18 weken zwanger

18 weken zwanger18 weken zwanger en nog 154 dagen te gaan – Van top tot teen is je baby ongeveer 13 cm lang,  ongeveer de lengte van een grote aardappel, en weegt circa 2 ons. Hij is druk bezig zijn armen en benen te buigen, bewegingen die je steeds meer zult gaan merken. Zijn bloedvaten zijn door zijn huid heen te zien en zijn oren staan nu in de juiste stand en op de juiste plaats op zijn hoofd. Er begint zich myeline (een beschermlaag) rond zijn zenuwen te vormen, een proces dat na de geboorte nog een jaar doorloopt.

Als je baby een meisje is, zijn de baarmoeder en de eileiders gevormd en bevinden zich op de juiste plaats. Als je baby een jongen is, zijn de geslachtsorganen te zien, hoewel ze tijdens een echo verborgen kunnen zijn.

Je lichaam in 18 weken zwanger

Heb je al meer trek gekregen? Nu de misselijkheid tot het verleden behoort, merken veel vrouwen dat ze last krijgen van eetaanvallen (voor specifiek voedsel of gewoon voor voedsel in het algemeen). Op zijn tijd mag je natuurlijk best eens zondigen, maar probeer zoveel mogelijk fruit, groente en andere gezonde dingen te eten voordat je naar iets met lege calorieen grijpt.

Zorg dat je niet zo hongerig wordt, dat je daarna maar raak eet. Onder normale omstandigheden is het al slecht om maaltijden over te slaan, maar tijdens de zwangerschap is het nog gevaarlijker. Dit kan effect hebben op je bloedsuiker, leiden tot duizeligheid en geirriteerdheid en aanzetten tot een eetbui wanneer je uiteindelijk wel gaat eten. Het verstandigst is het om drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag te nemen.

Sinaasappels? Biefstuk? Pizza? Augurken? IJsjes? Welk voedsel was bij jou niet aan te slepen toen je zwanger was?

Misschien heb je gehoord dat het het beste is om de laatste twee trimesters op je zij te liggen. Hiervoor is een goede reden: Wanneer je op je rug ligt, kan je baarmoeder de aders in je bekken samendrukken, in het bijzonder de onderste holle ader, de ader die bloed van de onderste helft van je lichaam terug naar het hart voert. Door op je linkerzij te liggen help je om deze druk te verminderen. Probeer een kussen achter je, of onder je heup of been te leggen zodat je prettig ligt.

Tips tegen de ongemakken:

Een goede nachtrust krijgen

Slapen kan na 18 weken zwanger steeds moeizamer gaan naarmate de zwangerschap vordert. Probeer de volgende tips die je helpen de nacht door te komen:

  • Slaap op je zij met je knieen gebogen en een kussen tussen je benen. Sommige vrouwen hebben het liefst een groot kussen dat ze helemaal om zich heen kunnen leggen.
  • Hoewel de linkerzij het beste is (dit bevordert onder andere de bloedstroom en de voedingsstoffen naar je placenta), is het ook prima om ’s nachts afwisselend op je linker- en rechterzij te liggen als je dat prettiger vindt.
  • Ondersteun je hoofd en borst met extra kussens of probeer half rechtop in een comfortabele leunstoel te slapen als maagzuur en indigestie je uit de slaap houden.
  • Draag nachtgoed dat losjes om je buik en je middel zit.
  • Drink de laatste uren voordat je naar bed gaat niets meer, zodat je ’s nachts niet naar de wc hoeft.
  • Als je ’s nachts vaak hongerig wakker wordt, eet dan iets vlak voordat je naar bed gaat.

Uitgelegd

Waarom heb ik zulke vreemde dromen?

Je hormoonspiegels zijn ongekend hoog en je staat op het punt een van de grootste gebeurtenissen van je leven mee te maken, daar zou iedereen op zijn tijd een nachtmerrie van krijgen. In feite vormen levendige, bizarre of zelfs beangstigende dromen tijdens de zwangerschap de natuurlijke uitlaatklep van de geest voor de bezorgdheid, opwinding en angst die de geboorte van een kind met zich meebrengt, zegt. dr. Raina Paris, deskundige op het gebied van dromen van aanstaande moeders. Het kan helpen om een droomdagboek bij te houden of met vriendinnen over echt beangstigende dromen te praten. Als de baby eenmaal gearriveerd is, keren je dromen terug naar hun normale toestand (als je dan nog de kans krijgt om te slapen).

Activiteit na 18 weken zwanger:

Geef je op voor zwangerschapsgymnastiek.

Hiervoor zijn vaak veel aanmeldingen, dus wacht er niet te lang mee. Informeer voor adressen bij je vroedvrouw, of kijk in de gemeentegids of je wijkkrant.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *