16 weken zwanger

16 weken zwanger16 weken zwanger en nog 168 dagen te gaan – Van top tot teen is je baby 11 cm lang en weegt circa 1 ons, en is dus ongeveer zo groot als een avocado na 16 weken zwanger. In de komende drie weken zal hij een enorme groeispurt doormaken, zijn gewicht zal verdubbelen en hij zal flink wat centimeters aan zijn lengte toevoegen. Zijn onderste ledematen zijn nu veel verder ontwikkeld. Zijn hoofd is nu meer rechtop en zijn ogen zijn opgeschoven naar de voorkant van zijn hoofd. Ook de oren van je baby hebben nu vrijwel hun uiteindelijke stand.

Sommige van de meer geavanceerde stelsels in het lichaam werken al, zoals de bloedsomloop en de urinewegen. Het patroon op de hoofdhuid begint zich af te tekenen, na 16 weken zwanger, hoewel het haar nog niet herkenbaar is. Hoewel gesloten, bewegen zijn ogen (langzaam) en begint hij ook teennagels te krijgen. Zijn vinger – en teennagels blijven de hele zwangerschap door groeien, dus wees niet verrast als je ze vlak na de geboorte al moet knippen.

Je lichaam in 16 weken zwanger

Hebben mensen al tegen je gezegd dat je er fantastisch uitziet? De ‘zwangerschapsgloed‘ is echt, dankzij de verhoogde bloedstroom naar de huid. Je voelt je waarschijnlijk ook een stuk beter, nu je gewend bent aan de hormonen die door je lijf stromen en nu je de ergste misselijkheid achter de rug hebt. Je bent vermoedelijk ook minder bezorgd dat er iets met je baby gebeurt. Weldra zul je een van de mooiste momenten van je zwangerschap gaan beleven: je baby voelen bewegen.

Hoewel sommige vrouwen met 16 weken al ‘leven’ voelen, doen de meeste dat pas met 18 weken zwanger of later. Als dit je eerste baby is, wees dan niet ongerust, het kan zijn dat je de bewegingen van je baby pas rond de 20 weken merkt. Deze eerste gevoelens varieren van vrouw tot vrouw. Volgens sommigen zijn het kleine fladderingen, anderen vergelijken het met gasbellen en enkele vinden het lijken op openspringende popcorn. Geniet van de subtiliteit van die eerste kriebelingen. Ze zullen snel genoeg overgaan in onmiskenbare trappen.

Vrouwen komen tijdens de zwangerschap gemiddeld zo’n 15 kilo aan. Ongeveer een op de tien komt minder dan 8 kilo aan en een op vijf meer dan 40 kilo.

Tips tegen de ongemakken:

Middelen tegen een verstopte neus

 • Zet ’s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer. (Een goedkoper alternatief is om met een handdoek over je hoofd boven een pan met stomend heet water te gaan zitten.)
 • Drink veel en zorg dat je hoofd ’s nachts hoog ligt.
 • Spuit of druppel in elk neusgat een neusspray met een gebufferde zoutoplossing of zoutdruppels. Dit moet het gemakkelijker maken om je neus te snuiten.
 • Als je er erg veel last van hebt en niet kunt slapen, vraag je arts dan om een decongestivum. Sommige ervan kunnen veilig tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Uitgelegd

Waarom heb ik zoveel last van verstopping?

Zwangerschapshormonen, in combinatie met de druk op je spijsverteringskanaal door je groeiende baarmoeder,  zorgen voor verstopping. Het hormoon progesteron ontspant de darmspieren, waardoor je gehele spijsverteringsstelsel vertraagt. Hoe langer voedsel in je lichaam blijft, des te meer water absorbeert je lichaam, wat leidt tot hardere ontlasting. Je baarmoeder legt ook druk op je ingewanden en je anus, wat je spijsvertering nog meer vertraagt. En of dat nog niet voldoende is om je aan een dagelijkse portie zemelen te krijgen, kan ook het ijzer in je zwangerschapsvitamine een verstoppend effect hebben. Veel water drinken, gematigde lichaamsbeweging en vezelrijk voedsel kunnen helpen.

‘Ik ben in verwachting van mijn eerste kind en ik ben doodsbang. Ik blijf maar denken: ‘Wat als ik niet weet wat ik moet doen, beschadig ik dan mijn kind?’ Ik kan er alleen maar het beste van hopen. Ik ben zo benieuwd naar hoe mijn kleintje eruit zal zien, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik er nu al dol op ben!’ – Jasmijn

Gezond blijven:

Zeven manieren om je motivatie op te krikken

Als je grootste probleem is om te beginnen met sport, probeer dan de volgende tips:

 • Geef je op voor een wandel- of zwemvierdaagse. Je hebt een doel om naar toe te werken en het feit dat je er geld voor hebt betaald kan een extra motivatie zijn.
 • Geef je op voor een gymclub of andere groepsactiviteit. Je zult er vrienden maken en je gedwongen voelen om te gaan wanneer je weet dat mensen erop rekenen dat je komt.
 • Zoek een trainingsmaatje. Heb je een vriendin met wie je graag dingen bepraat? Vraag haar om regelmatig met je te gaan wandelen, dan kunnen jullie ondertussen uitgebreid kletsen. Wil je meer tijd met je partner doorbrengen? Misschien heeft hij wel oren naar een wandeling.
 • Laat je eigen hond uit of die van een kennis. Of vraag een dierenasiel in de buurt of ze hiervoor vrijwilligers zoeken!
 • Doe zo veel mogelijk boodschappen te voet. Als je een bestemming hebt, ga je vanzelf op weg.
 • Neem sportspullen mee naar je werk of bewaar een paar sportschoenen in de auto, zodat je er altijd klaar voor bent.
 • Schrijf je doelen op (het is het beste om klein te beginnen zodat ze niet onbereikbaar lijken) en houd je vorderingen bij in een oefeningenlogboek.

Activiteit 16 weken zwanger:

Plan een romantisch uitje, ook als je thuis blijft

Als je baby eenmaal geboren is, wordt het voor jou en je partner erg lastig om een weekend alleen weg te gaan. Laat deze laatste kans op een gezellig samenzijn niet voorbijgaan. En wacht ook niet te lang want in je derde trimester ben je misschien te moe of heb je te veel pijn om iets te ondernemen. Als je niet echt op stap kunt, onderneem dan iets in de buurt, zoals een etentje en een keer naar de bioscoop.

« | »

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *