17 weken zwanger

17 weken zwanger17 weken zwanger en nog 161 dagen te gaan – Je baby weegt na 17 weken zwanger circa 1,5 ons en hij is bijna 13 cm lang: ongeveer zo groot als een grote ui. De navelstreng, zijn levenslijn naar de placenta, wordt sterker en dikker. Je baby kan zijn gewrichten bewegen en zijn skelet, tot nu toe rubberachtig kraakbeen, begint uit te harden tot botten. Een deel ervan blijft ook na de geboorte nog enkele jaren kraakbeen. Een skelet van een pasgeborene bestaat uit 300 delen (een combinatie van botten en kraakbeen). Naarmate je kind groeit na 17 weken zwanger, zullen sommige delen ervan hard worden en aaneengroeien. Tegen de tijd dat je baby volwassen is, heeft hij nog maar 206 botten.

Je lichaam na 17 weken zwanger

Met meer gewicht aan de voorkant van je lichaam kun je je enigszins uit balans voelen als je rondloopt. Berg je hoge hakken op en draag lage schoenen om het risico op vallen te voorkomen. Zit je af en toe al ongemerkt op je buik te kloppen of erover te wrijven? Dit is heel gebruikelijk voor een zwangere vrouw en is een teken dat je van je kind houdt en het wilt beschermen. Buikletsel kan schadelijk zijn, zowel voor jou als je baby. Vermijd activiteiten of sporten waarbij je je buik zou kunnen bezeren (zelfs rondvliegende ballen bij een partijtje tennis zouden gevaarlijk kunnen zijn) en vergeet nooit je gordel om te doen als je in de auto zit. Zorg dat het onderste gedeelte ervan onder je buik zit en goed over je heupen aansluit zodat je optimaal beschermd bent.

Vrijwel alle geindustrialiseerde landen kennen betaald zwangerschapsverlof, met uitzondering van de Verenigde Staten en Australie.

Tips tegen de ongemakken:

Jeukende huid

Je borsten en je buik kunnen erg jeuken omdat je huid wordt opgerekt. Je kunt dit wat verzachten door:

  • Baden in warm, niet heet, water. (Sommige vrouwen zweren bij de huidverzachtende eigenschappen van een warm bad met havervlokken (verkrijgbaar in de meeste supermarkten.)
  • Een milde, vochtinbrengende zeep te gebruiken.
  • Je huid als die nog vochtig is van een bad of een douche, dik insmeren met vochtinbrengende creme.
  • Onderbroeken dragen met een tailleband die onder je buik past. (Slips die over je buik komen, kunnen je huid irriteren.)

Uitgelegd

Waarom ben ik zo vergeetachtig?

Er is geen eensluidende verklaring voor het feit dat zoveel vrouwen vrijwel dagelijks hun sleutels kwijt zijn, maar een algemeen gevoel van vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap kan het gevolg zijn van slaapgebrek. Zwangere vrouwen hebben meer slaap nodig, maar dat is lastig te realiseren. Naarmate je lichaam verandert en je je ongemakkelijker gaat voelen, kan je slaappatroon verstoord raken. Andere factoren die bijdragen tot het wazige gevoel zijn hormonen, stress en te veel denken aan de baby.

‘Elke nacht lag ik te woelen en te draaien omdat mijn armen sliepen.’ Ik probeer op mijn zij te slapen. Ik weet niet waar ik het zoeken moet. Ik wou dat ik een grote leunstoel in onze slaapkamer kon zetten en rechtop kon slapen.’ – Patricia

Activiteit in 17 weken zwanger:

Begin aan een lijst met babynamen.

Maak een lijst met tien namen die je leuk vindt. Laat je partner hetzelfde doen. Wissel de lijsten uit en streep op elkaars lijsten de namen door die je niet mooi vindt. Herhaal dit nog een paar keer totdat je een paar namen hebt waar jullie het beiden over eens zijn. Bespreek waarom je sommige namen wel of juist niet mooi vindt. Veel stellen hanteren zelfs vuistregels zoals geen namen van eerdere partners en geen namen die eerder voor huisdieren in het gezin zijn gebruikt.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *