22 weken zwanger

22 weken zwanger22 weken zwanger en nog 126 dagen te gaan – Je baby ziet er na 22 weken zwanger uit als een miniatuur van een pasgeborene en is ongeveer 28 cm lang en weegt bijna een pond. Zijn huid blijft er gerimpeld uitzien tot hij genoeg is aangekomen om hem op te vullen en het fijne haar (lanugo) dat zijn hoofd en lichaam bedekt is nu zichtbaar. De ogen van je baby zijn ontwikkeld, hoewel de iris (het gekleurde deel van het oog) nog wel wat pigment mist.

De alvleesklier (pancreas), die essentieel is voor de productie van hormonen, ontwikkelt zich eveneens gestaag. De lippen van je baby worden duidelijker en de eerste tekenen van tanden verschijnen als knobbels onder het tandvlees. De eerste tand verschijnt echter pas rond de 4 tot 7 maanden, tenzij je een van de zeldzame baby’s hebt die met tanden worden geboren.

Je lichaam na 22 weken zwanger

Je kunt rond 22 weken zwanger striae op je huid gaan zien omdat je onderbuik zich uitzet om plaats te bieden aan je groeiende baby. Sommige zwangere vrouwen krijgen nooit striae, maar minstens de helft krijgt ze wel. Deze kleine lijntjes huid met een andere structuur kunnen varieren van roze tot donkerbruin (afhankelijk van je huidskleur) en ze worden duidelijker naarmate de zwangerschap vordert. Ze verschijnen niet alleen op je buik maar kunnen ook op je billen, dijen, heupen en borsten ontstaan. Ook heb je niet langer een ‘kuiltje’ navel en is waarschijnlijk vlak en kan binnenkort naar buiten uitpuilen. Wees niet bang. Na de geboorte keert hij min of meer terug naar zijn normale vorm.

Een andere interessante gril van de huid die je tijdens je zwangerschap kunt opmerken is iets dat ‘spinnenkop’ (spider naevus) wordt genoemd. Dit zijn kleine stukjes verhoogde, roodachtige huid met kleine vertakkingen. Ze worden meestal gevonden in het gezicht, de nek, bovenste deel van de borst en armen. Ze worden veroorzaakt door de grotere hoeveelheden oestrogeen tijdens de zwangerschap en verdwijnen meestal na de bevalling.

Slechts een op de 2.000 baby’s wordt met een tand geboren.

Tips tegen de ongemakken:

Hulp bij striae

Ondanks wat je misschien gehoord hebt van vrouwen die zweren bij olien en lotions, is er weinig dat je kunt doen om striae te voorkomen. Erfelijkheid en de elasticiteit van je huid zullen meestal bepalen of je ze krijgt. Het enige dat ze misschien op afstand kan houden, is een langzame, gestage gewichtstoename. Door langzaam aan te komen, krijgt je huid de tijd om zich aan te passen.

Vochtinbrengende lotions en cremes kunnen de jeuk die vaak veroorzaakt wordt door het oprekken van de huid verzachten, maar ze zullen het verschijnen van de striemen niet stoppen of de striemen die je al hebt verminderen. Een geruststellende opmerking: Nadat je baby is geboren, vervagen de striae aanzienlijk. Veel vrouwen zien ze na een jaar nauwelijks meer.

Uitgelegd voor 22 weken zwanger

Waardoor wordt kramp in de benen veroorzaakt?

Verrassend genoeg worden die ondraaglijke krampen in je benen waardoor je midden in de nacht wakker wordt en naar je kuiten grijpt, veroorzaakt door je rug. Om te compenseren voor het dragen van het toenemende gewicht aan de voorkant, verandert de kromming van de ruggengraat tijdens de zwangerschap zodat het onderste deel van de rug naar voren wordt geduwd. Door deze houding raakt de motorische zenuw die van de ruggengraat naar beneden loopt naar het been vaak bekneld, en deze beknelling veroorzaakt kramp in de benen. Zwangerschapsyoga of voorzichtig strekken van de rug en heupen kan de pijn helpen verlichten.

‘Die kleine meid laat me zelfs weten wanneer ze honger heeft en ik iets moet gaan eten. Dan blijft ze maar schoppen in mijn buik! Dat zal vast een bazig meisje worden.’ – Jolanda

« | »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *