zwangerschap bent begonnen, beginnen deze hormoonspiegels zich te stabiliseren, zodat je enkele maanden respijt hebt voordat de pijntjes en kwalen van het derde trimester om de hoek komen kijken.

‘Ik ben 15 weken zwanger, maar het zie eruit als zeven maanden. Help! Ik wordt een reuzin!’ – Petra

Voedingstips:

Drie perfecte zwangerschapslunches

Enkele tips voor gemakkelijk te bereiden, smakelijke en voedzame meeneemlunches.

  • Pita-meeneembroodje. Vul 1 volkorenpitabroodje met 90 gram kalkoen- of kipfilet of krabsalade (gebruik krabvlees uit blik/diepvries vermengd met vetarme mayonaise en kruiden), 2 eetlepels geprakte avocado of guacamole, 30 gram kaas, sla en tomaten. Neem 1 stuk fruit toe.
  • Knapperige gegrilde kip met fiestasalade. Leg 1 ons fijn gesneden gegrilde kipfilet op een bedje van gesneden sla met 1/3 kop kidneybonen, 2 eetlepels maïs, 2 eetlepels guacamole, gesneden tomaten, 2 eetlepels pijnboompitten (naar keuze ) en 1 ons fijngehakte magere kaas met salsa of magere dressing.
  • Mediterrane rol. Beleg 1 volkorentortilla met hummus (kikkererwtenpasta) en bedek dit met verse spinazie, tomaten en komkommer. Maak dit af met een klein stukje gepasteuriseerde fetakaas en een scheutje yoghurt. Als variant kun je ook gebraden kalkoengehakt, mozzarellakaas en marinade gebruiken.

Activiteit na 15 weken zwanger:

Praat met je baby

Dit is een goede manier om het hechtingsproces te beginnen. Als je het vreemd vindt om een echt gesprek te voeren, vertel dan wat je zoal doet; lees een boek, tijdschrift of krant; of deel je geheime verlangens met je kind. Dit is een goede oefening voor als je baby er eenmaal is. Praten met baby’s is een van de beste manieren om ze te helpen taalvaardigheden te ontwikkelen.

 

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *