20 weken zwanger

20 weken zwanger20 weken zwanger en nog 140 dagen te gaan – Je bent na 20 weken zwanger op de helft, gefeliciteerd! Je baby weegt na 20 weken zwanger ongeveer 3 ons. Hij is zo’n 16,5 cm lang van hoofd tot billen en ongeveer 25,5 cm van hoofd tot hielen. (Tijdens de eerste twintig weken meten we de baby vanaf het hoofdje tot de billen – de ‘kruin tot romp’-meting. Daarna gebruiken we metingen van het hoofd tot aan de tenen. Dit doen we omdat de benen van de baby tijdens de eerste helft van de zwangerschap zijn opgetrokken tegen zijn romp en erg moeilijk te meten zijn.)

Het hele lichaam van je baby wordt omgeven door een vetachtige, witte substantie, de vernix caseosa, om de huid tegen het lange verblijf in het vruchtwater te beschermen. Als de tijd daar is, zal dit gladde laagje ook de reis door het geboortekanaal vergemakkelijken.

Je baby slikt na 20 weken zwanger meer, wat een goede oefening is voor zijn spijsverteringssysteem. Hij produceert nu ook meconium, een zwarte, kleverige substantie die bestaat uit dode cellen, spijsverteringssappen en ingeslikt vruchtwater. Dit meconium zal zich in zijn darmen ophopen en je zult het in zijn eerste vieze luier vinden (hoewel enkele baby’s het al uitscheiden in de baarmoeder of tijdens de bevalling).

Je lichaam na 20 weken zwanger

De bovenkant van je baarmoeder ligt nu ter hoogte van je navel en je bent waarschijnlijk ongeveer 9 pond aangekomen. Vanaf nu kan je een gemiddelde gewichtstoename van ongeveer een pond per week verwachten. (Had je aan het begin van je zwangerschap ondergewicht, dan moet je misschien een beetje meer aankomen, had je overgewicht, dan misschien wat minder.)

Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, een mineraal dat voornamelijk wordt gebruikt om hemoglobine te maken, het deel van je rode bloedcellen dat zorgt voor het zuurstoftransport. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer ijzer nodig voor je groeiende baby en de placenta en om het toenemende volume aan bloed bij te houden. IJzerrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: mager rood vlees, gevogelte, vis, linzen en andere peulvruchten, spinazie en graanproducten met extra ijzer.

Heb je gevoelig of bloedend tandvlees? Gevoelig tandvlees is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Verhoogde progesteron- en oestrogeenniveaus en veranderingen in je bloedvaten kunnen ervoor zorgen dat tandvlees anders reageert op de bacterien in tandplak, met als gevolg opgezwollen, gevoelig tandvlees dat kan gaan bloeden als je flost of je tanden poetst. Dit heet ‘zwangerschapsgingivitis’ en ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft er last van.

60 procent van de aanstaande moeders zegt zich blij en ontspannen te voelen in het tweede trimester. Tijdens het eerste trimester voelde slechts 28 procent zich zo.

Tips tegen de ongemakken:

Verzachting voor bloedend tandvlees

Als je tandvlees bloedt en je normaal gesproken een harde tandenborstel gebruikt, stap dan tijdelijk over op een zachtere. Wees ook voorzichtig met flossen. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap ten minste tweemaal per dag te blijven poetsen en dagelijks te flossen om het risico van tandvleesaandoeningen te beperken.

Bepaalde vormen daarvan zijn in verband gebracht met complicaties tijdens de zwangerschap, zoals pre-eclampsie. Vergeet niet naar de tandarts te gaan. Bel je tandarts als je tandvlees zeer doet en voortdurend bloedt, zelfs als het goed aanvoelt. Tijdens je zwangerschap zou je ten minste een keer naar de tandarts moeten gaan.

Uitgelegd

Waar kijkt mijn verloskundige naar tijdens een echoscopisch onderzoek?

Tijdens het echoscopisch onderzoek rond 20 weken, zal de arts of verloskundige een volledige inspectie van je baby en baarmoeder uitvoeren. Ze zal de leeftijd en de groei van je baby controleren, de hoeveelheid vruchtwater, de structuur van het hart en de hersenen van je baby (en andere organen die zijn ontwikkeld) en ze zal basale informatie verzamelen zoals hoeveel baby’s je draagt. Bij dit onderzoek, dat meestal een uur duurt, kunnen afwijkingen worden gevonden in de systemen en lichaamsdelen die al zijn ontwikkeld.

‘Ik ben nu 20 weken zwanger en mijn baby schopt me de hele tijd. Het is een geweldig gevoel, maar elke keer dat haar papa het probeert te voelen, houdt ze ermee op.’ – Carla

Activiteit 20 weken zwanger:

Trakteer jezelf op iets leuks.

Je bent nu halverwege de zwangerschap, dus vier dit door jezelf een beetje te verwennen. Heb je ideeen nodig?

  • Voor je comfort kun je aromatische zeepjes of kaarsen proberen, een nieuwe pyjama of een zwangerschapsmassage.
  • Als aandenken kun je een juweel kopen met de geboortesteen van je baby, professionele foto’s van jezelf tijdens je zwangerschap of een lijstje voor de foto’s van je echo.
  • Om met je baby te delen: overweeg een favoriet boek uit je kindertijd, een rustgevende cd waarnaar je samen kunt luisteren of iets speciaals voor de babykamer.
  • Om jezelf een aantrekkelijke moeder te voelen, kun je een kledingstuk kopen waarin je je echt sexy voelt of eens een bezoek brengen aan de schoonheidsspecialiste.

« | »

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *