21 weken zwanger

21 weken zwanger21 weken zwanger en nog 133 dagen te gaan – Je baby weegt na 21 weken zwanger ongeveer 330 gram en is ongeveer 27 centimeter lang. De wenkbrauwen en oogleden zijn volledig ontwikkeld. Als je een meisje krijgt, is haar vagina nu gevormd, maar deze blijft zich tot aan de geboorte ontwikkelen.

Je baby is na 21 weken zwanger goed aan het bewegen. Uit embryo-onderzoek is gebleken dat babys ongeveer vijftig maal per uur bewegen, zelfs als ze slapen. Door al die beweging wordt de fysieke en mentale ontwikkeling van je baby gestimuleerd.

Je merkt misschien geen vijftig schoppen, stompen en draaiingen per dag, maar wees niet verbaasd als je ’s avonds rustig gaat zitten dat je kleintje klaar lijkt om de hele avond te dansen. Waarom wacht hij tot de avond, net op het moment dat je probeert te rusten? Het klopt dat hij zich niet bewust is van jouw schema, maar hij beweegt waarschijnlijk helemaal niet meer dan overdag. Maar als je rustig en stil bent merk je zijn bewegingen sneller op.

Je lichaam na 21 weken zwanger

Je voelt je na 21 weken zwanger waarschijnlijk best comfortabel. Je bent nog niet zo dik en de gebruikelijke pijntjes en kwaaltjes van het begin van de zwangerschap zijn grotendeels verdwenen. Ontspan je en geniet zolang je kunt, het derde trimester zal wat lichte ongemakken met zich meebrengen door het dragen van een bijna volgroeide baby.

Dat wil niet zeggen dat je rond 21 weken zwanger niet een aantal kleine probleempjes hebt die moeten worden aangepakt. Een verhoogde vetproductie kan je bijvoorbeeld een milde acne geven. Was je huid om uitbraken te voorkomen tweemaal daags goed met milde zeep en water. Neem geen orale acne medicijnen of acne producten die plaatselijk moeten worden opgebracht zonder eerst je huisarts te raadplegen.

Je bent ook vatbaarder voor spataderen (opgezwollen bloedvaten), vooral als je moeder die heeft. Dat komt omdat de aderen in je benen extra onder druk staan door de zwangerschap. (Je bloedvolume is toegenomen en je baarmoeder zorgt voor extra gewicht op de onderste holle ader (vena cava inferior), de grote ader die het bloed terugvoert van de onderste helft van je lichaam naar je hart.) En alsof dat nog niet genoeg is, zorgt een toename van het hormoon progesteron dat de wanden van je bloedvaten zich ontspannen zodat als je baby en baarmoeder groeien, de aders steeds opvallender kunnen worden. Spataderen hebben de neiging om bij elke zwangerschap erger te worden, en hoewel ze het meest waarschijnlijk voorkomen op je benen, kunnen ze ook op je schaamspleet verschijnen.

Tijdens je zwangerschap neemt je bloedvolume met 40 tot 50 procent toe en neemt de grootte van je baarmoeder met 500 procent toe.

Tips tegen de ongemakken:

Het verlichten van de ongemakken van spataderen

Spataderen kunnen erg ongemakkelijk zijn, maar er zijn manieren om de druk er wat vanaf te halen:

  • Vraag je verloskundige over het kopen van steunkousen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, waardoor wordt voorkomen dat het bloed zich ophoopt in je kuiten en de oppervlakteaderen worden ondersteund.
  • Doe dagelijks aan lichaamsbeweging, zelfs een stevige wandeling door de wijk zet je hart aan het pompen en voorkomt dat bloed zich in je aderen ophoopt.
  • Rust en houd waar mogelijk je voeten omhoog.
  • Sla je benen niet over elkaar als je zit en sta niet gedurende langere perioden rechtop. Dit kan de bloedcirculatie in je benen verhinderen.
  • Slaap op je linkerzij met een kussen onder je voeten om de bloedcirculatie te verbeteren.

Uitgelegd

Hoe wordt de kleur van de ogen en het haar van mijn baby bepaald?

Alle lichamelijke kenmerken van je baby, dus ook de kleur van de haren en ogen, worden bepaald door de willekeurige en unieke reeks genen die hij van jou en je partner erft. De kleur van de haren en ogen wordt bepaald door een combinatie van verschillende genen. In het algemeen zijn de donkere kleuren dominant, maar dat is geen garantie. Als jij en je partner bijvoorbeeld een verschillende oogkleur hebben, of als je ouders dat hebben, dan kan je baby elk van de mogelijkheden krijgen. Er zijn gevallen bekend waarbij twee ouders met bruine ogen een kind met blauwe ogen kregen. Hoewel de kleur van de ogen meestal binnen een jaar na de geboorte vaststaat, kan de haarkleur veranderen als je baby ouder wordt.

‘Gisteravond voelde mijn man voor het eerst onze baby schoppen. Het was een geweldig gevoel.’ – Sandra

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *