19 weken zwanger

19 weken zwanger19 weken zwanger en nog 147 dagen te gaan – Je baby weegt na 19 weken zwanger circa 250 gram en is van top tot teen 15 cm lang, ongeveer de lengte van een kleine courgette. Zijn armen en benen hebben de juiste verhoudingen tot elkaar en tot de rest van zijn lichaam. Zijn nieren gaan door met urine produceren, en het haar op zijn hoofd begint te groeien. Als je baby een meisje is, heeft ze maar liefst zes miljoen eicellen in haar eileiders.

Dit is een cruciale fase in de ontwikkeling van de zintuigen: De hersenen van je baby zijn bepaalde gebieden aan het bestemmen voor reuk, tastzin, gehoor, gezichtsvermogen en gevoel. Hoewel je misschien de indruk hebt dat de baarmoeder een rustige plek is, is dat allerminst het geval en kan je baby horen wat er gebeurt.

Waar luistert hij naar? De belangrijkste geluiden zijn het bloed dat door je bloedvaten stroomt, spijsverteringsgeluiden uit je maag, en jouw stem. Sommige vrouwen praten graag rechtstreeks tegen hun baby’s, maar zelfs als je dat niet doet, kan je baby je wel horen als je met anderen praat.

Onderzoek heeft uitgewezen dat je baby leert om je stem van anderen te onderscheiden en er al snel een voorkeur voor zal ontwikkelen. Studies hebben aangetoond dat wanneer een zwangere vrouw praat, de hartslag van haar baby afneemt, wat op ontspanning duidt. Betrek je partner er ook bij, moedig hem aan om tegen de baby te praten.

Je lichaam deze week

Nog een week na 19 weken zwanger en je bent halverwege. Je kunt wat pijn in je onderbuik voelen (die zich misschien uitstrekt tot in je lies) of ook een scherpe pijnscheut in een van beide zijden, met name wanneer je van houding verandert of aan het eind van een inspannende dag. Dit is bandenpijn, die wordt veroorzaakt door het oprekken van de spieren en de banden die je groeiende baarmoeder ondersteunen. Het is niets om je zorgen over te maken, maar als de pijn aanhoudt ook wanneer je rust of een blijvend en ernstig karakter krijgt, ga dan naar de dokter.

Misschien heb je de afgelopen tijd ook wat huidveranderingen opgemerkt. Heb je rode handpalmen? Niets om je zorgen over te maken: het komt door het verhoogde oestrogeengehalte. Ook donkergekleurde vlekken op de huid zijn een normaal zwangerschapsverschijnsel.

Wanneer ze zich rond je bovenlip, bovenaan je wangen of op je voorhoofd bevinden, worden ze chloasma, oftewel ‘zwangerschapsmasker‘ genoemd. Deze vlekken kunnen ook voorkomen op je armen of op andere plekken van je lichaam die zijn blootgesteld aan de zon. Ook je tepels, sproeten, littekens, onderarmen, binnenkant van de dijen en de schaamspleet kunnen donkerder worden tijdens de zwangerschap. Die donkere lijn vanuit je navel naar je schaambeen wordt de linea nigra genoemd. Al dit donkerder worden wordt veroorzaakt door een tijdelijke toename van de melanine, de stof die je haar, huid en ogen kleurt.

Circa 30 procent van de aanstaande ouders kiest de naam van hun kind al voor de bevruchting. Circa 25 procent nam de beslissing op het moment dat ze het geslacht van hun kind wisten.

Tips tegen de ongemakken:

Een vlekkerige huid voorkomen

Blootstelling aan de zon kan de vervelende pigmentveranderingen van je huid verergeren. Voorkom dit door:

  • Een sunblock met een breed spectrum (een middel dat zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt) te gebruiken, met een beschermingsfactor 15 of hoger, en dit herhaaldelijk aanbrengen.
  • Midden op de dag (tussen 10 uur â ’s ochtends en 2 uur ’s middags) uit de zon te blijven.
  • Een zonnehoed te dragen wanneer je buiten bent.
  • Met make-up je tint te egaliseren. Als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, vraag dan om advies bij je drogist.
  • Geen producten te gebruiken die je huid bleken, omdat het niet zeker is dat ze tijdens de zwangerschap veilig gebruikt kunnen worden. Wacht liever af of de pigmentatie na de bevalling vanzelf wegtrekt.

Uitgelegd

Waarom heb ik tintelende handen?

Vermoedelijk heb je last van het carpaal tunnel syndroom. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor deze aandoening omdat ze vocht vasthouden. Door de extra vloeistof in je lichaam zwelt het zenuwweefsel in je polsen en handen op, wat pijnlijke zenuwen veroorzaakt. Wanneer een groter dan normale zenuw zich door een schede met een normale grote perst, is het resultaat pijn en een dof gevoel.

‘Ik had een echo vandaag en alles was prima, maar de kleine deugniet wilde zijn of haar beentjes niet uit elkaar doen, dus konden we niet zien wat het geslacht van de baby moest worden. Ik was zo teleurgesteld, ik moest bijna huilen. Ik heb hier weken op gewacht. Ik wil het nu niet eens meer weten!’ – Lisa

Activiteit na 19 weken zwanger:

Op zoek naar kinderopvang

Het lijkt misschien nog vroeg na 19 weken zwanger maar de meeste kinderdagverblijven en gastouderbureaus hebben lange wachtlijsten en je kunt beter nu op zoek gaan dan straks wanneer je druk met je baby in de weer bent. Er is veel keus, dus orienteer je goed op de voor- en nadelen van kinderdagverblijven, gastouders en opvang aan huis. Als je nog niet zeker weet wat je wil, schrijf je dan voor een paar verschillende mogelijkheden in. Wanneer het zover is, zul je blij zijn dat je kunt kiezen.

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *